Pages

Race Report - SCKLM 2012

100 meter to go..
Alhamdulillah, finally i did finish this crazy plan. I did 3 marathon in 60 days which 2 of the marathon is in 14 days gap. Nak menjadikan ianya lbh manis, actually i did 3 marathon and 1 ultramarathon in less then 90 days. Ini membuatkan aku layak to register myself as Marathon Maniac group. Oyehhhh..

Anyway, aku turun KL on Saturday dgn mood yg agak ular sawa. Sepanjang minggu aku agak sibuk dgn kerja. Until the day aku berlari pon pagi tu opis call rgrdg some issue dgn Taiwan. Aku agak piss off pagi tu sbb aku xsuka wat keje dgn org yg xreti nak plan ni. Bukan xleh bagitau in advnce, boleh aku mtk sapa2 standby. So aku ignore all this call. Mlm Jumaat tu aku xtido sgt sbb Malaysia Takaful pon ada issue. Pagi tu plak anak2 aku ada sukan skolah and amek report kad. So aku layankan ja all this sbb aku yakin klu aku pikir sure nak makan org punya.

Suzie keep encourage aku at last 100meter..
Lps amek report kad, aku antar anak2 aku pi umah mak aku. So berkelana dgn Suzi ke KL. Dgn penginapan xtempah. Dgn letih, lapar xcukup tido. Alhamdulillah, dpt gak travellers motel. Murah, bersih dan dkt dgn venue. So aku berjalan ke Dataran tghhari Sabtu tu sbb nak tunjukkan jalan tuk Suzie ke venue 10KM beliau. Layan nasi daun pisang for lunch tghhari tu. Sja nak layan blues berdua ja ngan Suzi. Lps tu kmi ke CM, lepak2 layan blues kat sana plak smntara nak having tea ngan En Zul. En Zul will do event pecah dara this time.

Petang tu En Zul n Family and Ray datang for having some tea and borak2 sblum real game. Tgk smua dah ready for this event. We reach motel at 8pm, pungpang2 aku dah lelap. Xsedar apa, by 2.30am jam bunyik. Damn, dah nak kne siap2. Suzi tdo lagi sbb event dia jam 8am. So aku siap2 and turun ke hotel meet En Zul. Tgk dia pon dah siap and off kmi ke Dataran. Lpk2 kejap ngan FMV kat air pancut. That 1st time aku jumpa Kak June in person. Sblum ni slalu borak kat FB or blog ja. Meet all familiar face, citcat kejap and terus ready dalam kandang. Yg muka2 lama smua wat dono je, but muka2 baru tgk mmg nervous. As aku, buat muka separa hensem je sbb hati mmg nak lari but mood agak ular sawa.
Meet Kak June personally.. lps setahun just talk in FB and blog
Sharp 4.30am kmi dilepaskan. Aku just go with small pace. Masa sampai marking 5KM, aku dah ada dalam group 5.30 hours pacer. At 10km mark aku dah ada antara 5.00 hours and 5.30 hours pacer. Masa ni aku consisten run dgn Ijam and Mawar. Xda byk msalah. Sampai Cheras flat aku stop cari surau situ. Masa ni gelap lagi. Aku teruskan lps tu dgn mood yg amat baik. Xda byk mslh. Masuk balik KL, aku manage tuk potong 5.30 hours pacer again. Ijam and Mawar kat belakang aku.

Sampai ke marking 30KM aku masih rasa amat baik skali. Masa ni aku tgk timing 4 hours for 30KM. Masa ni mmg amat baik pada aku sbb consistance pace, aku cuma benti minum air je else aku akan consisten lari. Masuk marking 31KM, kaki aku kejang. Damn, aku cpt2 telan ORS, sampai marking 32km masih xreda. Aku benti kat Shell, cari Coke. Masa ni Ijam dah jauh, pacer 5.30 hours pon dah potong aku. Aku cari2 gak Irwan, kot2 aku boleh follow pacer 6hours. Tgk2 dpa jauh lagi, xnampak lagi depa. So aku mula slow run. Xjalan gak, dia tangkap tang peha, lepas tu turun ke keting.
Org2 kuat yg slalu bagi ilmu pada aku.. Ray and Ijam
Damn, aku dah jadi kuchalana sbb xpernah jadi mcm ni. Lepas tu dia tangkap tang perut. Giler la, lama aku xkene kejang kat perut ni. Last kne masa main rugby tuk ITM dlu. Trus aku tringat kes Kak June on her knee. So aku just do small walk. Tu pon rasa tajam kat lutut. Dalam hati actually aku amat yakin to clock at least sub 5.30 hours. But aku positive to move futher walaupon rasa ada yg xkene. Aku keep moving. Aku try berlari bila dah xda rasa kejang. 2 ORS aku telan, tapi xjalan. Aku try speed walk, this working but aku rasa lutut makin sengal. So aku berlari and stop bila rasa nak kejang. Speedwalk sampai aku rasa ok nak berlari balik. All the way.

Masa ni aku meet Blade Runner. Dia pon ada problem dgn blade baru dia. So we keep encourage each other. Sampai marking 35km, aku meet Julie Wong, mmg kecoh dia ni. Dia ni yg jual bip BERSIH for any running event. Dia pon agak suffer aku tgk. At 36KM mark aku stop kejap kat FMV kedai runcit. Meet Kak June kat sana. Pekene aiskrim asam boy, terus terbukak bijik mata. Lps dari kedai runcit FMV, aku tgk smua dah jadi zombie kat Bukit Tunku ni. So far mood aku masih ok, smgat masih kuat but lutut, paha, keting dan perut aku betul2 meragam. Aku just do speedwalk all the way. Masa ni kejang kat perut agak teruk. Aku rasa xselesa langsung.
En Zul dgn muka habis happy after his 1st Full Marathon
Masa nak turun Bukit Tungku, aku cuba gak lari, dia tangkap terus ke perut and peha belakang plak, mmg sadis la. So aku speedwalk ja. Sampai kat Bank Negara, jin berbulu sudah masuk. Aku campak botol air n aku buat olympic speedwalk. Sampai ke Sogo le mcm tu. Dah mcm org kurang upaya pon ada. Masa kat Collesium aku mula balik slow run. Rasa tingtong satu badan. Aku just tarik napas and go. Lagi pon few hundred meter je lagi. Sampai simpang CIMB tu tepukan gemuruh tuk aku. Tgk Suzie ada, Budak2 Chap Ayam pon ada, budak2 TTKuda. Smua duk tepuk, masa ni jin mata merah pulak masuk. Aku control je le macho berlari mcm biasa. Xkan nak terdengkot2 plak kat situ. Suzi ikut berlari sebelah aku all the way sampai ke kandang 42KM.

Alhamdulillah aku manage to finish it in 6h13m. Best news, no blister. Yeah 1st time aku lari jauh2 xkne blister. Sbbnya aku dah tukar kasut, now i use Adidas Adizero Boston. So aku dpt tackle problem blister but dpt problem baru which is kekejangan.  Lps run aku duk melepak tunggu En Zul plak. He manage to finish it ngam2 7hours. Ok la tu, another great experiance tuk dia. Suzie pon manage to finished her 1st 10KM run in cut of time. Aku bangga dgn depa ni smua. No one will push u to run unless u want..
Pak Din makin hari makin laju.. a minute lps aku habis..
Now aku kne study pasal kekejangan ni supaya aku dpt lbh bersedia lps ni. More to go.. it just a beginning for the bigger one..

Ole..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

10 comments :

June Malik said...

After a year baru jumpa ..tapi rasa macam dah Kenal betul ..congrats on ur awesome feat, 3 marathons, 1 ultra ..and u r looking good too :) I like the part terbeliak mata dpt aims karim Asam boi hehe ..see u and Suzie again soon!

June Malik said...

Lol, auto correct aiskrim jadi aims karim lol

RaYzeef said...

Congrats Arman and Suzie :)

and also Zul.

bagus kalau dah settle masalah blisters, see u soon training BA / PoJ

KA said...

Good job bro. It wasn't easy running KL. Get well soon, looking forward to welcoming a new Maniac! :)

KA said...

Good job bro. It wasn't easy running KL. Get well soon, looking forward to welcoming a new Maniac! :)

kuchalana said...

KJ - yes kak.. to many advise i got from u.. asam boy mmg berkesan mnyedarkan kezombian..

Ray - ya bro.. the advise at adidas butik kat sabah ritu really help me to get a proper shoes.. anyway.. will catch u at BA/POJ soon

KA - hahahah.. ni korg la pengaruh aku byk sgt ni.. but it fun bro.. really funn

@xiM said...

last 10 KM paling painful bagi aku.kaki kiri cramp.aku seret kaki paksa jugak walaupun sakit tuhan jer tahu.sembur spray pun tak jadi apa..demi semqangat nak habiskan 42 KM aku gagahkan jugak..

macam ko kata arman sakit tapi sedap.tu lah yang aku rasa..bila dah sampai finishing line rasa kepuasan yang amat.bukan sebab dapat medal atau finisher tee tapi sebab dapat challenge diri sendiri habiskan 42 KM .sebab bukan senang beb..you knew better..

anyway, tq for tips yang ko kongsi kat emel..ada apa apa nak share emel lah lagi ya.

congrats!!

Aleyn said...

Pergh...3 marathon completed!!....anyway...take care...don't push urself too hard...listen to ur body too kay

kuchalana said...

axim - jgn serik..

alyn - thanks..

Mak Beruang said...

haha comel suzie!