Pages

BackToBack (the whole family)

Edisi kali ni agak menarik which involve back to back for the whole family. Bunyinya agak kejam but aku yakin everybody puas hati dgn hasilnya.

Mt Angsi (Asc Bukit Putus Dec Ulu Bendul)

As a monthly event, this trip plan asalnya akan involve aku n family, En Zul and family and ShamMimi and family. But up to last minute, shamMimi xdpt hadir and En Zul wife pon xdpt hadir. So yg confirm aku n family (+ 2 org adik aku Farah dan Suhaila), En Zul and the kids and Zinov. Jadi we all car pool ke Bukit Putus pagi tu.

Sampai Bkt Putus, tgk ada ramai abg2 askar. Dpa pon nak naik as reqular training dpa. Ada dalam 4 track dpa turun which consist of 150++ kesemuanya. Plan kmi, aku, En Zul and Zinov akan naik dari Bkt Putus and turun ke Ulu Bendul. Suzi, adik2 aku and anak2 akan naik dan turun n Bkt Putus dan akan trus ke Ulu Bendul lepas tu by car. Jadi Suzi and lelain dah jalan dlu which aku n En Zul kne drop n pickup kete kat Ulu Bendul sblum kami naik skali dgn abg2 askar.

So masa kmi bertiga nak bergerak satu platun army naik skali dgn kmi. Aku 1st hill dah kantoi pagi tu. Agak semput which sbb aku xclock any big mileage spnjang minggu sbb sibuk kat opis. So aku just go easy. Zinov dah laju kedepan, so aku suh dia teruskan dgn pace dia n xpyh tunggu aku n En Zul. En Zul pon go slow gak sbb Akil anak dia yg tua kne ikut kmi sbb dia nak ketandas masa 1st group bergerak. Masa ni Farah dah patah balik. Dia kantoi same area dgn Kakak dia Aishah and adik Suzie sblum ni. Later lain kli boleh cuba lagi.

At RnR Panjang Suzie msg aku yg Adam pon kantoi. So aku yakin dpt meet dpa somewhere lps RnR Panjang. Anyway, all the way ni on and off kmi potong memetong dgn geng2 1st platun army ni. Masa aku meet Suzi and Adam, tgk dpa just go slow naik. So far Adam dah naik 2 kali track ni and dia xface any issue. La ni dia kantoi sbb malas training. So it a good lesson for him. Aku just encourage dia to go slow. Dari info Suzi, Zinov kejar 1st group which Suhaila lead dpa ke peak.

Masa reach peak, Zinov update yg we all clock about 1h27m and dpa yg sampai dlu aku yakin sampai about 10 -15 minute early. So it a PB. Previously we clock >1j30m. Patut semput smua org sbb kmi naik laju sgt. Kat peak budak2 army ni agak suprise sbb budak2 kecik ni dpt naik steady ja. Tumb up to the kids and horrey untuk Hatta for his 1st attempt to Mt Angsi. Dia baru 6 tahun ok.

Kmi xamek masa lama. Lepas Suzi bawak 1st group bergerak turun, aku En Zul n Zinov make our move to Ulu Bendul. Masa ni budak2 army ni pon make a move skali. Nak jadi citer we all perasan budak2 army ni mcm xkasi kmi laju dari depa. Masa turun ni kmi berlari mcm kne kejar hantu. At the same time budak2 army ni pon bukak langkah skali. So kami dalam 20 org berlumba2 sampai kebawah. Lps kwasan bertali, kmi dpt hantam dpa which kmi tinggalkan dpa agak jauh. Nak jadi citer hujan lbt turun masa kat Lazy Log. Masa ni kmi mula slow sbb kasut Zinov xberapa grip kat tanah merah.

Masa ni budak2 army ni ada 2 org potong kami, serius muka dpa nampak haram puas dpt potong kami. Klu dak xtdo nynyak gamaknya. Serius provokasi. So kmi manage to reach Tangga Batu in 45 minutes and sampai Ulu Bendul in 1h30m + rehat lama kat Tangga Batu. Untuk 1st group they also manage to clock faster time which also a PB for them. Salute.


LSD - Suzie 1st 10KM

Lps Mt Angsi, malam tu we all plan to have LSD dkt Putrajaya. So far aku, Suzi, Farah, Suhaila, En Zul dan Zinov confirm tuk turun. Dan adik aku Arafi last minit kata nak join. Tuk aku, arafi and Suhaila, it just normal run, for Suzi aku plan nak bagi dia rasa 10KM before SCKLM next week. For En Zul and Zinov this is their LSD and for Farah, this is her 1st move tuk berubah (she's having some weight problem). So kmi decide to go by our own group. Suzi lari dgn aku, En Zul dgn Zinov dah lelain in another group.

Group adik2 aku, dpa plan to do 5KM je. Dpa nak encourage Farah tuk habiskan her 1st 5KM in her life. So she manage to do it. Bukan xboleh, aku rasa sbb xda galakan. Tuk Suzi plak, aku pegang endomondo dia sbb xnak dia tau berapa KM dia dah clock. So aku bawak satu big loop 10KM. She manage to finish it in 1h30m. Serius she's very happy sbb dia ni dlu sprinter jadi jarak terjauh dia pernah buat just 8KM. So dgn method aku kasi dia (kejar trafic light + run walk) she still manage to do it in cut off time. Klu dia lari all the way insyallah dia boleh clock better time.

For En Zul and Zinov, dpa betul2 enjoy berlari 2 org. Mcm org bercinta. We start at 9pm and finish at 12am.


Malaysia Fun Run


At 6am aku dah bangun for our next event. Tgk2 Farah and Suhaila dah siap awal. Subuh awal gamaknya dpa. So lps siap2, kmi terus ke KL for Malaysia Fun Run. Event ni aku and Suzi xlari. Yg masuk adik Suzi si Nduk, Farah, Suhaila, Kneth and Adam. Masa sampai kat Dataran, tgk ramai giler orang. Aku and Suzi just enjoy the atmosphere. Meet En Zul and family (Amy, Akhil and Hatta). Hebat budak2 ni sbb smlm dpa dah hentam Mt Angsi and pagi ni dpa hentam pulak 3KM fun run. For Farah, this is her 1st running event dalam hidup dia and aku aspect she will finish it.

Masa menunggu dpa kat finishing kmi xaspect much dari budak2 ni sbb kmi yakin dpa masih penat dari aktiviti smlm. Suprising, Kneth sampai in 1st 3KM group, top 10 in this group which he clock around 12minutes. Suhaila sampai 1 minute later and top 10 also in her group. Adam and Farah 5 minutes later and Nduk 15 minutes later. Masa ni hujan amat lebat but aku xberganjak sbb nak support dpa ni. En Zul and Akhil sampai lbh kurang Adam dan Amy n Hatta sampai lebih kurang Nduk.

Suzi geleng kepala dgn timing dpa pagi tu sbb agak laju. Rasanya dpa lari laju sbb lari dari hujan kot. Kneth and Suhaila xbasah sbb dpa sampai sblum ujan turun. Lps amek goddie beg smua senyap ja masuk kete and sampai rumah smua mcm blur2 je. Anyway, all this kids (termasuk anak2 En Zul) they are special sbb we can see a lot of hidden tallent yg ada dalam diri dpa. Pada aku klu kita x explore kita xkan tau apa yg dpa mampu buat.

To Farah, now she know she can. To Suhaila, more to go, keep on training. To Kneth and Adam, lps ni aku yakin Suzi akan lbh focus dgn talent dpa ni expecially in outdoor. To En Zul and Amy, keep explore hidden in the kids. To Zinov, rest and get the heart bip back to normal.

A great day for everyone.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :