Pages

Race Report - Borneo International Marathon 2012

Alhamdulillah, i am done with my 3rd marathon dalam hidup aku and my 2nd marathon dalam 2 minggu. Adakah aku giler? Aku xrasa giler lagi sbb ada yg lagi giler dari aku dalam dunia larian ni. Dan sekarang ada few more weeks for my 3rd marathon (in 64 days).

Anyway, aku ke LCCT pagi Sabtu tu dgn mood agak tidak tenang due to some issue dkt opis. So aku cuba buang jauh2 isu ofis and try amek mood kat surau LCCT. After subuh, lepak2 kat pintu masuk LCCT sambil layan sarapan, tgk2 gak klu ada kaum yg naik satu flight. Tgk xda plak muka2 familiar. After a while i bumb into Crazy Ray. Dia pon dalam mood arbain so we decide to go together on this trip. Dia stay pon same hotel dgn aku and at the same time dia dah adjust a friend kat KK tu do some pickup and drop. So dah alang2 aku numpang skali le.

Kmi sampai KK around 10.30am. We meet Habibah yg jadi pilot darat kami for this 2 days. She is doing 2nd FM and a Sabahan. 1st we go to Sabah Mall to collect the race kit. Ramai sungguh runners, meet familiar face and make a new friends here. Serius, the atmosphere is very warm. Kne plak klu ada Mohan, mmg kecoh la. After that we go to Jeselton Jetty and get some Padang Food sambil layan bayu laut. Mmg priceless. Makan xingat punya la. Karbo load katanya.

Then we off to 1Borneo and check in Tune Hotel. Petangnya aku n Ray duk merayau 1Borneo tgk2 apa ada. As usual makan.. makan n makan. Naik mual seh makan jer kejenye. Anyway, we did talk a lot about that "CRAZY THINGS" this September. Dah alang2 aku dpt melabon dgn sifu so byak jugak la aku dpt tips dari ultramen Ray ni. Bukan slalu, klu personal couch sure dah kne bayokan.

Mlm tu aku xdpt nak tido sgt sbb perut mmg kenyang. At 1am aku dah siap2. Mood ular sawa sbb tido xtido + perasaan gaban sbb nak lari jauh tu. At 1.40am Habibah datang collect kami n we when to town KK to collect Fazli pulak (another ultramen). Sampai Stadium Likas tgk sunyi lagi. So aku pon amek mood warm up sorang2. Serius syok cuaca sbb baru lepas hujan. So sejuk je layan warm up. By 3am tajam kami dilepaskan. At early stage aku xda byk mslh. Dpt maintain pace 5minit/km tu for my 1st 10KM. 1st dalam sejarah aku buat sub 1 hour for my 10KM. Masa ni semangat berkobar2 nak buat PB sbb aku dah usha route dia and it really2 fantastik for PB. So masuk next 10KM aku jadi slow sbb kaki aku dah mula melecet. Serius kali ni aku kne penyakit keturunan ni seawal 15KM. Sebab utama is jalan basah so stokin n kasut aku basah.

Plan asal to clock at least 5j30m for this route. So at 21KM aku dpt another PB for my HM. Faster 10 minutes dari ENR which is aku dpt clock 2j20m. Nak pegi for next 30KM mmg siksa sbb tahap melecet dah sampai rasa bisa + cuaca dah mula nak terang. Dpt jugak la subuh gajah kat Shell berhampiran + dpt layan Coke sejuk terbaik dari Sabah. Hanya tuhan ja tau nikmat dia minum Coke pagi2 buta ni. At 33KM aku manage to clock 4h ngam2. Jdi aku ada 10KM klu aku consisten boleh dpt target aku tu. But what happen is lepas u turn 33KM melecet aku pecah. Masa ni tuhan ja tau camna rasa dia. Aku sempat duduk n amek angin dlu kat u turn ni. Layan pisang, layan tukar plaster and stokin. Masa ni siap muntah angin + kuar balik smua pisang aku makan. Padan muka, minum lagi Coke pagi2 buta.

Masa ni aku dah nampak Habibah is coming to do u turn as well. Aku dah agak aku xkan dpt target masa aku tu. So apa aku buat, aku keep dgn speedwalk at this point. Tiap kli rasa sakit, aku zikir dan tarik napas dalam2. Aku try buang rasa sakit tu dalam otak aku. Mind over body. Actually it work. Aku pi dgn speedwalk pon aku manage to clock 10minit/km so aku keep going. Masa ni cuaca dah panas hangit. Aku just keep the distance supaya Habibah nampak aku. So i want her to keep moving dari layan  blues all the way route. Actually it work. Aku xboring dan Habibah pon keep motivated to keep going. At last 3KM, aku dah rasa sakit kat kaki aku ni mcm kne gigit semut je, so aku bukak langkah. Masa ni aku rasa cut off time dah hampir sbb participant yg dah habis keep encourage to chase that time. So aku bukak lagi langkah. Habis aku xpkir dah sakit melecet.

Aku manage sampai 6j34m. Lebih 4 minit dari cut off time. But it still ok pada aku sbb aku manage to finish it. Yg aku pelik GPS aku detect 45KM overall. Jadi aku xpasti betul ke idak it over distance. Klu betul means proberly i got my PB which is 5h45m (wowww). Klu over distance pon aku masih ok sbb aku akan kembali lagi tahun depan klu ada umur. Serius aku xpuas hati and nak repeat route ni. Overall, aku happy dgn perkembangan aku skg + bonus aku really having fun in this trip. Cuma penyakit keturunan (blister) ni aku kne tambah lagi ilmu sebelum buat "kerja gile" September ni.

Anyway, beribu TQ pada Ultramen Ray dan Ultramen Fazli atas nasihat dan tip2 yg diberikan sepanjang trip ni, also to Habibah, thanks for all those help. Also beribu TQ jugak pada kawan2 lain yg amat supportive seblum, semasa dan selepas event. I still got 6 weeks to go for my next marathon. Proberly my next LSD for June. So time to treat my blister and enjoy the training. Hopefully more improvement in my next event.

Ole.

* Picture credit to Ray, Mohan, Louis and Tan

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

10 comments :

June Malik said...

Did u sapu Vaseline or glide on ur toes/feet? Mesti sakit blisters .. Pakai socks anti blister tak? Apa pun congrats for finishing! SCKLM insyaallah!

adi said...

Salam,

Did u follow the 5.30 pacer for a while just before entering tanjung aru?..i think i ran with you for sometime.

arman said...

smua dah kak.. rsa nak kne adjust ksut jgk la kak.. lg stu prune area tu proberly skin dia nipis.. la ni slalu kne kat jari kecik dua2 kaki..

arman said...

yup adi.. i lost the balloon after 10km.. msa ni hotspot dah rsa kat jari kaki.. which one is u?

RaYzeef said...

Congrats Mr. Kuchalana, another FM dah boleh apply jadi Marathon Maniacs :)

cuba try pakai 2 stokin, injinji lepas tu pakai stokin biasa, ada runner yg prob melecet guna kaedah ini,

goodluck, see u soon at SCKLM :)

arman said...

thanks bro.. aku coba in one of the lsd nanti..

Zack Yui said...

Tahniah bro! Wah bagus, dah makin tegar skrg! :)

arman said...

tq bro.. ni smua pengaruh korg la.. dah berjgkit kat aku.. ahahahhha..

Bibot said...

U're most welcome :-) Seriously u've inspired me to keep on running that day. Thanks!

kuchalana said...

bibot> keep running.. jgn serik ok..