Pages

Recce - Taman Rimba Alam



Venue - Taman Rimba Alam, Precint 15
Activity - Route Recce
Cover - 13KM, 40% offroad, 60% road (horse trail)
Participant - Arman, Hairi (Mikael Zinov) and Arafi (my brother)

Aku dpt idea ni bila dah boring main few track around Bangi dan Putrajaya. At one level aku rasa aku kne lbh creative by creating more venue to motivate in my training. Jadi aku terfikir pasal trail yang dilalui oleh geng2 motocross or MTB sekitar Bangi dan Putrajaya. At 1st level aku jumpa pasal Taman Rimba Alam (TRA) dkt P15. Jadi aku ping kawan2 yg duk putrajaya untuk dptkan input. So far xda maklumat yg lengkap pasal TRA ni.

Jadi aku move pada blog2 MTB dan aku find a lot of meaningfull info about this place. Dari satu blog they cover up to 17KM at this are dan ini buat aku betul2 nak tgk kawasan ni. So aku ping sapa2 kaum yg berminat dan Hairi and also my brother je yg response. En Zul 50/50 sbb aku yakin dia ada family event or kne kerja (confirm pagi tu dia kne standby keje). Jadi pagi sabtu at 7am we meet dkt padang depan gazibo TRA. Cuaca amat baik sbb mendong sepanjang hari. So it really2 help us on this recce activity.

Kat sini ada peta kawasan. Jadi aku dah study peta ni dari hari Rabu lagi. Aku plan tuk amek horse trail terpanjang
dan patah balik and see where it goes. Jadi kmi amek horse trail bermula dari rumah air kat atas puncak tertinggi. Dia mula betul2 sebelum pintu masuk rumah air sebelah kanan. Dalam 20m, akan ada T junction. Just take left yg akan bawak ke stable kuda P16. Sblah kanan just roundabout untuk bukit sebelah kanan route ni. Jadi kmi just ikut ja laluan kuda ni. Dalam 1.6KM masa menurun bukit akan jumpa satu trail offroad tanah merah sebelah kiri. Jalan ni akan bawak ke satu kawasan setinggan indon. Maklumat yg kami dpt dari abg2 indon kat situ, lepas dari kawasan ni boleh bawak kmi ke Dengkil. Ini trail tanah merah dalam kawasan kelapa sawit. Jadi kmi turn back dan plan nak repeat balik trail ni sampai Dengkil later. Jadi kmi layan ja jalan tikus yg ada dan bawak kami sampai ke stable kuda P16. Kmi patah balik sampai balik rumah air. It cover about 4-5KM. Anyway spanjang jalan ni view agak cantik dgn pemandangan kawasan perumahan P15 dan boleh nampak alamanda sepanjang rabung trail ni.

Then kmi plan tuk try jalan dibawah kawasan rumah air. Jadi kami turun bukit sepanjang jalan rumah air. Kmi jumpa jalan xsiap which kawasan perumahan xsiap. Infra dah ada such longkang, jalan, lampu but xda rumah. Kmi amek jalan semak sblah kanan dan ikut trail jalan tanah merah. Kat sini ada byk marking, aku yakin ni marking dari budak2 MTB. Kmi layan satu loop dan jumpa satu lagi sub trail ke kawasan bukit berhampiran. Aku ingat bukit ni boleh tembus ke UNITEN jadi kami redah sampai ke peak but bukit ni terlalu tinggi jadi kmi patah balik. Ni pon ada jalan tanah merah laluan lori. Proberly later akan diexplore kemudian. Jadi kmi layan balik loop besar tanah merah. Kmi jumpa jalan tar at end of this jalan tanah merah. Untuk tidak sesat kami jadikan pencawang TM dkt peak TRA as guide. Kat jalan tar ni kmi just follow marking TMB sepanjang pokok2. Kmi jumpa another horse trail kat sini. Kat peak bukit ni ada 2 simpang. Simpang kanan bawak kami ke P14 which tembus ke international school. Boleh pi shoping ke Mydin klu nak. Simpang kiri bawak kami ke apartment P15. Kat sini baru la ada jumpa ngan budak2 MTB tgh layan bukit ni. Horse trail ni bwk kami keluar ke jalan besar. Kmi kne cross jalan baru jumpa satu lagi horse trail bawak kami naik ke TRA balik.

Kat area ni ada byk kolam dan ada jugak camping site. Smuanya berbukit + mencanak2. Kat peak bukit ni dia keluar betul2 kat parking lot kat menara TM. Sampai sini dia dah cover up to 11KM++. Jadi kami nak lengkapkan 12KM kmi turun ja bukit ni ada satu jalan tanah merah bawak kami ke another camping site betul2 bawah pencawang TM. Kat sini pon ada kolam. End of this road bawak kami ke kawasan perumahan P15 sekali lagi. Jadi bila kami patah balik overal kasi dalam 13KM total untuk trip kali ni. Secara kasar trail ni boleh kata 70% berbukit dan berlari dalam hutan. Almost 60% cover in road (horse trail) dan selebihnya offroad. Overall kmi dah cover almost smua kawasan TRA ni cuma kmi more interested to play with Dengkil and Uniten trail lepas ni. Yg ni proberly total offroad. Jadi thanks to Hairi for his interest to join this trip and he is good in trail running. Proberly kita boleh bekerja sama lagi for next trip. Same goes to my brother yg sblum ni just buat 5-6KM run. This trip dia buat 13KM + trail + bukit. Jadi dia baru realise yg dia mampu to do more.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

Hairi said...

thanks bro..looking forward for next recce..insyallah.

kuchalana said...

Hairi - Yup.. as a plan 28/4 so far confirm..