Pages

Race Report - Energizer Night Race 2012


This is my 2nd Full Marathon in my life. Debaran untuk event ni agak tidak terasa sbb aku agak sibuk dgn kerja in this 2 weeks. Just did my training mcm biasa. Cuma aku xdpt buat long run (>20KM) in this 2 weeks. Jadi aku xrasa aku dpt buat yg terbaek dalam event kali ni. Futher mlm sblum game, aku cuma tido 3 jam ja sbb ada hal kat opis. Siangnya plak aku xdpt nak tido sbb kne intertain Adam in his Pertandingan Bercerita Dari Al Quran peringkat daerah. So smpi la En Zul dtg pickup aku at 4pm mood agak ular sawa. So aku dah plan just go for fun ja game kali ni.

Masa nak flag off aku agak kelam kabut sbb mencari surau + masa nak flagoff pon agak awal. So agak terkejar2 dalam hal ni (surau and tmpt flagoff agak jauh). Proberly any game lepas ni boleh consider to start at 8.30PM. Untuk FM, peserta xramai. Proberly dalam 500 org ja. Aku rasa ramai yg boikot sbb kes tahun lepas + ramai yg ke BALI Marathon. Untuk Fun Run and 15KM mmg ramai. Masa dalam kandang berlepas mcm biasa meet familar faces.

Game start ngam2 at 8PM. Aku xda face byk masalah at early 3Km which berlari separuh litar seblum bergerak ke route luar. Sblum game aku dah tawaf route ni dgn En Zul so aku dah dpt agak tang mana nak laju, nak speedwalk, nak amek jel etc. Jadi i just run as a plan. Masa ni aku polo pacer 6hours which aku keep dgn group ni almost all the way sampai ke 35KM. Kdg2 aku laju skit, kdg2 dpa laju but we still meet at each CP. Masa 2nd loop which masuk 21KM we did clock lebih kurang 2h30m which is my PB for HM. Masa ni aku dah berkira2 klu aku consistent aku blh get at least 5h30m - 6h for my FM.

All the way the route ada 3 perkara aku nak puji. There is 2 kedai runcit yg menyediakan coke dan buah-buahan. Kedai pertama is kedai Kak Ida and Lily dan kedai kedua aku xpasti siapa sbb kedai dia dalam gelap. It really help to make my mood up to a level. Yg kedua is cheer group yg duk dalam gelap tu. They keep chearing sampai la ke lap yg ke-5 which is almost 5 hours. Mmg tabik spring la aku bagi.

Anyway masa reach 35KM mark aku masih ada sejam lagi to 6h. So aku keep running in consistence pace. Nak jadi hal masuk ja 4KM before finishing smua jadi spoil. Masa ni mood jadi mcm taik. Masa ni la jari kaki dah mula melecet. The route yg turun naik bukit. Serius aku jd psiko. At 3KM, masuk dalam litar i hit the wall. Mental jadi blur. AKu just walk all the way sampai finishing line. Serius dalam litar ni bukit dia memukul jiwa. Aku manage to clock 6h10m (from endomendo) which is still PB from my 1st FM. Dgn xcukup tido n rehat alhamdulillah i still manage to finish the race. Another great experiance yg xdpt dijual beli.

Now time to rest, treat my blister, do recovery run and continue my training in next few days. Next marathon will be in next 2 weeks. Hope smua berjalan lancar. Big thanks to En Zul yg setia menanti aku difinishing line. I will return this is your virgin Marathon in June. For organizer, u all did it this time. At least you all gain back the reputation after last year incident.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

Fendy said...

I was one of the volunteer at 15.5 km. All smooth semasa pemberian goodies bag to all, cuba buat yang terbaek dan NO MORE LONG QUEUE'S.. Next year i will be back as a runner's again!

June Malik said...

Congrats. Now rest and recover. U have two more to go!!

zulhassan said...

masa tak penting bang, yang penting keseronokan melecet tu hehehe... apa2 pun congrat..

Apa???? masih belum insaf...bagus2 hhehe

kuchalana said...

Fendy - Jangan serik

KJ - Yup, tgh adjust recover ni kak.. so far recovery rate amat baik.. ready for another 2..

Zulhasan - advise taken bro.. insap??.. hahahah.. bangsa2 kita ni mana reti insap..