Pages

Road to AtukLand



I just came back form Taiwan for business trip. Actually i am very proud to be in Taiwan. Seperti yg telah diceritera oleh kaum keluarga, Taiwan adalah tempat tumpah darah atuk aku. He is a Chinaman dari Taiwan yg berkelana mencari adventure diMalaya suatu masa dulu. Aku percaya zaman tu, all the man from China cuba mencari kekayaan dinegara lain dan finally stuck dinegara dimana mereka berjuang untuk kehidupan.

He got married dgn nenek aku dan dpt mak aku. There is one time family dia mai dari Taiwan mencari dia diMalaysia dan he finally make he's own decision to stay sbb dah dpt ic sini dan dah ada keluarga dkt sini. Jadi they all pulang dgn kekecewaan . Yg xbestnya atuk aku ni dia cuma ajar mandarin pada anak lelaki dia ja. Jadi dalam family mak aku pakcik aku yg bongsu ja yg boleh berbahasa cina, make things worst, bila dia kawin ngan melayu abis anak2 dia sorg pon dia xajar ckp cina. Mak aku cuma boleh paham a bit and xleh ckp but kakak dia boleh paham tamil dan ckp tamil. Another side of story later.

Trip aku ke Taiwan is last minit decision. Patut aku kne pi awal bulan 3, but they still have a problem in delivery this application. Jadi a day lps aku balik TUC they approve me to go. Jadi aku pon pi dgn hati yg terbuka. It was 5 hours flight sehala. Taiwan bercuaca 4 musim. Cuaca agak sejuk which 20-23 darjah siang and can reach below 10 darjah at night. I am very suprise bila reach airport Taipei. A lot of Malaysian here. Masa naik cab, the driver is Malaysian Chinese yg mencari rezki di Taiwan, 10 tahun dia kat sini bawa teksi. Rasa mcm kat Malaysia, people here very nice and friendly. The only barier is languange. Dpe bangga dgn bahasa mandarin. Susah nak dgr dpa ckp bahasa lain. Klu yg ckp English pon payah nak paham. Jadi aku kat sini mcm ayam dgn itik, luckly ada Service Delivery Manager (SDM) for Taiwan region pon ikut skali, else mmg masak la nak berckp ngan depa ni.

Actually selain bahasa aku paling risau pasal makan. Sbb kwn2 cina ckp susah nak dpt makanan halal. But i am supprise sbb kat mana2 aku boleh jumpa makanan halal kat area penginapan aku. Sini byk giler sup and makanan steam. Sini jugak byk kedai yg berasaskan sayur semata, they really love sup.. sayur dan makanan panas. Jadi xda issue untuk islam tunggal mcm aku ni. so Taiwan giving me a nice pleasure. I did try a lot of food and really love their concept food. Makanan kat sini yg aku jumpa almost smua makanan seimbang. Satu set makanan rugi, sure ada small portion of rice, small portion of sayur (rebus/goreng), small portion of daging (kukus/gorng), small portion of sup and also tauhu. Dpa kurg minum, just take that sup. Jadi aku rasa it really healthy. Sayur pon just rebus and terus ke mulut.

To see Taiwan, mcm biasa aku suka berjalan dan melihat dari dekat gerai2 tepi jalan. Meet the people, look at the public transport system, town planning, look at the building art dan mcm2. I did this with my SDM. We did pusing pasar mlm depa and saw a lot about Taiwan. Best part about my office is, it just behind the Taipei 101 building which antara bangunan tertinggi dan tercantik pernah aku tgk. People here like Hongkies and Singaporian, always updated to fashion and they really take care their face. Jadi ahso2 and uncle2 sini still look lencai walaupon dah tua.

Sini subuh agak awal, it around 4am lbh, zohor pon around 12pm. Sini matahari awal sejam, aku boleh kata sama mcm Borneo. Jadi kat sini 6am dah trang benderang and dah ada activity. Anyway, people sini jarang ada atas jalan, they love to stay at home, in the building or underground shopping complex. Lebih panas gamaknya. Klu jalan malam kat area town mmg xda org. Futher it safe here samaada kes drivers or people around u. Same culture in HK and SG. Cuma here ppl friendly like MY. Now aku dah sampai tanah tumpah atuk aku, proberly need to meet the relative later. Really love their food, their weather and their people.


Work wise? Sama ja kat mana2 kot.. work will always stress kat mana2 pon. Now xtau apa nasib lagi lepas ni sbb HK will be next for some project. Busy.. busy and busy..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :