Pages

Report - Hiking Bukit Broga + Mt Tok Wan With Anak2 Ayam's



Event: 24 Mar 2012
Venue: Broga, Semenyih
Type: Hiking + Trail Run
Distance: 11KM

This is unplanned trip. Balik dari Taipei aku tgk Ruby create 1st official Chap Ayam Hutan event. Lepas berkira2, aku on ja event ni sbb dekat sangat dengan rumah. Plan asal aku turun homeless event Jumaat malam but last minit aku sangkut kat office sbb ada kerja then Aida anak dara aku pulak demam malam tu. Jadi malam tu aku kene seatlekan smua hal ni. Jadi no homeless event that night. Anyway, aku ping En Zul klu dia ada free tuk join event Chap Ayam Hutan ni. Friday lepas solat baru dia confirmkan sbb dia pon kne balik Melaka for some family matters.

Jadi Saturday around 6.30am En Zul mai pickup aku and kmi terus ke Broga. Actually aku just nak buat warmup session seblum aku mula dgn jadual baru aku minggu ni. Dekat 2 minggu aku xberlari lepas dari TUC sbb sibuk dgn hal kerja. Jadi aku aspect akan mendapat kesengalan otot dari event ni. En Zul pon sama, rasa dia pon baru lagi mula dgn jadual FM dia seminggu lepas Brook. Jadi mood pon masih slow and steady.

Mcm biasa, parking kat Broga ni xpernah surut kereta. Ruby and the geng dah naik dlu sbb plan asal aku n En Zul just go for warm up session and leasure. Masa nak naik mmg ramai la manusia. Kat kaki Bukit Broga aku jumpa kaum2 dari Sweet Line Tango (aku bawak dpa naik Mt Kutu last year). Dpa do some warm up session jugak for their Kinabalu hike on June. Kat peak 1 terserempak pulak dgn Ida Maria which lady yg encourage aku masa kat Penang Bridge during my 1st FM. Dia mai ngan few Chap Ayam Runner but sngkut kat 1st peak.

Then aku teruskan dgn En Zul up to the Broga Peak. 20 minit lbh kurang which agak laju dari biasa. Kat sini meet all Chap Ayam Hutan geng. Ada dalam 11 org smua. Kat sini Ruby did confirm yg Ida and the geng xteruskan ke Mt Tok Wan and depa trus ke Sg Tekala mandi2. Jadi 11 org ni ja yg akan teruskan. Again Ruby mtk aku lead the way mcm kes Mt Dato last month. Aku xda hal punya sbb trek ni pon leasure je dan xbyk sgt bukit. Jadi mcm biasa En Zul jd sweeper and aku lead kat depan.

All the way to Mt Tok Wan, aku just did speed walk. Not to slow and not to fast. Sbb aku kat depan jadi depa kne ikut pace aku. Jadi aku pon xtau speedwalk ni dpt bagi depa PB to the peak. Total masa depa buat dalam 1jam 20 minit. Klu aku tau aku ajak berlari je, sure less then sejam dah sampai. :P Kat peak agak ramai org. Kaum2 dari Zoo Negara dan Zoo Melaka bermalam kat sini. Lepas bergambau apa smua, kapten Chap Ayam Hutan (Zas) sampai dgn kawan dia (Razis). Dpa agak laju sbb berlari all the way. Ni geng2 kaki besi ni.

Then the fun begin masa nak bergerak turun ke Broga. Aku masih di depan dan En Zul as sweeper. Mula2 smua jalan lenggang kangkung ja. Lepas tu si Amirul and Wan mula bukak langkah. Actually masa naik n turun Mt Dato ritu depa 2 org ni berlari sama2 ngan aku. Proberly they aspect the same for this trip. Bila depa mula cucuk, aku pon mula berlari. Jadi kmi bertiga terus berlari sampai ke Broga. Nak jadi best, all people in the team pon berlari sama and what, dorg xpercaya yg depa sampai broga less then 40 minit. Good things is they are runners and they need to know their limit and now trail like Mt Tok Wan adalah kacang putih tuk depa. Today dorg tau they can do more then what they aspect. And they should proud pada diri mereka walau pon ada tu yg 1st time buat hiking and trail running.

Aku percaya all of them having fun on this trip. Mintak maaf klu ada terkurang atau rasa tersiksa. Hope Chap Ayam Hutan akan terus bergerak kedepan lepas ni. AKu prefer daytrip, klu main jauh2 susah skit sbb komitment. Insyallah kne pada date aku n En Zul akan turun memeriahkan mejlis lagi.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

ruby said...

mmg terbaek trip kali ni.. xsia2 jd bidan terjun lead kitorg.. semua dpt pb, he3.. thanks again arman & zul.. :)

Aleyn said...

Suka a gambar yg last tu...very nice