Pages

Race Report - KL Heritage Explorace 2012


Event: 25 Feb 2012
Venue: All around KL
Type: Explorace
Distance: 21KM
Hadir: Team Pacat

Actually this is unplaned event. Plan asal aku minggu ni is to do backtoback LSD consist of 50KM. Then Thursday night En Zul sms aku kata wife dia xdpt nak turun event ni which they all dah register awal2. Amy kne sakit belikat which sampai tahap kepala xleh nak pusing. Aku bab2 explorace ni agak kurang sbb klu aku penat slalu aku akan jadi bodo. Otak xberapa nak centre sgt. Tu klu aku msuk event2 mcm ni mmg slalu aku akan buat kje giler punya. Jadi aku just inform En Zul yg aku cuma boleh confirmkan Jumaat petang sbb aku takut kne keje on Saturday.

Jadi Jumaat ptg tgk xda apa2 confirmation dari opis Taiwan, jadi aku on hal explorace ni. Mlm tu masa aku buat tempo kat stadium bangi En Zul mai brief aku skit hal event ni. Mlm tu aku xberapa dpt nak tdo sbb penat tempo pon xhabis lagi. Aku pulun 10KM which satu segmet aku buat 400mx4.. and break satu loop.. aku buat 5 segmen. Serius berpinar jugak la.. Pagi tu aku siap2 dgn mood ular sawa.. pening2 lalat. Sampai KL TOwer tgk giler ramai manusia. Yg star.. yg old start.. yg all start.. triatlet pon ada.. jadi aku rasa sure game ni happening punya. Masa buat warm up aerobik.. i can see all familiar face.. Aini ada.. Adik Aini.. Ruby.. Sab.. Azizi.. abg Rustam Pacesetter pon ada..

Masa flag off... mcm anak2 ayam smua dpt race kit.. ada 12 check point.. bila aku tgk check point je aku dah start pening.. dari KL Tower - Komplex Kraf - Badan Warisan - Tugu Negara - Memorial Tunku Abdul Rahman - Petaling Street - Temple Sri Mahamariaman - Muzium Telekom - Dataran Merdeka - Masjid Jamik - VI - Chan See Shu Temple - Menara KL.. aku agak2 dalam 20km - 25m tuk jarak ni... Cut of time is 5 hours + 30minit.

KL Tower (KT) - Komplex Kraf (KK) - Badan Warisan (BW)
Mula2 kmi agak confius dgn KK ni sbb ada 2 tmpt kat KL ni. Jd dgn kuasa teknologi kmi pon google je. Tu dia Jln Conlay, else mau sesat sampai ke Mesjid Jamik which ada satu lagi kat situ. Dkt 1 KM dari Menara. Jadi off we go. Masa sampai xda org lagi.. Just kmi, team Erwan and oso satu team atlet ni. Sini kne main gasing pangkah.. Lps dpt cop we go to BW which sebelah ja dari KK. Xda byk mslh, kat sini kmi main tembak tin pakai lastik. Smua clear n very fast. THen the challange begin. Kmi kne pi ke Tugu Negara which lbh kurang 3KM dari Jln Conlay.

Tugu Negara (TN) - Memorial Tunku Abdul Rahman (MTAR) - Petaling Street (PS)
Anyway, we did take our own sweet time by run walk all the way ke TN. Advantage is aku dibesarkan kat KL, skolah kat KL. Masa aku duk blajar kat VI dlu, habis smua kawasan kat KL ni aku redah jalan kaki ja. Jd almost smua lorong yg ada kat KL dalam kepala aku ja. Jd smua ikut shortcut. It not bad sampai TG kmi masih boleh melawak2 lagi. Kne main takraw kat sini. Masa all d way ni kmi mencari2 MTAR ni sbb aku xpernah dgr. Jadi dgn bantuan encik goolge we got the place. Kat area Bukit Tungku ni kmi berjalan ja. Bukit xingat punya. Sampai MTAR, kmi main tembak ceper. Masa kat sini badan dah mula rasa letih sbb panas dan letih smlm. Xtunggu lama we run down all the hill and we reach PS. Nih yg sakit kepala. Kmi buang masa kat PS cari signboard. Serius aku dah give up masa ni. Ada beratus signboard tapi nak cari dalam 5 ja. Sbb rasa dah lama sgt, last2 aku tanya peserta lain ja. Kmi jawab main suka ja and off we go to next CP.

Temple Sri Mahamariaman - Muzium Telekom (MT) - Dataran Merdeka (DM)
Masa kat temple ni kmi dah mula rasa letih yg amat sgt. Dgn perut lapau cuaca panas. Kmi xamek masa lama sbb sini kne amek gambau ja. Lepas dpt cop kmi berlari ke MT. Masa ni ada 2 jam lagi sblum cut off time. Kmi paksa gak berlari. Sampai MT, kmi kne main tiup batang ais krim. Kacang putih la. Kat sini gak kmi bertukar2 jawapan tuk smua soalan lain yg ada. Jd sampai tiap CP kmi trus antar ja soalan2 yg ada. Anyway aku ada bertekak dgn satu pompuan (gemuk) organizer kat sini (yg baju biru tu yg lbh2.. yg tshirt itam smua ok). Dia xkasi aku amek air mineral lebih dari satu. Almost smua CP xkisah amek air berapa byk pon. Aku ckp kat dia apasal CP lain kasi amek lbh. Aku suh dia masuk event ni and rasa camna rasa kurang air. Anyway, aku saja provok dia sbb slalu dpa2 ni lbh sudu dari kuah.. giler kuasa.. Then we run down to DM.. Kat sini we play tolak gelung tayar.. masa ni kmi terjerit2 main mende ni.. hormon giler makin menjadi2 sbb keletihan..

Masjid Jamik (MJ) - VI - Chan See Shu Temple (CS)
Lps dpt cop, kmi berlari ke MJ. Actually xda CP pon dpn MJ. Dpa park kat sbrg mesjid. Rmai jugak la yg sesat. Kat sini lagi satu kje sng. Kmi kne amek gambo je. Masa blah dari sini. We meet abg Oma, legend guide dari Borneo. Kmi last jumpa masa trip mulu tahun lepas. Citcat kejap then kmi berlari ke VI. Cuaca amat panas. Masa ni kmi refuel air garam n gel. En Zul dah mula ada symtom Nuang (zombi kampung pisang emas). Masa ni aku keep ja berjalan just to make him follow the pace. Aku pon duk layan borak ngan dia supaya dia xdown. Sampai VI, kmi main konda kondi. Masa ni aku rasa lapar ya amat. We keep going sampai last CP which CS. Main batu seremban kat sini. Lps abis ja dpt cop. Kmi mcm dpt tenaga baru We did plan back the time. Rasa ada dalam 45 mnit lagi sblum cut of time.

Masa on d way balik ke Menara Telekom, kmi duk layan buah potong, minum2.. giler relax. Yg penting smua dah cop and we still have time. We just walk all the way sampai ke KL Tower. Masa sampai xramai org lagi. We did get coupon no 35 means team ke 35 sampai. Kmi sampai dewan makan, tgk ramai dah ada expecially yg dah sampai dlu. Final result, we did make as top 30 team which kmi no 27, dpt la hamper milo. Rasa klu kmi berlari dari last CP boleh kot dpt top 10. Baki 45minit makan angin... Anyway.. i really have fun on this event walau pon sbgai bidan terjun. Thanks to En Zul, to be a great partner that day.. Rasa boleh dah kot register for TNF SG.. hahahaha

Ole..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

7 comments :

Zul said...

thanks partner. kalau bini aku yg masuk, confirm DNF. event yg paling enjoy setakat ni. tahap seksaan bwh sikit dari nuang daytrip.

RaYzeef said...

wah baju tahun ni lagi cantik daa...meh Milo secawan :)

June Malik said...

So much fun and sweat ..u r improving tahap gaban:) keep it up!!

Munir Penang said...

Cayalah bro..

kuchalana said...

Zul> hahahaa.. tu pasal aku ajak repeat nuang.. hahahha

Ray> rasa kualiti skit dari tahun lepas bro..

KJ> alhamdulillah kak.. ni kes couch2 online yg garang...

Munir Penang> Thanks bro..

Zack Yui said...

See you in SG! Kehkeh
Tahniah bro! Makin mantap..

kuchalana said...

Zack> insyallah.. see u there..