Pages

BacktoBack - Versi Balas Dendam

*Entry lapuk yg xsempat publish minggu lepas...
*****
Curahan Kasih Bersama Gelandangan
Event: 03 Feb 2012
Venue: Masjid Jamek

One day, aku nampak iklan dari Kapten Yana on this event dalam FB jadi aku dgn berbesar hati berminat untuk terlibat sama. Actually this is regular event yg dibuat oleh group of people yang menghidupkan 1Charity 1Family (1C1F). They all treat the homeless di kawasan2 penting diKL. Base depa di Mesjid Jamek. Jadi mlm tu lepas opis aku turun untuk terlibat secara langsung.

Anyway dalam masa yg sama, terdapat program yg dianjurkan oleh pihak UKM bersama2 1C1F. Jadi mlm tu agak meriah. Tuk pengetahuan, program treating the homeless ni dijalankan setiap mlm jumaat dan mlm sabtu di mesjid jamik. Selalunya they all akan distribute makanan dan minuman. Sementara depa makan, ada dijalankan sedikit ceramah keagamaan dan games. Lepas smua event ni, they all akan buat Night Run which dpa akan pusing sekitar KL untuk distribute makan pada mereka yg dah tdo dijalanan.

Seriusly program ni amat berguna. Klu ada yg berminat nak contribute expecially mende makan, minum or pakaian. Boleh PM aku personally. Bab duit korg boleh mai sndiri kasi kepada ketua program. Anyway, nyaris rebak juga la air mata tgk keadaan depa ni. Mlm tu ja, aku meet personally almost 200++ homeless. Dari mcm2 bangsa dan jenis manusia. Aku advise korg mai sndri dan rasai sendiri perasaan tu. Jam 2am jugak la aku sampai umah.




*****
Hiking Mt Dato
Event: 04 Jan 2012
Distance: 1 jam 10 minit naik and 45 minit turun
Participant: Aku, Arafi (my 3rd brothers), Suhaila (my 3rd sisters) and geng2 Chap Ayam

At 6am aku dah bangun. Adik2 aku sampai smlm. Subuh dlu lepas tu trus bergerak. Trip ni 1st time adik2 aku join. Arafi Arshad adik lelaki aku yg no 2 dari mak no 2 and Suhaila Arshad, adik pompuan bongsu aku dari mak yg no. 3. Arafi mmg slalu buat hiking tapi dgn kwn2 dia kat Uniten and dia active dgn bola n hiking. Suhaila plak tgh tunggu SPM, jadi dia duk umah aku n do part time kat kedai aku.

Kmi sampai awal ke kaki Mt Dato. Parking dah penuh pagi ni. Mmg ramai la + ada program UiTm lagi kat sini. Futher next week ada event sirkit gunung kat sini jadi aku yakin ramai yg mai training. Around 8++ geng2 Chap Ayam sampai. We do simple stretching and off we go. Actually muka2 dpa ni smua familiar tapi xpernah bertegur sapa. Jadi in this event dpt la beramah mesra.

Dalam group ni ada 2 anak2 yg ikut. Siut laju dpa ni. Mencanak2 depa naik, xterkejar aku. 1st group sampai peak in 1 hour and 2 group lagi sampai in each different 10 minutes. Actually trip kali ni amat pendek sbb smua laju2. We did lepak lama kat peak sambil xmenghiraukan org lain. We did kenduri makan2 sampai kenyang n mcm biasa la camwhoring sana sini. Dkt sejam jugak la melepak dan kmi turun bila cuaca dah betul2 panas.

Turun xlama, it takes about 40 minit tuk 1st group and 10 minit seterusnya tuk group2 yg lain. Masa turun smua layan berlari. Masa sampai bawah terserempak dgn datuk kepada Mt Dato, Dato Khalid Yunus which chairman program kembara negara. Seronok la melayan dia ni, siap ada yg kene peluk2 n kne panampar. Dia mai sbb nak tgk track sblum event minggu depan. Serius we are having fun, meet new friend and make new record. Thanks to Rubi sbb arrange this trip.


*****
Pacesetter LSD
Event: 05 Jan 2012
Distance: 21KM

Pagi tu aku plan tuk join Pacesetter LSD kat Bukit Aman. Plan asal nak buat 40KM and what happen is anak dara aku Aiesha meragam satu malam. Jadi berbirat la mata sampai kepagi melayan kerenah dia ni. At 5.30am aku ping Ruby to confirm xdpt turun. Xnak plak terkejar2, kang ada plak yg pengsan sbb xcukup rehat. Jadi aku DNS event ni.

*****
Hiking Mt Angsi via Bukit Putus
Event: 06 Jan 2012
Distance: 1 jam 30 minit and 45 minit turun
Participant: Aku, Aishah (my 1st sisters), Suhaila (my 3rd sisters) and my sons (Aaron and Adam)

Senin tu adik2 pompuan aku yg lain which Aishah Arshad adik pompuan aku yg tua and Farah Arshad adik pompuan aku yg kedua turun dari kuantan. Jadi dpa smua nak ikut aku turun Mt Angsi pagi tu. Nak jadi hal Farah xdpt bangun sbb mlmnya tdo lewat melayan mak aku berborak, jadi aku mls nak push2, aku gerak dgn sapa yg dah siap je. Jadi ada 5 org yg turun which Aku, Aishah, Suhaila dan anak2 bujang aku Aaron dan Adam.

For Aishah ni 1st time dia hiking seumur hidup. Suhaila 2nd time dan anak2 aku 1st time layan gunung. Sampai Bukit Putus tgk depa ada bukak kaunter. Rasa mcm pelik sbb dlu xda kaunter. Xkisah la janji aku dpt naik. All d way xda mslh except pada Aishah. Dia dah mula mumbling sbb letih. Jadi aku decide push dia patah balik masa dkt RnR Panjang. Sbb aku xnak delay and ganggu pace org lain.

Then kami 4 org mula berlari lepas RnR Panjang. Jalan dia mendatar ja and sikit pendakian. Jadi xda mslh kami sampai ke peak in 1jam30minit lebih kurang. Aku rasuah anak2 aku dgn Dunkin Donut, rehat 15 minit lepas tu trus turun. Atas Mt Angsi ni xbest sbb xnampak view. Jadi duk lama2 pon xbest.

Turun Suhaila partner dgn Aaron dan aku dgn Adam. Jadi depa berlari turun.Aku just follow dari belakang. Serius laju. I can see they love running in trail dari lari kat stadium n jalan tar. Adam jatuh few time sbb langgar akar kayu tapi dia bangun n keep running non stop. After few minutes Su n Aaron dan hilang. Aku janji ngan dpa jumpa kat parking je sbb xnak kacau pace depa.

Sampai kat parking yg ada cuma Aishah ja n aku jadi pening. Sudah, xkan sesat plak 2 ekor lagi ni. Aku patah balik for resque mission. Aku bwk byk air dalam beg sbb takut sampai mlm. Elok aku baru nak naik nampak dpa turun. Dpa tersalah masuk simpang n patah balik after 5 minute xjumpa marking. Pandai jugak budak2 ni. Total kebawah is about 40minit jugak.

Baru puas hati.. letih badan 4 hari..

* gambar credit tu Naga Berapi and Ruby

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

June Malik said...

Bestnya !

kuchalana said...

KJ> lepas geram kak.. 2 weeks duk umah ja..