Pages

Music Please!!

My 2nd Guitar.. dah masuk 21 tahun usia guitar ni..

Few days back my brother share a picture of my 2nd guitar in FB. Tah tang mana dia jumpa guitar tu xtau. Aku rasa guitar tu dah hilang dari penglihatan aku lama lepas aku abis uni. Katanya dia yg simpan slama ni. Then it recall all those memories masa aku mula2 beli guitar tu dlu.

Actually aku dulu seorang ahlil music. Aku start learn about music secara xformal dari usia aku 8 tahun. Masa tu duk melepak ngan kawan2 yg lbh tua dari aku kat Taman Keramat. Dpa main guitar masa tu kat tembok2. Dari situ minat aku dgn music datang. Aku did learn basic cord masa tu. Then by 10 years old aku dah boleh main guitar dgn baik. Masa ni aku dah mula ikut senior2 ni masuk jamming studio kat kawasan berhampiran. Masa ni aku main bass guitar. Disebabkan minat amat tinggi dgn music, aku mula kumpul duit and beli guitar aku sendiri. Masa umur 11 tahun aku dpt beli guitar pertama aku dgn duit aku sendiri.
With my band at one of the gig haram.. i am on drum

My current guitar and Adam in one of the learning session

But my late father xsuka dgn dunia music aku. Masa ni aku layan rock kangkang. Klu jamming sure Wings, Search, Metallica etc. Jadi one day aku balik skolah tgk guitar aku dah hancur berderai. Anyway, aku xmenagis pon, aku letak azam dalam hati tuk beli guitar lain. They alway another day. Jadi lepas UPSR aku dpt gred yg amat baik. Dpt pi Victoria Institiution and duk asrama. Masa ni aku beli my 2nd guitar. Masa ni langkah lagi panjang sbb dah duk asrama.

Adam kat luar studio.. tunggu turn.. setia dia pegang drum stick tu..

Somewhere 10 years back...

Aku xpyh balik rumah tuk jamming sbb dah ada kaum lain kat hostel yg jugak minat music. Masa ni genre music aku dah tukar. Zaman ni underground scene malaya amat happening. Jadi Nirvana, Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Pearl Jam, Metallica menjadi pilihan. Local band for sure Cromok, Butter, OAG, Cronic Mass, Flop Poppy etc. Rock kangkang dah kurang masa ni. Jadi aku semakin mahir dgn guitar. Lepas tu aku mula form a group. Tapi aku xmain guitar tapi tukar main drum.
Tu dia.. mcm Max Cavalera aka Abang ustaz

Sih panjang rambut...

Alhamdulillah up to today i can play almost all type of guitar and all type of drum. Jadi group aku ni main lagu org putih ja. We did jam klu ada kesempatan. Sempat gak la kuarkan demo masa ni. Dpt review magazine + kuar radio (and review) dan nak lagi best kmi dpt main gig haram masa tu. Kira dasat. Xda formal class but i can go that far. Pernah gak aku jadi sessionist group2 yg xcukup player. Minat punya pasal jauh gak merayau sbb music. But all that not long. Lepas 1st marriage (yg gagal) aku stop dgn music. Kunun la nak concentrate dgn family and life. Poorah.
With Aru Koffin Kanser at Rock The World Concert

At 15 years my band anniversary.. gathering jam..

Tu yg bila aku tgk gambau 2nd guitar yg adik aku load to serius all that memories keluar melayang2. But now i oledi have new guitar. In this my 2nd marriage, i have more freedom and i bliave i cannot stop doing what i love because of people around you. Now aku tgh bagi exposure pada Adam on music sbb dia ada potensi klu nak compare ngan anak2 aku yg lain. Serius, music teach me a lot about life.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

RaYzeef said...

whoah ahlil musik rupanya...ingatkan majistret! he he

don't stop playing music bro :D

kuchalana said...

Ray> hahhaaa.. true bro.. kita xboleh padamkan masa silam.. rock will keep going... it never die..

Zack Yui said...

Fuhh! Mat rock rupanyer hahaha... Terbaekk bro, orang2 yg gifted jer boleh main musik berbagai nie..

kuchalana said...

Zack> hahahaha... nih zaman2 kita membesar dlu... biasa la... rock kangkang...