Pages

Aiesha Arman



Alhamdullillah, saat yg dinantikan selepas 9 bulan telah berlaku. Sabtu lepas tepat jam 11.30 pagi, anak aku yg ke 4 melihat donia. Dengan berat 3.36kg, dia dilahirkan normal di Hospital Serdang.

There is few story yg aku nak share. Actually Suzi dah ke hospital skali sminggu lepas. Tanda2 nak bersalin dah ada tapi doktor suh balik dlu, katanya klu dah betul2 tanda2 akhir baru dtg balik. Jadi sampai la ke pagi sabtu tu air ketuban pecah then aku bawak Suzi balik ke hospital. Tapi dari date dia hospitalise minggu lepas hati aku xsng langsung. Sampai la aku berlari 40KM minggu lepas tuk lepaskan serabut kepala. Susah hati wooo bini xbersalin2 ni. Kasi letih badan baru boleh tido else duk xsng hati.

About the hospital. Actually plan asal nak hantar dia ke private hospital kat area Bangi ni ja. But what happen is aku di advise oleh sorg doktor (sahabat) tuk hantar ke Hospital Serdang (HS) or HUKM. Katanya aku akan suprise dgn service hospital kerajaan skang. Aku pelik gak sbb dia ni pon dari private hospital patut dia promote le tmpt dia. Anyway, thumbup aku kasi pada HS. Di wad bersalin dan wad biasa, service dia kalah private hospital. Mak aku masuk private hospital kat Ampang pon xdpt hot chocolate and english breakfast. Treatment dia pon aku puji walau pon doktor2 muda yg handle. Serius pujian melantun2 aku kasi.

Dkt HS, aku teman Suzi dari dia masuk labour room sampai la dia deliver. Dia masuk labour room at 8am and deliver few hours lepas tu. Anyway, labour room dia besau and private, not like other hospital yg tutup pakai kain langsir je. Ni siap ada bilik khas tuk bapak2 nak berehat. Tu yg 2 kotak limau aku kasi depa smua staf kat unit bersalin tu. Kasi depa happy skit. Anyway, pening jugak la tgk darah ja satu hari tu. But it another great experiance.

Jadi la ni sng la skit hati sbb perkara2 penting dah berlaku. Now another challenge tuk besarkan budak bertuah ni. Anyway, really2 big thanks to all family member yg duk amek berat, call slalu, msg selalu. Family2 member terhampir yg duk tunggu anak2 aku yg lain kat umah dgn penuh debar (sampai ada yg xlalu makan). Syukran juga kepada anak2 aku yg lain yg amat memahami. Sie2Ni pada kawan2 yg wish dan menenangkan aku dimasa hari kejadian.

Yg paling penting aku nak merakamkan really2 big thanks to Suzi atas pengorbanan besar beliau dalam melahirkan zuriat kmi. Love u yang. I can feel the pain and preasure at that time but i beliave perempuan mmg dilahirkan kuat. Xsmudah yg kita lihat. Now challenge tuk dia menurunkan berat badan dan mungkin lbh busy dgn anak2 yg dah masuk 4. Anyway nama baby kali ni aku bagi suzi yg pilih sbgai penghargaan kepada beliau. Dia suka dgn nama dari isteri Rasulullah jadi lekat la nama Aiesha (ejaan jawi sama dgn Aisyah or Aisha).

For me, masih lagi byk cabaran mendatang... damn.. xcukup mileage lagi bulan ni. Ayoh kita ke balapan..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

15 comments :

Zul said...

Aiesha ni kuat lari sok ni.. time dlm perut mak dia dah bawak lari 5km.. yg bapak pulak asik terkenang mileage tak cukup..

JM said...

waaa..congrats bang...

June Malik said...

A wonderful new addition, congrats to the whole family :)

KM said...

tahniah bro!!

SHITA said...

tahniah...semoga ibu dan anak sihat..dan aisyah menjadi anak yg solehah...

nasazfrog... said...

wah tahniah bro... :)

pye:rudz said...

tahniah, selamat berpuasa.

RaYzeef said...

Tahniah Arman :)

Abdul Munir said...

Tahniah bro

Zack Yui said...

Tahniah bro sekeluarga!

arman said...

thanks guys...

anak beringin said...

tahniah... alhamdulillah kerana berjaya meramaikan umat nabi besar muhammad s.a.w..

7 perkara yg patut dilakukan setelah kelahiran...
1. azan telinga kanan
2. iqamat telinga kiri
3. beri nama yg baik2
4. cukur rambut genap 7 hari
5. aqiqah- beri makan faqir
6. tahnik - iaitu berikan manisan & kurma semolek2nya orang tua & soleh.
7. bacakan al ikhlas, inna anzalna, al falaq & an nas.

terima kasih... buleh berbessan la kite nanti yee... hehhee

arman said...

Abg Zaini > terima kasih atas peringatan bang... alhamdulillah smua telah dilakukan...

Cik Adek Manes said...

tahniah bro & family.. tambah sorang lagi ahli keluarga baru..

Anonymous said...

hai beb....takkan bg limau 2 kotak ja....kata org kaya......kurang2 KFC...anyway ospital serdang mmg best.....aku pun tgh berkampung kat HS currently.....tgu masa....