Pages

Race Report - Melaka 12 Hours Walk



Event: 10 and 11 December 2011
Venue: Melaka
Type: Walking
Distance: 50KM in 12 hours

Seperti yang ditunggu, this is the last challenging event for this year dan seperti yg aku jangkakan it going to be worst. Aku xsalahkan sesapa except diri aku sendiri. I take this lightly. I did manage to clock 8KM after APIM and this is something yg bagus sebagai pengajaran. Jgn malas training.

Aku mengalami masa sukar untuk event ni. I hit the wall at 3am. Masa ni satu badan sakit2. Jari kaki plak melecet xhengat punya dari jam ke 2 larian. Yg tinggal cuma nafsu dan semangat. At this point, aku dah agak aku xkan dpt achive a good mileage. Jadi aku tukar plan. Dari target 62KM ke 50KM je. Jadi bersusah2 pon aku kne abiskan had ni and i did it.

Actually aku sampai awal sehari dari event. Smua berjalan as a plan. Hari kejadian aku melepak dgn rakan2 Chap Ayam, Zul Hassan and puan besar, Yim, Deo, Zaki, Rubi and Aini (and kawan baju nike, xtau plak nama dia). Diorang ni smua sempoi punya kaki. Boleh bawak mejlis la org kata. Aku yakin depa ni smua nak perbaiki jarak dari last game dan ada yg 1st time.

Aku rasa smua berjalan lancar at 1st 6 hours. Lepas dari tu sorg2 aku tgk take turn layan tido. Good things depa ni, bangun tido boleh terus berlari. Klu aku la, sure tido sampai pagi punya. Tpi at 8 hours ramai dah mula terkemut2. Aku yakin penat dan kezombian dah mula merasuk. Aku sendiri berhenti setiap 2 jam. Cuma aku terlalu penat malam ni. Aku rasa sbb xcukup karbo dan cuaca yg agak panas selain track yg xsekata sbb xlari atas tar, it more in batu blok. Nak makan xboleh masuk nasi or mee, jadi aku telan pisang byk2. Perut seriusly lapo + kaki melecet amat teruk.

At every 2 hours masa 1st 6 hours, i did change socks and sapu lebih vaselin pada kaki, tapi bila dah lepas 6 hours dah xlalu dah nak bukak kasut. Seriusly aku byk belajar dari game ni. Plan yg aku bawak dari Penang xberapa nak jadi. Jadi aku rasa adjustment amat perlu tuk sebarang kebarangkalian.

Secara keseluruhan aku clock 50KM and rank 124. Actually ada berbaki 1jam 30minit lagi masa ni (dan aku totally stop). Klu aku consistent dgn pace paling slow pon aku boleh clock at least another 6KM. Tapi jiwa serius kacau masa ni. Xpa, things happen for reason. Insyallah aku akan repeat lagi tahun depan. Melaka, insyallah tahun dpn aku dtg lagi nanti for revenge.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

9 comments :

deo said...

Well done bro, 50km dah ultra distance tu. Aku jam 1am dah ngantuk sangat kena tido, sbb dah berjaga dari 4am hari sebelum tu. Anyway, we all learn from experience. Cuma jangan serik, dah le...

Yg member baju Nike tu namanya Sabri. Hehehe...

zulhassan said...

aku selalu insaf lebih awal dari yang lain jadi memang aku suspek dengan ko yang dah berhenti boleh sambung semula. Aku bila dah stopped sorrylah tak dapat nak tolong dah.. jalan terus sampai Bombay

kuchalana said...

deo> tu la.. tgk ko layan tido baekkk punya.. lps tu bangun trus sambung.. gile kentang...

Zul> hahahaha.. tapi ok la.. better then penang.. tgk berjalan pon dah mcm robocop.. hahahah..

Luvly Me said...

Arman, congrats bro.. 50km tu *respect* :)

kuchalana said...

ani> thanks.. ko pon boleh tahan.. jgn serik beb..

Zack Yui said...

Tahniah Bang Man! Yang penting semangat kuat dan tak mudah putus asa. Tahun depan kita datang dan buat lagi, ok?!

kuchalana said...

Zaki> Sure bro.. aku tgh training nak kejar korg ni.. mna aci korg ja berlari jauh2.. aku pon nak jugak.. :P

ruby said...

hahaha.. baru jumpa u in person, padahal dah fren dlm fb lama dah.. congrats arman.. next year kita masuk lagi ek.. :)

kuchalana said...

ruby> yes ruby.. aku pon baru mula berlari. tgh belajar lagi ngan korg2 yg dah berbatu2 ni.. Insyallah walk event ni akan jd acara wajib tiap tahun..