Pages

Race Report - Larian Bukit Tangga 2011



Event: 24 Dec 2011
Venue: Bukit Tangga, Jelebu
Type: Running
Distance: 12KM, 1 jam 41 minit.
Hadir: Arman, Aini, Deo, Kadok and new friend (couple) dari Saujana Putra

This is last event for 2011 dan acara ni xdirancang pon sebenarnya. Actually plan asal aku ada 2 event on this date. 1st berlari Bukit Tangga then lepas tu layan hiking Mt Angsi via Bukit Putus in the same day with the kids. Tapi aku kne cancelkan naik Mt Angsi due to larian Bukit Tangga lambat sgt habis (which almost 12PM) dan cuaca hujan sepanjang hari. Jadi xnak membahayakan anak2 ,aku cancel ke Mt Angsi dan terus balik kerumah lepas larian.

Pagi tu sebelum subuh kami dah keluar. Layan subuh kat Petronas Jelebu dan terus ke Jelita Ostrich Farm yang menjadi starting point event ni. Disebabkan awal lagi, aku pi survey dlu track dia. Nindia, at last 4KM, dia hantam tajam sampai ke puncak. Aku dah expect the worst from this event sbb aku xclock a big mileage this week jadi momentum agak kurang.


Masa patah balik ke starting point hari dah terang. Registration only start at 7am which pada aku dah terlalu lambat. Futher it not well organise. Registration kelam kabut, starting kelam kabut (boleh plak kereta motor boleh lalu lalang kat starting point), tahap keselamatan pon agak rendah which kita berlari dimain road. Lori and bus byk giler main jalan ke Kuala Klawang ni. Smua taukan Malaysian driver, no respect to runner and cyclers. Lagi satu, tolong jauhkan politik dari sukan. Disebabkan nak tunggu yg berhormat, perlepasan lambat, penyampaian hadiah lambat. Dah la sampai lambat, boleh plak nak kasi political speech berapi2. Come on la. Hari dah tinggi satu, hujan pon satu. Awak duduk dalam khemah boleh la nak ckp byk. Lagi satu even ni jadi pelik skit sbb sehala. JAdi ramai merungut sbb kne tunggu shuttle bus kebawah (and xtau camna pengurusan shutle bus, bus apa, kat mana). Anyway secara keseluruhan aku puji langkah penganjur. We can't aspect much from fee RM10 and it 1st time. Aku rasa they all boleh perbaiki byk lagi perkara tahun depan (itu pon klu ada lagi la). Aku rasa they all dah lakukan terbaik tahun ni. They janji to have 21KM next year. It should be interesting.


At this event aku meet Kadok Ting Tong, Aini, Deo and couple from Saujana Putra (aku xtau plak nama depa ni). Aku also did meet Abang Daud, legendary runner. Old tie yg always win a run below 21KM all over Malaya. Very sempoi, dia lari pakai kasut tapak dah haus and pakai seluar tido ja. Anyaway aku xface byk problem. Cuma lambat panas mcm biasa. Aku did start as 2nd last dari belakang (mcm biasa). Aku berlari dalam kelumpuk kawan2 dari army but catchup lepas 3KM. Sampai check point 6KM aku dah berada ditengah2. Bukit bukau cuma start at KM ke 8 and above and xda jalan landai lepas tu. Pukul mencanak sampai keatas.

Aku agak terkilan bila last 1KM, org2 yg aku potong smua ada depan aku lepas tu. Pelik gak bila depa potong aku ni. Rupanya depa menipu. They all naik bus skolah and kenderaan beruniform masing2. Agak terkilan sbb they all mai bukan atas dasar semngat kesukanan yg tinggi. Klu dtg nak menipu, nak cukupkan kuota runner. Baik xpyh mai. Pada aku unit beruniform ni kne lagi kuat dari part time runner mcm aku ni sbb they all ada smua facility latihan dan punya byk masa untuk itu. Amat memalukan.

Sampai finishing, Deo and Aini dah relex2. Aini did get podium lagi. Congrats beb. Deo plak insaf sbb diregister in Veteren category (are u that old Deo?) and Kadok nyaris muntah darah layan bukit ni. Couple dari Saujana Putra plak the wife dpt podium jugak. Congrats pada smua. Seronok gak layan bukit + hujan ni skali skala.

Sory pada anak2 baba. Insyallah kita repeat Mt Angsi lepas Amie bersalin nanti K. Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

9 comments :

deo said...

Am I that old? Not quite lah. Anyway, if they want to organize a HM here next year, hmmm lots of things need to be improved. And to the cheaters, shame on them, what a disgrace to the uniform body they represent!

kuchalana said...

deo> hahahaha... u are not old la bro.. kita umur dah dekat2 dah... ya it true... aku dgr smua kne paksa dtg n kne abiskan else xleh dpt cuti.. malaysian.. so sad..

June Malik said...

Yg tua kj lol .. Congrats on tackling the hills!

kuchalana said...

KJ> Hati muda xpa kak.. :)

Luvly Me said...

Arman, memang tak patut diorang tu naik kereta bagai untuk sampai kat puncak tu, sangat memalukan okeh!!

apa-apapun, congrats to you!!! u did it bro.. dan terima kasih sudi amik gambar kami yang ketiadaan kamera ini

p/s: Couple tu wifey nama Hanim, hubby tak ingat hhuuhu plus i amik guna gambar u yer. thanks =)

Zack Yui said...

Memang kental semangat korang! Tahniah bro!
Tak lalu dah aku kalau disuruh lari naik bukit mencanak ujung2 tahun nie, mau muntah ijau kang hahaha.
Kasi penyapu sama itu penipu! :]

kuchalana said...

Ani> hahaha.. yg penting deo datang amek hang...

Zack> aku ni nelayan kecil ja bro.. event pon kecik2 ja la.. ahhahhaha...

zulH said...

larian sehala memang sengal ... dan macam biasa bila ada VVIP 2x sengal, dgr ucapan tak ada kena mengena dgn larian 3x sengal . Murah punya pasal dgr jelah hahaha...

kuchalana said...

zul> tau xpa...hahahahaha