Pages

BackToBack - Mt Kutu and Malakoff



**************************************
Mt Kutu 2nd Edition
Event: 17 Dec 2011
Venue: Mt Kutu, Kuala Kubu Baru
Type: Hiking
Distance: 3600 kaki, 4 jam sengah.
Hadir: Team Pacat, Sweat Line Tango Outdoor Adventure, Ah Chong and Ah Seng

This is last hiking event tahun ni. Actually event ni xdirancang. Team Pacat should have last trip next week ke Mt GAP + Mt Ulu Semangkok. Dah 2 kali postpone dan tambah satu lagi jadi 3 kali sbb minggu depan aku and En Zul ada plan lain. Jadi trip bidan terjun ni kira last la hiking tahun ni.


Asalnya aku sorang ja akan turun tuk tolong member skolah (amad) bawak team dia ke gunung ni. Depa prepare for Kinabalu tahun depan. Jadi depa perlukan guide sbb track ni mmg ramai org sesat. Jadi aku setuju je sbb aku nak fulfill mileage tuk bulan ni + sja nak buat backtoback. Last minute En Zul pon nak join jugak sbb tau yg trip minggu depan akan dicancel. Best part this is the 1st time he did long backtoback. Jadi aku kne lebih positif tok bagi sahabat aku ni semangat untuk membakar.


We reach parking lot kat Pertak dalam jam 9am. Ada 18 orang smua yg muncul. Average smua dari Sweat Line Tango Outdoor Adventure Team which amad jadi koordinator depa. Masa nak bergerak ada 2 org outsiders yg join kami which become our new friends Ah Seng and Ah Chong (nama ja cina tapi melayu). Depa ni long distance hiker, tapi sja buat daytrip nak kasi panas pinggang katanya. Jadi trip ni ada 20 org keseluruhannya. This is the 2nd biggers group aku pernah bawak which yg 1st masa naik Mt Bunga Buah aritu.


We did very well at early stage. 1st team reach the batu gua at 11PM++ and submit at 12PM++. 1st team dalam 6 orang and 1nd team yg paling ramai dalam 12 org dan 3rd team dalam 4 org. Cuaca pon agak baik tghhari tu. Jadi nampak la view empangan Ulu Selangor. Masa tunggu 3rd team cuma 2 org ja sampai. 2 org lagi patah balik sbb ada injury.

Masa turun, aku turun dgn 1st group and we reach sungai dalam 1 jam sengah ja. Actually kmi berlari turun and it really2 fun. 2nd group sampai sejam sgh lepas tu and 3rd group 10 minit lepas tu. Masa turun ni hujan turn agak lebat. Dalam trip byk perkara menarik berlaku. Antaranya

1. Parking penuh sbb ada penggambaran iklan. Berlori2 kenderaan kat sini and amat semak skali. Katanya Lisa Surihani berlakon. They all buat muka pelik je bila kami lalu.
2. Masa kat jambatan pertama, sekor kijang sudah jatuh dari atas bukit ke atas jalan. Amat besar. 1st time aku nampak kijang liar. Subhanalah.
3. All the way ke batu gua kmi lalu kawasan kebun durian org asal. Cobaan betul sbb depa kumpul durian tgh2 jalan.
4. Lepas batu gua meet a group of hikers yg diganggu babi hutan dan anak2nya. Kmi agak terganggu. Jadi aku buat bising sepanjang jalan naik just to make sure xda binatang yg menggangu jalan.
5. Masa turun, ada terserempak dgn ular. Xbesar tapi cukup buat kami tersentak.
6. Kmi mandi agak lama kat jeram, air sejuk giler. It a good treatment for recovery.
7. Dalam 1st group ada satu member ni, kasut dia rosak. Lepas tu tukar pakai selipar, lepas tu sbb licin, dia tukar balik pakai kasut but kasut dia tapak terbarai, lepas tu dia ikat, finally smua tertanggal. Kaki ayam je dia lepas tu. Tabik spring la, tebal tapak kaki.

Aku and En Zul sampai umah jam 9am. Another challenge for us the next morning.

*Image credit to Sweat Line Tango Outdoor Adventure Team


**************************************
Malakof Run
Event: 18 Dec 2011
Venue: Damansara
Type: Running
Distance: 12KM Hill, 1 jam 35 minit
Hadir: Arman, Zul, Azim and Kak Ti

At 5am aku dah sampai umah En Zul. Aku call and msg sampai jam 5.40am tapi xberjawap. Then xleh nak tunggu aku trus gerak. Ada 2 perkara yg mungkin berlaku kat En Zul. 1st sbb tido mati + kaki sakit bangat atau yg kedua handphone dia charging or silent. Lepas aku masuk highway cheras En Zul call. Baru terbangun dia, actually the cause is no 2 which HP kat bilik lain. Aku patah balik and pickup En Zul. Aku risau parking ja sbb kat area berlari ni parking mmg payah.

Masa sampai aku tgk ramai yg parking tepi2 jalan, jadi aku pon selok ja mana boleh. Siap2, trus kmi ke start area. We did some simple warm up sbb masa betul2 dah time. Aku dah plan awal dgn En Zul to run together all the way route. We did't face much problem to finish the race. We did walk and run masa naik bukit and jalan lurus. We run all the way trun bukit. Aku ingat salah sorg akan kantoi pagi ni, tapi we reach the finishing line with smile + together. 1st time dalam tahun ni kmi berlari bersama dan sampai bersama.

Actually there is few things happen yg aku nak share.

1. Aku pakai stoking sebelah lain. Aku capai stokin dalam gelap, sampai venue tgk2 sbelah lain. Jadi aku belasah ja.
2. Ingat nak pakai vibram, tapi pagi tu aku xjumpa kasut aku ni. Hampeh.
3. En Zul xsempat apa pon pagi tu. Mandi, berak etc. Serius koboi sbb terlambat. Sib baik xhujan pagi tu. :P
4. En Zul pon salah capai barang. Baju salinan dia bawak baju tido dia. Pecah perut aku pagi tu. Ketat seh, mcm gayboy pon ada. Hahaha.

Anyway, to En Zul, salute aku kasi kat hang. Backtoback + xda injury + having fun. Aku harap ko sedar giant yg ada dalam diri ko. U can do more actually (ayat nak ajak buat TNF next year...:P). AKu harap ko ada proper recovery plan. La ni aku sendiri xda byk issue on the recovery. Smua ok ja sbb this is not the 1st time + jumaat ritu pon aku dah layan berlari barefoot kat putrajaya.

There is 1 more game next week and this is closing for this year. Insyallah.

*Image credit to Azim

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

9 comments :

ruby said...

xjumpa lgsg semalam.. anyway, congrats.. tp citer stokin sebelah lain tu mmg kelakor!!:)
*last event apa next week??

June Malik said...

How hard is the climb? Macam best jer .kalau orang tak pernah climb boleh lepas??? funny lah bawak Baju tidur, stokin tak sama ok lagi!! Congrats !!

Che said...

haha.. gelak dulu. menarik tul. dpt otograph lisa surihani x papai? eh, next trip aku nak join buleh? best je dengar lari2 turun tuh :)

dah tutup diari 2011 ke blom? :)

kuchalana said...

Ruby> 24 ni ada last... Larian Bukit Tangga... serius beb.. mamai pagi tu.. sib baik kasut sama aku bawak pagi tu...

KJ> Klu xbiasa hiking payah kak.. yg kantoi trip ni pon yg xpenah hiking.. sib baik ikut system.. klu dak mau mlm sampai bawah...

Che> Lisa duk dalam lori mekap la.. hahahah.. next trip aku ping ko... 24 ada satu lagi larian.. last for this year...

June Malik said...

Ok :)

Pak Tam said...

kak june - mmg mamai + gelabah pagi tu.. ingatkan sambar tshirt terry fox.. sekali 'nangka sock'

papai - pandai ko umpan aku join TNF

kuchalana said...

kj> but it good for alternatife kak.. rasa kat johor byk bukit and small2 mountain.. :P

En Zul> yaaaa... at least skali seumur idup.. apa kata...:P

Zack Yui said...

Tahniah bang Man, berturut2 hari beraksi. Mt Kutu tu pun nampak menarik...
Abg Man tak tanya ke durian sebakul berapa hinggit? :]

arman said...

Zack> hahahah.. sebakul RM70.. la ni xleh duk diam la bos.. weekend ja sure kne cari tmpt kasi letih badan...