Pages

BackToBack - D'Muara Marine Park and Hero2 Masuk Jawi

Event: 03 and 04 Dec 2011
Venue: D'Muara Marine Park, Sg Besar, Selangor
Maklumat lain: http://dmuara.weebly.com/index.html

Actually plan nak ke Sg Besar ni dah rancang oleh my fellow friend dari Allianz Insurance past 1 year ago. Plan asal patut ada 13 family which merangkumi all kaum2 yg agak rapat masa kat Allianz dlu. Yg dpt hadir cuma 9 family. Now boleh consider gathering Allianz and xAllianz clan yg pernah sama2 berjasa dkat company ni. It a 1st trip and hope xsampai kat satu event ja. Harap byk event lagi lepas ni.


Aku agak excited sbnarnya sbb dah lama xjumpa depa ni. Dlu ada yg kuli now ada yg dah jadi bos. But friendship is always there. Aku skeluarga bergerak dari bangi seawal pagi. Lepas teman suzi to do regular checkup kat Al Zahrah hospital kmi trus bergerak. When reach Kuala Selangor, kaum2 ni dah call tanya kat mana. Rupa2nya dpa duk mlayan Mee Udang Banjir kat Kuala Selangor. Perggghh.. mmg kaw la mee dia. Abis diet aku.


Then we heading to Sg Besar. Actualy chalet ni berhampiran dgn Homestay Hj Dorani. It another attractive place lepas homestay ni. Chalet ni atas air. Harga agak murah dan pemandangan mmg tiptop la. Klu nak tempah, kne tempah 6 bulan awal sbb mmg setiap minggu akan penuh. Kawan aku ni boking setahun awal dari date event ni. Dalam chalet aku boleh kasi 3 star hotl concept. Ada branda sndiri which kita boleh layan memancing klu kita nak.


Futher chalet ni dkt dgn jeti nelayan. Jadi lauk2 yg dimasak alway d fresh. Aku did merayau kat town kecik dia and getting very good deal on the ikan and sayur + kasi free ais box klu beli byk. Dah nama dkt jeti nelayan, mmg d murah and d puas hati. Anyway dpa ada kasi package BBQ, breakfast, diner, urut, futsal, paitball, family day etc dgn harga yg amat berpatutan. Aku dgr chalet ni dicharted oleh gomen for gomen event in weekdays.


Secara keseluruhan aku puji pengurusan chalet ni. Serius berbaloi. Boleh masuk dalam list weekend excape for my family. Aku xsmpat nak pi cari Restoren Selera Rimba tuk merasa ayam hutan and baung sungai kat area Sg Besar ni sbb nak kejar masa tuk event masuk jawi anak2 teruna aku ni. Insyallah aku akan repeat nanti. Maklumat pasal chalet ni boleh tgk kat atas entry ni. Aku mmg suggest tmpt ni.


******************************************
Hero2 Masuk Jawi

Event: 05 Dec 2011
Venue: Bangi, Selangor

Ni lagi satu event yg ditunggu2 oleh smua org dalam pamily aku. Tahun ni 4 org terus masuk jawi which yg involve Aaron and adam dari family aku and Adham and Ady dari family adik aku. Yg paling gaban dalam family aku bukan kmi mak ayah or budak2 ni tapi mak aku yg ada over skit. Wan depa yg duk soal jwb mcm2. Tu yg aku nak gelak tu, masa kami anak2 dia dlu dia relax ja.


Nowadays masuk jawi ni agak costing. RM200 perhead klu ke clinic. Klu pi spital gomen, ada murah skit tapi kne Q agak panjang. Aku dah boked clinic ni awal jadi xda issue pasal masa. Dalam ramai2 ni adam yg paling byk bersoal jawab, dia potong pakai apa, dia balut mcmmana, brapa hari baru boleh berjalan, macammana nak kencing dan mcm2. Dah mcm perangai aku nampaknya. Aaron pulak xbyk ckp sbbkan dia dah besar. Dia cuma tanya boleh dak main Angry Bird masa bersunat. Adham and Ady xda byk soal. Dpa seronok giler nak bersunat. I belaive they still young and xpaham apa yg akan berlaku.

Depa masuk kedalam ikut umur, jadi Aaron masuk dlu. At early process je dia menagis. Aku rasa smua lelaki akan kata masa process bius tu yg sakit. Process kerat, process jahit, process bersih smua dah xrasa dah. Tpi masa dia keluar dia menagis dalam kete msa suzi antar dia balik. Mmg kmi suh dia nagis puas2 sblum sampai umah sbb suh dia jaga air muka sbgai yg tua. Lepas tu turn adam. Dia ni masa mula xnagis. Siap layan Angry Bird lagi masa doctor tu buat procedure. Tapi masa process jahit dia menagis. Ni sbb dia nampak jarum cangkuk yg doctor tu guna. Sampai dia keluar dia menagis. Jadi yg kat luar menunggu smua cuak. Masa turn adham aku xmasuk sbb mak ayah depa ada situ. Aku bawak Ady keluar dari clinic sbb aku mmg suspect something will happen. Sbbnya masa menunggu tu dia duk berlari dari hujung clinic ke hujung clinic. Mmg excited giler. Kata org tua2 slalunya suka2 ni lama2 menagis.


Apa yg aku agak jadi kenyataan. Adham meronta and nak balik masa procedure. Nurse siap lari keluar mintak aku tlong pegang dia. Masa ni mat noh (dady dpa) masuk tolong pegang (4 org pegang dia). Jadi sepanjang process tu mmg satu clinic dgn suara dia. Meraung, menjerit n mcm2. Tapi alhamdulillah smua berjalan lancar. Masa turn Ady, mat noh dah xnak masuk. Dia nak pitam, dia xleh tgk darah. AKu dah balik masa ni sbb hantar si Adham balik. Sampai umah, adham keep menagis and mak aku yg duk pujuk dia.

Kat umah xda byk masalah. Smua dah xmenagis. Smua aku kasi sorg satu handphone main game. Yg tua2 aku belikan komic. Now dah seatle satu perkara. Hope recovery rate depa cepat. Bleh join aku berlari balik lepas ni. Hu2.

Anyway nak share pepatah org muda.. Kecik2 kita kata Bird.. Dah bersunat bahaya skit sbb dah tukar nama Angry Bird.. :P


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

7 comments :

June Malik said...

Haha .. Kelakar gambar tidur sebaris tu ..nasib lah I Ada son sorang jer ..itupun kita org cheatings..laser hihi ..congrats to the young men!!

kuchalana said...

KJ> hahahaa... lepas satu perkara kak.. lps ni nak melayan kerenah budak yg nak masuk alam remaja plak..

SHITA said...

emm....me banjir tu dkt sgt dgn umah in law...umah dorang sebelah petronas kuala selangor tu je..ikan kat sana mmg murah dan fresh sgt2...sedap je bila mkn..kutaorg klu balik kuala selangor mesti borong siap2 utk 1 wk.
restoran rimba tu best.sedap..try la rendang rusa..yummy...
entry bersunat ni paling takut la...aduhai...turn anas will come in a few year...tapi kata org budak2 zaman sekarang dah tak sakit sbb dah pakai sarung which is boleh terus berjalan dan pakai seluar....tak sakit. itu org cite la.. x hv any xperience yet....
org confused aron tu sapa la...adam mmg tahu.. :)

kuchalana said...

shita> aaa.. lupa plak pak mat org sana..

restoren selera rimba tu akan direpeat soon.. sunat? elok sunat anas tu besar skit.. sng nak handle.. budak pon xsakit sgt.. lagi satu.. yg pkai clam tu xberapa nak ok + mahal sgt...dah pi few clinic and pakar, they said byk mslh.. so far laser is the best.. kurang darah dan cpt baik..

i know u.. sure u wil ask about aaron... anyway aaron is my step soon.. anak suzie in her 1st marriage.. he just convert to muslim last few month and stay dgn kmi baru 5 bulan.. all this while dia duduk dgn nenek and tuk depa...

SHITA said...

:) hehehhee...u know me yek..nampak sgt suka busy body...ampun ye. tp persolan tu dah lama berlegar..cuma tak tertanya je...peace!!!! ada soalan untuk entry "BackToBack - 12 Hours Klang Valley TourThon And Desa Park City Run" please check..hahahaa...hope kali ni tak busybody...

kuchalana said...

cta> i blve i know u very2 well.. and so do u.. :P

Blogger said...

New Diet Taps into Innovative Idea to Help Dieters Lose 15 Pounds in Just 21 Days!