Pages

What next?




Alhamdulillah finally i did my 1st Full Marathon (FM) this year. I am a marathoner now (berat sungguh bunyinya).

Secara jujur, aku rasa sepanjang aku berlari tahun ni aku letakkan 12 hours penang walk (12HPW) is the worst and most memorable event this year and not Penang Marathon. Aku rasa sapa2 yg pernah buat event ni akan tau nikmat siksanya camna and make things worst, 12HPW happen dalam hujan yg xbrenti for 10 hours. Anyway, 12HPW ni jugak la membuka mata aku pada byk perkara seperti perancangan terkawal dan tidak terkawal yg mungkin berlaku, hydration plan, blister plan, timing, makan etc. Can read the story here.

Tu antara sebab aku rasa agak bersedia for Penang Marathon. Aku percaya in long distance running, it not totally about training for long mileage or mind control, it also include strategy keseluruhan termasuk sekecik2 perkara untuk dirancang, termasuk hal berak, kecing, solat etc.

Untuk APBIM ni, after the race aku impliment mandi ais (mengurangkan bengkak dan sengal otot) dan amek Gatorade (replace ion in body) and Malta (tenaga segera) immediate after the race and continue amek air masak the whole day. It really help. Futher dgn secawan capucino, aku dpt drive sepanjang hari lepas game tuk balik KL the same day. Xda sakit2 kaki dan sakit2 otak. The best part, aku cuma dpt lecet yg amat minimum pada jari kaki aku, aku hentam vaselin byk2 and tukar stokin at 21KM mark. This is really2 good. Lagi, xda lecet di celangkang mcm yg aku kne masa 12HPW yg menyebabkan aku mengangkang sepanjang minggu kat opis and this sbb aku berlari "kosong" + extra vaselin. Lagi satu, aku pon dpt kurangkan masalah kuku hitam which aku slalu dpt tiap kali berlari jauh ni. This cause by stoking which aku dah try bermcm2 jnis. Finally dia nak yg beli kat pasar malam jugak.

Aku percaya dgn ilmu2 yg diperolih dari rakan2 yg terdahulu dan terkemudian mmg byk membantu. Futher dgn pengalaman kita sendiri dpt membuatkan smua ilmu ni dpt diadjust dan dicuba mengikut kesesuaian keadaan kita. Now i am ready for more. This year yg agak mencabar masih tinggal satu event lagi which 12 hour melaka walk (12HMW). Aku harap dpt perbaiki jarak yg aku buat dkt 12HPW which 62KM. Dpt 63KM pon ok. Harap xhujan la, klu hujan mmg aku berjalan dgn payung nanti.

Anyway, now i am in new workout schedule yg akan bermula minggu ni. Aku pon xtau keputusan aku register event ni satu tindakan yg bijak ke idak but i still have time to train for this event in March 2012. Another challenge ahead for next year. En Zul, jom teman aku pi Singapore. :P

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

10 comments :

Che said...

start training utk SCKLM kott..? :P

pye:rudz said...

selamat maju jaya saya ucapkan.

kuchalana said...

che> hihi2.. SCKLM lama lagi bro..

pirus> thanks bro..

June Malik said...

TUC ni :) apa pun all the best!!!

Pak Tam said...

cuba define sikit term 'teman' tu

kuchalana said...

KJ> hahahaa.. yes kak.. insyallah.. just want to see how long i can stand in 16 hours..

Zul> aku pi by car.. azrul akan drive.. la ni dia pon boring tu klu sorg2.. klu ko free moh turun jd support crew Team Pacat.. smua ditanggung beres..

SHITA said...

good job.. congrats...

kuchalana said...

cta> thanks.. anyway... jgn biaq berswng sgt blog tu... :P

Lin said...

Good Luck...

arman said...

alin> thanks alin.. pasni ko akan nampak muka aku slalu kat cyber.. :P