Pages

Race Report - Allianz Penang International Marathon 2011



Event: 20 November 2011
Venue: QueensBay, Penang
Type: Running
Distance: 42.1KM, 6hour50m
Hadir: Arman and Zul

Seperti yg dikongsi sebelum ni, this is one of my bigger's event this year. I did plan to do Full Marathon (FM) from last June and schedule a training in 12 week. Klu ikutkan 12 minggu ni xberapa nak cantik sbb terlalu pendek. Jadi risiko injury dan lemau tu amat tinggi.

Jadi aku concentrate with few HM, 10KM and long run all the way from June sampai la date ni. Anyway, i did test my endurance in 12 hours Penang Walk last month which gimme an ultra mileage. Anyway, it not about the mileage but it about how i can sustain in 12 hours and maybe can use the same strategy for my FMV.

Anyway aku gerak ke penang dgn family + En Zul and the family. En Zul will go for his 10KM and try to get his PB. Kmi sampai agak petang sebab byk menyinggah. Biasa la bila bawak anak2 and ibu mengandung. Masa benti kat RnR Sg Perak, ado terserempak dgn Zul Hassan and geng2 chap ayam. Satu reban depa turun. Sampai Penang we did layan nasi kandar diGeorgetown sblum check in apartment diJelutong. Penang dari dulu xsudah2 dngan jam dia. Lotih dibuat nyer.

Sepanjang minggu ni aku xbuat any run sbb sibuk giler kat opis. Jadi aku agak gaban jugak la tuk event pecah dara ni. I did do a same plan as 12 hour walk for pre run. Hentam makan byk2 a day before, tido at least 5 hours petang sblum kejadian, bangun tido layan Mountain Dew and pisang. Aku feel really fresh sblum kuar umah. Aku and En Zul sampai ke venue dalam jam 12am (En Zul layan tido dalam kete lepas tu sbb dia start at 6am). Xramai pon for FM nak compare dgn SCKLM or PNM. Meet Ray, Azim, Wan and Kak Tie kat venue. Azim and Kak tie going for 21KM which for the 1st time (they made it, congrat's). Cuaca agak elok sbb dah ujan sblum tu.

10KM
Aku xpasti bila kami dilepaskan sbb keadaan kat area pelepasan agak kelam kabut. Xda kandang dan participant ada yg duk melepak2 dan ada yg berada diluar kawasan pelepasan. Tiba2 ja bunyi pistol dan smua berlari. Plan aku just want to survive the game. Xda target masa. Masa nak kuar dari Queensbay, terserempak dgn Che, tiba2 muncul dalam ramai2 org. Xtau plak dia pon ada berlari. Katanya dah xbuat FM. Mcm biasa in 1st 5km aku suffer untuk symtom kurang panas. Nak pecah rasa keting. Masa ni aku rasa aku top 10 yg terakhir kebelakang. Sampai 1st WS aku tgk air dah xda and marking dah diturunkan. Aku rasa pelik jugak. Mmg ni SOP depa ka. Sib baik aku bawak hydration beg. Jadi xda issue la pasal air. At 10km mark, HM runner dah masuk ke bridge. Anyway, lepas 5km mark, badan aku dah panas. Masa ni aku layan ja momentum yg ada. Bila bercampur dgn HM runner aku jadi pening skit sbb xleh nak mark FM runner. Apa aku buat slalu aku put target tuk kejar runner kat depan aku. To be fair bagus aku kejar FM runner. Jadi masa ni xda benchmark yg aku boleh kejar. Then aku just run as usual. Layan makan angin atas bridge.

10KM-20KM
Kat atas bridge syok giler, angin kuat. Jadi badan pon sedap berlari. Lepas marking 15KM HM runner buat u turn dan FM kne trus sampai ke tol. Masa ni aku rasa aku dah xkebelakang lagi sbb dah nampak kelumpuk FM kat depan dan belakang aku. Sampai kat U turn tol, skali lagi aku pelik sbb WS dah ditutup dan marking diturunkan. Masa ni kaum2 yg dalam kumpulan aku merungut sbb xda air. Aku pon agak kecewa sbb nak kne bilas gak tekak dgn air masak sbb telan gatoride dari mula berlari. Masa ni FM dah mula nampak ramai berjalan dari berlari.

20KM-30KM
At marking 21KM, aku manage to clock 2h58m. Masa ni aku benti tukar stokin. Aku dah rasa jari kaki aku nak terbakar. At this level aku change plan. Aku kejar tiang lampu plak. Aku berjalan 2 tiang lampu and running 10 tiang lampu. Anyway all the way dalam KM ni WS smua air dah habis. Aku rasa kelakar jugak bila sampai satu WS tu. Dpa distribute roti. Dgn keadaan kering xda air dpa kasi roti. Aku tunggu2 jugak klu ada pisang ke, tembikai ke. That will help rather then roti. Ngarut sungguh. Masa aku lepas bridge 10KM runner baru masuk bridge. Masa ni semangat aku xda kering, makin kuat ada sbb dah nak masuk mark 30KM. No turning back beb.

30KM-40KM
At this point aku dah xberdaya nak berlari. Otak kata lari tapi badan dah xmampu. Aku just do speedwalk. Serius it really help. Bila aku check balik endomondo, i did 8-9/km pace during this speedwalk. Means 6KM sejam. Masa ni aku selisih ngan Aini , Ray and Che. They keep running and still strong. Masa last u turn tiba2 aku rasa sejuk ja. Rasa mcm masuk jin. Jadi aku dah kerasukan. Masa ni aku dah start berlari balik. Masa ni smgat aku dtg berkobar2. I did run sampai nampak marking 5KM. At this point aku nyaris2 nak kne langgar dgn pajero polis trafic. Aku agak piss off jugak la sbb bila jalan ditutup, runner berlari, bukan masa polis plak nak jadi raja jalan raya. Klu ambulan aku xkisah, futher ambulan pon xda yg bwk menggila mcm tu. Sib baik ada runner jerit kat aku masa tu. Masa ni aku berlari dalam lane pertama. Klu dak masuk surat kabo dah aku. At 2KM mark, aku jadi pening lagi sbb peserta Fun Run selisih kat sini. Ramai giler.

Finishing
I did run all the way in last 2KM and bila dkt ngan Queensbay keadaan agak kelam kabut. Masa ni ramai duk tepuk kasi aku semangat. Dah dkt ngan finishing, En Zul setia menunggu aku. Thanks bro. Masa ni kelam kabut habis. Aku xtau mana kandang tuk FM and Fun run. Jam kat atas pintu gerbang pon xberfungsi. Keadaan kat finishing line mmg xterkawal. Aku dpt gak finisher T. Tu pon size XXXL. Redho jer le, mentang2 le aku sampai dah ujung2. From endomendo my time is 6h50m. Alhamdulillah for the 1st timer. Habis + in target game time + xda major injury.

1st word aku kasi kat En Zul masa smpi is "Mmg Kerja Giler" and he reply the same word yg aku slalu aku kasi kat dia "Jgn Serik". Serius seronok klu difikirkan balik. Masa ni aku xrasa penat pon cuma sakit2 pada badan dan kaki. Mind agak pusing sbb melayan otak yg letih dan badan yg lemau. Futher aku lapo giler. After warm down terus cari Starbuck to dptkan sikit kafein. All the way jumpak Aini yg sedang menunggu sahabat2 beliau. Tahniah beb for your PB. Proud of you.

Anyway there is few things organizer nak kne improve. Aku percaya even ni dah dibuat >10 tahun kat Penang ni and they should know what to do.

- Air, pastikan la air cukup. Klu PNM they all tunggu sampai last runner baru depa tutup kedai. Itu la baru kata semangat marathon. Sib baik xda yg mati kering.
- Finisher, ni paling teruk. Buat la proper kandang tuk finisher. At least xda kelam kabut masa nak amek medal or gambar. Ni bukan kira sapa sampai dulu or last. Kne ikut semangat larian. 42KM is not easy. Please respect the distance. Klu ada runner yg sampai 8 jam pon give them proper treatment.
- Pisang or Buah, pikir logic la skit. Pi kasi roti sapa nak telan for FM. Dgn air xda. Agak2 la.

Apa2 pon aku just highlight apa yg aku nampak sbb aku yakin xsmua race akan sempurna yg kita aspect but we should not except any basic mistake. Aku sendiri pon dah prepare sbrg kebarangkalian. I did learn from other ppl race sbb tu smua dah ada dalam beg yg aku bawak (kecuali buah). Alhamdulillah, this is a good start for me. Thanks to all blogger and friend yg byk membantu aku dalam merialisaskan impian aku ni. Insyallah aku xkan serik.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

11 comments :

zulhassan said...

tahniah bro,

nanti dah buat 2-3 kali 42k ni lama2 lalilah. Biar perlahan asal selamat.

RaYzeef said...

tahniah Arman...dah selamat pun pecah dara.

jangan serik lagi, bukan semua orang mampu habiskan Full Marathon.

A very Otai runners once told me "your timing will get better with time", so i forward this msg to you. One day i'm sure u will pass this msg to another runner :)

kuchalana said...

zul> thanks bro.. yup.. kira tahap belum insaf lagi ni.. :P

Ray> thanks bro.. yes i beliave on that words.. it just the matter of keep doing it and learn by time..

June Malik said...

"rasa macam masuk Jin" lol .. Crossing the line was. Surreal kan??? Congrats, a good one and keep the spirit up ..more to come !

Che said...

congrats on your first! serik bila dah habis je, peh tu sure nak try lagi.. haha.. :P aku blom try SCKLM lagi.. jom kita weh? :P

totally agree on your points. teruk betul. time aku lagi dah habis, that mean dah lama habis sblm ko sampai, dan ramai yang terliur sesorang takde ayor. yang bestnya, aku last2 tu lari ngan peserta obersea (org brunei) dia tanya kat org yg jaga WS tu.. ada 100+ lagi? (dengan satu lori penuh ngan 100+ kat tepi tu) dia blh kate.. sudah habis! ko bayangkan.. buat malu negara jer.. mmg lah lagi 3 km je nak abis.. tp kitaorg bukan lari 10km bro.. 39km dah lari ni..! gile ape diaorg ni? roti tu org amik buat hiasan tepi longkang je. org tak nampak sbb petugas2 dia cepat2 sapu kot.. peh tu aku ditidakkan khidmat free massage! Alasan? Masseur dah penat. yelah.. korang je penat.. aku lari FM tak penat.. takk.. aku lari2 jogging kat jambatan PP sambil menikmati pemandangan.. mane penat...:P

ape pun habis dengan injury free? priceless! part finisher tee tu, aku pun dpt XL.. haha.. see u in next race ek? nanti aku post gmbo ko dlm report aku -yg blm dikarang2 lagi- :P

kuchalana said...

KJ> hahhha.. betul kak.. bila dah mari.. tu yg berlari non stop tu.. it all about mind..

Che> lor.. aku ingat kmi ja yg kne kat blakg2.. mmg naya btul la.. xpa che.. insyallah next year ada byk event lagi..

pye:rudz said...

dah cuba dried food? kurma umpamanya. kecil dan lebih mudah dibawak. zat pun lebih padu.

arman said...

pirus> good idea bro.. will try in next race..

Che said...

yup.. kurma yg direkomen - yusof taiyub punye.. kalu x silap yg madu.. kasi perut kenyang :)

Luvly Me said...

Arman, syabas bro dah jadi Marathoner sekarang.. now boleh pergi makan lagi banyak hehe.it was so great to see you masa lari and finally jumpa u masa habis.. so lepas ni Marathon mana? hehehe

kuchalana said...

che> hahahha.. mmg ada dalam list.. tapi aku lupa plak ritu.. mmg berkesan bro.. aku slalu makan kurma cina yg manis tu..

Aini> thanks aini.. anyway.. RBU and other blogger really help on my run.. secara xlangsung blaja byk mende dari kisah masing2.. hope to see u again..