Pages

Kisah Jenayah Merancang



Aku terpanggil nak buat entry pasal kes mesin ATM yg kne sapu baru2 ni kat cheras. Polis dah mengelaskan perompak ni sebagai professional sbb apa yg depa buat tu agak terancang. Amat cepat, klu xsilap 5 minit ja mesin tu lesap dan depa dpt amek duit dalam mesin tu which depa leraikan satu2. Pada yg xtau, komponen dalam ATM ni xsemudah yg disangka untuk dileraikan. Mmg complicated. Jadi polis2 ni dah meletakkan kumpulan penjenayah ni dalam kategory elit. Pada yg xtau gak, dalam rekod2 polis ni depa ada gredkan penjenayah ni ikut kemampuan depa.

Dpa tgk pada berapa cepat, berapa ramai, berapa byk depa dpt, how they do it dan mcm2 lagi. Tapi pada aku la, penjenayah ni bodoh. Aku jamin depa akan kne tangkap punya. Xpyh le nak gredkan depa ni penjenayah bijak (anyway, this is another method nak kasi penjenayah ni leka). Sure kne dalam masa terdekat. Sbb apa aku kata mcm tu.

1. Depa masuk dalam bank tu ada yg xtutup muka. Dtg pakai topi besbol, apa ke hal. Futher depa xspray CCTV yg ada.
2. Lepas depa lerai mesin tu, depa campak mesin tu kat tepi jalan. Dah cap jari merata kat mesin tu. Apa la punya sengal.

2 perkara ni ja boleh sbb depa kne kantoi. Jgn xtau, polis kita bukan bodoh. Method lain yg slalu polis2 ni pakai. Depa boleh detect sapa yg ada dalam kawasan tu pada specific masa melalui pencawang telco. Klu perompak ni bwk handphone. Xleh lari mana der. Dalam rekod telco nama ko ada kat situ. Jadi klu nak merompak jgn bwk handphone.

Seperkara lagi, slalu kita tertanya, camna polis2 ni tau depa ni penjenayah. Pd yg xtau, klu kita ni berkawan dgn any suspect atau yg pernah kne jail atau kita sendiri ada rekod jenayah. Smua org yg terhampir dgn kita akan ada rekod atau fail dkt balai nun. This is fact. Tu kdg2 berhati2 klu nak berkawan. Klu kita melepak dgn kwn2 xknal, tau2 muka kita masuk dalam fail je. Bila ada jenayah berlaku dalam kawasan tu, depa akan hantar org perhatikan kita. Silap2 kne pukul tapak kaki dgn getah paip paksa kita bg maklumat sedang kita xtau apa2.

Kat Malaysia ni lupakanla klu nak jadi penjenayah kolar itam ni. Elok join politik atau jadi penjayah kolar putih. Sure xda org kacau punya. :P

Ole.


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

8 comments :

June Malik said...

Interesting :)

pye:rudz said...

buat jenayah... mana ada pekdah? kolar putih baik, kolar biru baik, kolar belang-belang baik. sama je jahanamnya.

anak beringin said...

comel demo... sepandai2 tupai melompat.. jatuh juga ke tanah..

ambo setuju dgn pandangan dema... jgn berkawan dgn sebarang oghe... kaki ungga akan join "running club".. kaki beskal akan cari geng beskal.. kaki futsal pun cari geng futsal... pilihlah geng yg sesuai dan baik dgn diri... hehehe

kuchalana said...

kj> berapa lama kawan ngan penjenayah dan polis kak.. smua rahsia depa dalam poket.. :)

pirus> itu amat pasti yop.. tgk la kawan2 kita kat colombia.. smua dah kedalam..

abgzaini> btul bg.. manusia slalu akan berubah dari 2 perkara.. pertama dari apa yg dibaca dan kedua dgn siapa dia bergaul..

RaYzeef said...

arman apa kena mengena kes jenayah dengan gambar awek pelari tu...he he

letak botol dalam baju tu yang tak tahan tu :p

kuchalana said...

ray> ahhahahaaa.. tu sja nak mengkuchalanakan entry ni..

anyway.. tu plan B tu for dehydration plan.. :P

Che said...

papai, kalu dia bijak, dia tak jadik org jahat, sure buat keje elok :P sbb kat msia ni ramai org bisi bodi. tetiba kaya? haa.. tak menang loteri, baru pas rompak bank lah tu.. kan? :P

kuchalana said...

che> ahahahaha.. betui2..