Pages

BackToBack - 12 Hours Klang Valley TourThon And Desa Park City Run

Event: 26 Nov 2011 (9AM-9PM)
Venue: Bangi-Desa Park City-Kuala Selangor-Pertama Complex-Sogo-Bangi
Type: Klang Valley TourThon
Distance: 300KM (12hours)
Hadir: Arman and Family

Ya.. bunyik mcm larian je. Haha, actuall it a long tour yg berlaku tanpa dirancang. Seriusly i love to have this kind of activities with my family. Xrancang apa2 just isi minyak kete penuh2, make sure smart tag ada duit and off we go. Plan asal just nak pi amek race kit tuk anak2 di Desa Park City. They all nak lari sok tapi melencong dan melancong plak lepas tu.

Anyway, kmi kuar dari Bangi at 9am sharp and sampai ke Manjalara sejam lepas tu. Meet En Zul kat counter collection. Tukar2 cite skejap lepas tu masing2 bergerak keluar. At the 1st place aku nak ajak Suzi pi cari kasut budak2 ni. Kasut depa dah lunyai depa bawak pi main bola. Jd nak kasi depa semangat skit berlari tu yg plan nak pi cari kasut. Tah apa tangan ni pusing stering kete menghala ke Kuala Selangor. Punya la sengal patut aku kne standby kje at 1am to 6pm. System are running to close some amount for this month end.

Jd aku just tawakal ja. Plan aku nak pusing2 town Kuala Selangor (KS) and bawak family alu naik Bukit Malawati (BM). Sampai town trus cari kedai makan. Balas lunch dlu sblum naik BM. Di sebabkan xda rancangan mka kmi redah ja masuk satu kedai mamak yg jual nasi daun pisang. Serius berbaloi2. Lama ko xkne nasi atas daun pisang ni. Layanan tiptop (siap duk tepi meja tanya nak tambah apa2), harga murah (RM56 tuk kari kepala ikan, kari kambing, ayam nan, ikan goreng etc), masak sedap, dalam aircond dan yg pasti atas daun pisang.


After done makanan berbaloi2 ni, kmi trus ke BM. Lagi kes berbaloi2. Naik train just take about RM9 tuk satu family 5 org. Serius aku dari dlu nak naik bukit ni. Last aku nak masa umur 5 tahun. Atas ni view dia agak menarik. Dgn ada muzium sejarah Kuala Selangor + Rumah api, tmpt2 bersejarah dari kesultanan selangor + beruk. Yes ramai beruk atas ni. Jadi tu yg jadi penarik tu. Beratur beruk nak amek makan yg diberi. But serius fun naik bukit ni. Sebabkan panas kmi amek keputusan tuk balik. Klu ikut ati nak aku pi ke taman alam yg ada kat bawah tu. Jadi menghormati ibu mengandung kmi bergerak balik. All the way kmi hentam buah ciku sampai sekilo sgah + rambutan kampung dkt 6kg. Gler murah + fresh dari ladang. Aku jamin senin sure batuk2 punya.

All the way balik, aku terjumpa highway LATAR. Yes, another thing to try. Aku dari dlu nak try highway ni. Dah sampai separuh jalan, tah mana silap aku tersalah masuk simpang, dia kuar balik ke Plus Utara Selatan. Damn, xdpt tgk kesudahan highway ni. At 3pm budak opis call plak ada mslh system. Luckly dkt ngan RnR Sg Buloh, aku take 5 dlu kat situ, suzi bwk anak2 layan a&w. Aku online jap tgk system apa hal. Tgh2 buat kje kat pondok near parking, aku nampak asap kuar dari bonet depan satu keter dkt ngan tmpt aku buat kje. Sudah, skejap je kete tu terus terbakar. Hangus beb xsampai 10 minit. Aku pon xsmpat nak menjerit. Sib baik xda org dalam kete. Masa suzi sampai aku suh depa duk dalam kete sbb takut kte tu meletup. Yes mmg meletup tapi xda la mcm dalam TV tu.

Then lepas drama terbakar, kmi bergerak lagi. Plan asal nak cari kasut anak2 kat Bangi jer. Dah masuk KL jam mcm hapa. Trus aku melencong ke Pertama Complex. Cilakak, kasut sini mahal mcm hapa + brand tah hapa2. Finaly aku jumpa yg sesuai dgn budak2 ni kat World Of Sport Sogo. Tu pon oversize skit. Tpi xpa la budak2 bukan makin kecik. Xnak plak depa pakai sbulan dua ja lepas tu kne cari kasut lain. Then ada isu dgn anak dara aku plak. Kaki dia kecik sgt. 5 tahun xda saiz, yg ada Adidas yg harga RM300, baik aku beli kasut aku ja klu harga mcm tu. Then kmi tekan ke Al Ihsan Bangi. Tu dia, smua jnis kasut ada. Skali lagi damn. Tau aku cari kasut depa smua kat sini ja.

Finally we reach home at 9pm sharp. Jadi genap la sehari ni kmi merayau 12jam sekitar Lembah Klang Barat. Giler.


**************************************
Event: 27 Nov 2011
Venue: Desa Park City
Type: Klang Valley TourTone
Distance: 2.2KM & 500m
Hadir: Arman (Aaron, Adam, Aida) and En Zul (Akil and Hatta)

Yeh, at 6am smua dah bangun. 6.40AM trus bergerak ke Desa Park City. Jalan clear sampai kepong. Aku ikut LDP which terus kuar ke kawasan ni. Sampai2 ja dah nampak 10KM runner tgh bertungkus lumus layan bukit kat area ni. Kmi park agak jauh sbb kawasan berpagau ni xleh nak masuk. Venue ramai org, aku rasa 5KM runner dah abis game. La ni tunggu 1st runner tuk 10KM. Agak syok bila jumpa familiar face. Meet Ng, this guy aku jumpa dari 12HPW and almost all game yg aku masuk dia ada. Dia jadi volunteer game hari ni. Then meet Doris, kurus dah budak ni. Dlu sama2 satu opis ngan aku kat Allianz dlu. Meet Azim and Kak tie which meet dpa kat APBIM last week. Meet Chan, my opismate. Dia baru lari balik lepas kehilangan bapa masa PNM baru ni.




Then En Zul pon sampai dkt nak flag off under 13. Aaron running in this event and he is doing very2 well. Mentang2 dapat kasut baru. Suprise sbb masa Giant Kids Run dia berjalan all the way. Masa tu sib baik aku berlari skali. Mmg kne ketuk le. But in this event tau2 dia kat dpan dalam kelumpuk yg terawal sampai. Syabas to him.


Then under 9 flag off. Even ni Adam, Akil, Hatta and Aida dalam satu kategory. Xjauh pon but still meaningfull for the kids. Aku aspect Aida will make unexpected result like last event. Dia sampai dalam kelumpuk top 20. Tapi tgk Adam sampai dlu dalam kelumpuk terawal. Mmg bergaya budak ni, aku rasa satu lagi penangan kasut baru ni. Lepas tu Akil and Hatta sampai xjauh dari kumpulan ni. Pon sampai dgn bergaya. Aku masih tercari2 mana anak dara aku ni. Skali tgk dia makan angin. Disebabkan venue running tu in looping jadi dia duk berjalan tgk keliling. Adoi. Dia dah buat dah. Xfokus. Siap lambai2 kat kmi lagi. Anyway she did again in style. Yg penting habiskan larian.



Kmi yg kat luar ni yg duk gelak tgk kerenah budak2 ni. Mcm2 style ada. Mak ayah pon agak sporting tuk event ni compare dgn Giant KidS Run. Anyway Congrat pada anak2 baba. I am proud of u. I beliave this is a good start for more in near future. Congrats jugak pada Akil and Hatta. They maintain the momentum from last event and i beliave En Zul and Amy also really damn proud with them. Harap lbh byk event tuk kanak2 lagi untuk masa depan. Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

12 comments :

June Malik said...

What a cool weekend!! We masa our kids small pun selalu gak buat unplanned trip ..time tu senang, sumbt jer Dlm kete, semua ikut hihi ..congrats to ur kids ..Ada harapan marathoner one day, insyaallah!!

arman said...

KJ> thanks kak.. they really like running and hope they wil become a good runner in the future..

@xiM said...

aida tu jugak yang paling comeyyy!hahahah..

anyway,semoga berjumpa lagi dalam event akan datang ya!!

next is malakoff run!:)

pye:rudz said...

tahniah kepada budak2 tu.

kuchalana said...

azim> aida tu kasar tu.. sbb dia sorg ja pompuan.. Insyallah kita jumpa malakof..

pirus> thanks yop

SHITA said...

cute je aida tu....by the way..kat mana kedai mamak yg sedap berdaun pisang tu....kitaorg ni selalu sgt balik kg-kuala selangor..tak pulak org cite pasal kedai ni. ni kedai mamak ke kedai india ni? cam sedap je tgk...nak pi la balik kuala selangor nanti. weh...best ke bukit melawati tu...aduhai org ni bukan pencinta alam gamaknya..rasa mcm tak best je BM tu...klu BM tu best awak kena try bw budak2 pi tgk kelip2 kat kg kuantan... :)

kuchalana said...

cta> kedai mamak tu kat 1st block lepas mesjid kat corner town KS tu.. belok kanan.. 1st blok kanan tu.. xsilap nama dia KS Curry something.. kedai dia bercermin kaca.. halal.. klu blah kiri ada satu kedai nasi campur yg ramai org tu..

Anyway.. i did bring the kids to learn about nature and adventure.. + they learn history and geografi to.. la ni silap org melayu bila sibuk bwk anak pi shoping mall ja tapi xtau apa ada kat keliling depa.. if u can see, smua mende2 ni bangsa lain dah kedepan dlu dari kita.. naik gunung ka.. pi tmpt besejarah ka etc.. melayu amat2 kurg.. then kita xleh nak salahkan bangsa lain klu kita xhargai apa yg kita ada.. kita kne ajar dan tanamkan minat depa dari kecik.. baru mende mcm ni xberakhir dkt satu generasi ja..

i did blve kids are kain putih.. it depends on how we paint them..

Kg Kuantan tu mmg ada dalam list.. la ne tunggu suzi besalin dlu...

SHITA said...

ok..nanti blh cr kedai tu..mmg jarang pi area masjid tu...kecuali terawih dan hr raya. masjid kuala selangor kan yg dimaksudkan ni? rasa mcm perasan tp x pasti..nanti blk KS check,sbb selalu dok pi minum kedai mamak sebelah umah in law je..KASSIM. agaknya tak best BM tu sbb selalu sgt naik kot...dulu masa asfa kecik..asal balik kg naik BM..sbb dia suka sgt naik kereta panjang tu. ada hr kita boleh bw kete naik atas tu sendiri. jdnya mcm dah tak de apa. masa 1st time naik dulu xcited juga. :)

SHITA said...

aida ni cute la,comel je

kuchalana said...

cta> dia mesjid yg kat town tu tau bukan yg kat mee udang tu.. yg kat bwh BM tu.. kat corner tu... sbb korg slalu naik tu yg xappriciate sgt tu.. hihi..

Aida? ya.. anak ayah tu.. dari umur 3 bulan bela sendiri tu.. she is strong like me.. :P

kaki Lari said...

salam perkenalan~

Waah, tak sangka gambar sy ada sekaki,, hehe,, happy dapat bergambar dengan adik2 bersama medal diorang.. medal pertama yg sy design. sy tumpang bangga~ :)

keep on running~!

kakirunner~

kuchalana said...

edan> lor.. tak tau plak hang yg design medal tu.. anyway budak2 ni happy dpt amek gambar dgn hang... kasi depa smgt skit nak lari lebih jauh lepas ni...