Pages

Revise - Hiking Mt Dato

Event: 2010 and 2011
Venue: Rembau
Type: Hiking
Distance: 870m/2900f (3 jam naik turun)
Hadir: Team PACat

Gunung Dato ni antara gunung yg dah naik lunyai dinaiki oleh day hiker's. Klu pi weekend, mmg ramai gler org kita jumpa naik gunung ni. Klu mai petang2, boleh jumpa apek2 and ahso2 naik gunung ni. Track dia pendek jer tapi terus mencanak. Xbyk halangan dan denai2 yg jelas. Mmg mustahil boleh sesat punya. Venue dia di Rembau dan berjalanan kesini dari KL amek masa dalam satu jam ke satu jam setengah mengikut mana laluan kita keluar dari highway. Actually xlayak pon dpt nama gunung dia ni sbb rendah sgt.


Aku dah naik almost 3 kali gunung ni. 2 kali for Kinabalu preparation dan skali buat night hike. Disebabkan track dia straight forward maka aku prefer to move to 1 more level dgn berjalan malam kat gunung ni. Serius interesting. Feeling is different and we aspect unexpected. Anyway team aku ni mmg prefer day hike sbb kmi ni org2 yg sibuk. Slalunya kmi akan naik hari sabtu pagi dan turun sabtu petang. Actually kaedah ni lagi penat dan mencabar mental dan fizikal. Klu kita naik dan bermalam, kita dpt save lebih byk masa dan tenaga. Tapi klu naik dan turun sehari mmg meletihkan. Kene plak klu hujan. Lagi best. Sejuk + letih + lapo + sakit badan = jd giler or get some fun..



So far for day hike di gunung ni xda byk masalah except ada skit gangguan lebah di puncak gunung ni pada waktu tghhari. Mungkin sbb peluh kami ni ada bau madu kot. Abis kami dihurung lebah masa tu dan rehat kejap ja kat peak tu. Peak dia berbatu dan agak tinggi. Angin pon agak kuat atas ni. Tapi view dia amat cantik. Sblum sampai peak ada satu kawasan sebesar court bola tampar. Kira boleh camping la sini. Cuma sini xda water source, jadi kene bawak air dari rumah klu nak tido kat peak ni.





Lagi satu track ni boleh jugak didaki oleh kanak2 dan org tua. Amat leasure. Cuma aku advise klu korg nak mai, elok mai awal pagi sbb parking dia slalu penuh. Lagi satu klu nakkan pengalaman baru, naik malam. Aku jamin korg akan dpt byk pengalaman baru. Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

Aleyn said...

Pergghhh...siang pun gerun ..ni kan nak panjat malam...oh tidaakk

kuchalana said...

aleyn> kepelbagaian itu yg mnyeronokkan.. anyway.. nigh hike boleh jumpa mcm2.. :P

Cik Adek Manes said...

tringin plaks nak ghik datok.. uhuhuh..

kuchalana said...

Cik Adek Manis> baru2 ni ada couple mati kne hempap pokok tumbang kat Mt Dato. Kdg2 klu kita tau history tempat ni kita akan jadi takut nak naik.. :P