Pages

Pre - Mt Nuang


Actually aku xpernah redah track Nuang and this is the 1st time. Masa zaman belia dlu ada redah Mt Cenuang dkt Sg Congkak nu, depa kata adik kepada Mt Nuang. Redah track tu sampai Kemensah kat Ulu Klang. Xsilap aku Ampang Triangle Challenge 12 years back. Now track Mt Cenuang kne amek guide sbb track ni dpa tutup lama dah. Jadi weekend ni kmi xredah yg ni tapi pi ke Mt Nuang abang dia. Seblah2 je pon.

Byk blog bercakap pasal track ni. Dari segi jarak, kecuraman, persekitaran dan history lain mcm sesat dan kemalangan mmg byk diperkatakan. Mt Nuang adalah gunung tertinggi di Negeri Selangor dan berjarak sehala lebih kurang 10KM. Track ni mencanak sehala sampai ke peak. Depa kasi rank no 5 gunung terpayah diMalaya. Jadi sendiri mau ingat la keadaan dia camnakan.

Anyway, yg menjadikan debaran pada aku is
- Jarak dia sama panjang dgn Kinabalu (lebih dan kurang sehala)
- Byk track tanah merah, klu hujan sendiri mau ingat la. Silap mau lekat kaki woooo.
- Slalu depa naik dan bermalam dibeberapa check point, now kmi naik dan turun in a day.
- Jangka masa for dayhike akan menjadi lebih panjang untuk 2 hala. Silap2 naik subuh turun dah malam kat bawah.

Actually dari blog2 ahlil2 sukan. Depa boleh naik sampai Kem Pacat (last tmpt boleh camping) in 2h30m, klu normal walk dalam 7-8 jam jugak. La ni aku xberniat nak berlari pon but doing normal pace in speedwalk. More for recovery and menghayati alam. Mungkin later klu ada event trail run.. boleh consider track ni tuk berlari plak.

Hopefully everything will go as a plan.

Ole

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

Cik Adek Manes said...

Mount Nuang pulop dah..

haiyoo ! ikot ati nak je follow bro punye trip gunung² nie.. haha.. ! tapi wa sedar, wa tak gagah mane.. takat kinabalu tue pon dah lembik² gerdix.. nie kan plaks gunung yg trailnye super payah cengginik.. mmg wa surrender awal ah.. haha..

kuchalana said...

CAM> xpa pelan2 kayuh.. kite diversify aktivity kita.. klu nak berlari ja.. kdg2 xsyok jugak..

Aleyn said...

1st dengar tempat ni

kuchalana said...

alyn> dkt pangsun.. atas skit dari Hutan Lipur Sg congkak.. ada chalet bagai dalam tu..