Pages

Hiking - Mt Nuang

Event: 22 October 2011
Venue: Pangsun, Ulu Langat
Type: Hiking
Distance: 20KM +- pi balik, 11j
Hadir: Arman, En Zul dan Nadza Abdul

Pada awalnya trip ni patut ramai. Tapi atas faktor cuaca dan keadaan semasa, few people tarik diri last minit. Jadi hari sebelum kejadian aku aspect cuma aku dan En Zul ja yang akan muncul mcm biasa tuk event kali ni.

Hari sebelum kejadian, hujan turun dari petang sampai la dalam jam 2pagi the next day. Jadi expectation, lecah dan pacat dimana2 in the real day. Jam 5am aku dah bangun and bersiap tuk pickup En Zul, subuh kat umah dia. Lepas tu kmi pi layan nasik lemak kat Bandar Tun Hussien Onn. Jadual asal kmi patut start hike kol 6.30am tapi sbb kmi berdua ja, aku plan to start at 8am. At 6.40am, satu call sudah masuk. New friend brother Nadza dari Kajang dah tunggu kat parking lot Pangsun. Maka kelam kabut ler aku memecut ke tempat kejadian.


Lepas register, kmi mula naik at 7.40am. Ada ramai hari tu, ada team dari bank pembangunan, satu team cina prepare to hike satu gunung di US dan ada small2 group yg akan camp dkt Kem Lolo. AT this point xda byk masalah pon. Kmi bergerak almost skali dgn geng2 Bank pembangunan. This group di bawa oleh kaum dari corporateathletes. Terjumpa plak junior masa kat ITM kat corporateathletes ni, si Daud. Dia dgn team macambagus katanya for few event. Depa naik had Kem Pacat ja.


Kmi xda byk masalah sampai la ke Kem Pacat. The challange start here. Dia pukul mencanak sampai ke puncak. Xda flat area totally mencanak2. Jadi Nadza yg laju kmi biarkan lepas ke atas dlu. Aku n Ez Zul just go slow and enjoy the view. After 6 hours we reach the peak. Serius sejuk, kabus dimana2. Kmi rest agak lama kat sini.

At 2pm tajam kami mula bergerak ke bawah. Mcm biasa kami biar Nadza lepas ke depan sbb dia laju. Xnak kacau momentum dia. Kmi berpisah dkt Kem Pacat. Anyway Nadza is someone in GLC. Aku just know lepas balik dari event ni. Sory Dato', klu ada yg kurang. Anyway, full respect to humble man like you. Just go with what you like to do (adventure, MTB and scrambler). No golf please. :P


Perjalanan diteruskan untuk aku and En Zul. Kmi agak tertekan dgn keadaan track yg xberapa nak membantu. Menanah jugak la lutut. After Kem Lolo, we keep walking. Air dah habis at this point. Terjelir jugak la sampai ke parking. Ramai giler org camping kat Lolo. All the way keluar tu pon masih lagi jumpa team yg dalam perjalanan ke Kem Lolo. We reach parking at 6.45pm.



Not much injury just lecet2 skit ja sbb stokin basah, but manageble. En Zul xtau apa nasib sbb masa pi dinner payah jugak dia nak berjalan. Serius track ni menjanjikan satu kelainan lain. Klu hujan, for sure cabaran lain plak yg akan timbul. Alhamdulillah lepas mental game tuk edisi ni.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

Pak Tam said...

Nasib aku: sakit pinggang yg agak serius, esok insyaAllah amok MC

AZIERA SALIMAN said...

=) wahh... suke hiking gak ke..?? banyak pengalaman eh!

kuchalana said...

en zul> hahahaha.. tu kne pi kedai siam tu.. kasi dia betulkan allignment tu.. ko bleh try ni.. ko meniarap.. suh amy lipak kaki ko ke pungkok.. buat sampai rasa sakit kat pinggang tu.. buat selalu..

aziera> suka2 je.. sokan untuk org tua..

BlueIceCube said...

Salam Encik,

Kalau tak pernah naik, nak cari guide kat mana yer?

Ke team Encik ada nak naik lagi Gunung Nuang lagi 3-4 minggu, boleh kami tumpang arah.

Terima kasih.

Che said...

punya la banyak tmpt, jumpe balik kat utan nuang ni kan? alhamdulillah, selamat naik dan turun. Power lah Dato' tuh.. seb baik aku ckp elok2 ngan dia.. hehe..
nice meeting u bro! ada rezeki jumpa lagi..

kuchalana said...

Blueicecube> boleh tgk pada group di FB.. Team PACat Adventure.. ada byk event kat situ..

Che> insyallah.. sure jumpa punya..