Pages

Revise - Hiking Bukit Apek



Event: Feb 2011
Venue: Cheras, KL
Type: Hiking
Distance: Xpasti (3 jam naik turun)
Hadir: Arman, Zul dan Suzie

Ramai yg xtau kewujudan bukit ni. Aku dulu pon akan skaptik dgn track ni. Tpi lepas jumpa byk blog bercakp pasal track ni maka aku pon nak mencuba. Bukit ni berada di Cheras. Yg menarik ada air terjun dkt bukit ni. Ada 2 jalan masuk. Stu dari pandan dan satu dari taman saga, cheras. Nama bukit ni ada berbagai. Ada panggil bukit saga dan ada panggil bukit batu putih, tapi lebih popular dgn nama bukti apek dan lekat dgn nama ni sbb ramai apek tua yg hiking dkt sini.


Mula2 aku sampai aku agak suprise. Mmg ramai gile apek kat sini yg hiking. Futher track dia mencanak. Suzi kantoi track ni. Sampai separuh jalan ja dia. Aku sendri almost give up. Mmg giler dan mencabar. Ada 6 check point dan terlalu byk denai yg boleh menyesatkan. Aku dpt advise dari apek2 kat sana dan aku ikut dari taman saga dan ikut signboard dalam hutan tu dari check point 1 ke 6. Lepas tu ke air terjun besar (Sini ada 2 air terjun sebenarnya. Stu yg kecik dan satu yg besar. Jadi nasib2 la mana yg korg sampai.) dan turun ikut arah jam. Ni yg jadi masalah. Kami sesat dan keluar tah kemana.


Kene plak hari dah nak gelap. Luckly muncul ahso/nenek kebayan dari dalam gelap nak naik bukit tu. Bila dia tgk hari dah gelap sbb nak hujan dia patah balik. Jadi kmi pon ikut dia keluar. Sampai luar mmg sesak napas sbb track dia serius mencanak. Aku respect la pada apek2 and ahso2 tu. Steady ja dpa naik turun. Pada mereka2 yg nak naik kinabalu aku advise naik bukit ni. Xpyh pi Batu Caves. Kesan pada peha dan keting amat kaw pada track ni.

Ole.


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

3 comments :

Anonymous said...

Susah ke? Bukit apek tak ahh susah bagi aku.. First time naik memang mengah nak mati.. Second time naik aku ambik masa tak sampai 90minit untuk turun naik.. Tapi aku tak gi air terjun..

Diorang selalu cakap kalau nak power masa naik kinabalu, buat laa naik turun bukit apek 3-4x dalam satu masa..

-KuraKura-

kuchalana said...

kura2> 1st time aku naik tu.. mmg setengah mati.. masa tu berat dekat 80kg ko.. sesak paru2..

lala said...

aku lagi tehre bro..aku keluar lambat sampai masa dah gelap i keluar macam tu jek..tanpa suluh pun..nasib tak overnight..memang excited gilek @@