Pages

Race Report - Solomon Xtrail Run 2011

Event: 11 September 2011
Venue: Padang Ragut UPM
Type: Running
Distance: 10.17km
Hadir: Arman & Zul and family

Ini antara larian yg aku tunggu2. Sbbnya, aku very interested dgn track UPM ni. Larian ni happen dkt padang ragut UPM. Klu amek highway PLUS Utara selatan (ke selatan), boleh nampak padang ragut ni sebelah kanan sebelum tol kajang. Byk lembu kat sini. Dlu ada gak aku nampak mat saleh berlari dalam track ni dari tepi highway. In this tournoment, aku dpt sendiri merasa berlari kat sini. Anyway, lepas godek2 maklumat, uncle yg duk uruskan ladang ni kata boleh masuk tuk berlari or berbasikal klu pagar depan tu bukak. Jadi xda aral, track ni akan menjadi track latihan aku lepas ni sbb dekat dgn rumah.



Orait, berbalik pada larian. Actually ada few things aku try to impliment dalam larian kali ni. Jadi almost smua telah berjaya dilaksanakan.

1. Berlari bersama semangat larian dan tidak berada dalam alam aku sendiri. Slalu aku berlari dgr mp3. Jadi semangat untuk melihat alam dan kawalan keletihan minda xda. Jadi larian ni aku avoid mp3. Hasilnya aku lbh focus. Aku dpt lebih penat dan lbh pasti aku kne belajar mengawal mind set aku. Tips terbaik, aku add konsep berzikir sepanjang larian. Alhamdulillah, terasa nikmatnya.

2. Merancang dan melakukan strategy mengikut keadaan track, crowd, cuaca dan mood aku. Jadi dalam keadaan track lecah, berbukit bukau, bertanah merah, berlembu sana sini, dgn cuaca yg mendung. Aku meletakkan beberapa strategy.
- Smua jalan lurus aku buat speedwalk dan larian mengikut interval 10/20. Means 20 langkah jalan laju dan 40 langkah berlari.
- smua jalan berbukit aku buat speedwalk.
- Turun bukit, jalan tar dan 2km pertama aku hentam dgn pace yg laju.
Alhamdulillah strategy ni agak berjaya untuk aku achive pengejaran masa yg ditargetkan.

3. Plan to get 1jam 10minit my best time dijalan bertar. Aku letak benchmark had tu ja. Anyway aku achive 1jam 20minit. Not bad le sbb larian trail ni xsama dgn jalan tar. Lbh meletihkan. Lgu pun xsempat training pon masa ni, sibuk bangat bah...

4. Plan to do more intensive recovery plan. Selalu lepas berlari aku xda proper plan tuk recover dari smua aspect. This time aku try smua, intensive warm down, nutrition dan proper rest. Alhamdulillah senin masuk kerja, rasa fresh dari ladang.




Aku percaya plan tu xsmua boleh disesuaikan pada smua org. In running smua kne buat try and error. Tgk mana yg sesuai. Ada satu problem aku face on this event. Ksut trail yg aku beli tu xberapa sesuai. Tapak blah dalam kaki aku melecet. Jarang beb area tu berlecet. Jadi apa yg aku belajar, kasut ni xsupport tapak kaki aku yg besar (jadi aku nak let go ja kasut ni nak amek NB Trail (vibram). Stokin pon mainkan peranan sbb trail, dgn air dgn batu dgn kayu smua masuk dalam kasut. Dgn keadaan mcm tu mcm2 boleh berlaku pada kaki.




There is few thing happen masa larian ni.
- Byk lopak air all they way event. Ramai yg duk mengelak lopak2 ni. Jadi dah nama trail run, klu xnak kotor kasut jgn masuk.
- Lembu2 kat sini mcm lembu skolah. Bila kita berlari depa pakat2 duduk tepi kandang tgk kita berlari. Agaknya depa pelik, ni lembu2 mana plak yg berlari pagi2 ni.
- Masa bersubuh, alhamdulillah majoriti runner islam memenuhkan surau. Rasa sayu jer.
- Pujian pada organizer, they all know what runner want. Makanan ringan yg disediakan lepas larian amat bertepatan, roti, buah tembikai potong, taufufa panas, gatorade. Salute.


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

8 comments :

RaYzeef said...

Tahniah bro..teruskan berlari :)

kuchalana said...

ray> thanks bro.. anyway.. u are one of the person inspired me to run.. your ultra story really push me to run harder.. :)

RaYzeef said...

go for it bro, u need to believe in yourself before anything else...get your blisters prob settle soon...try injinji or drymax socks :)

kuchalana said...

ray> mmg tgh adjust drymax ni..

thanks for the advise bro..

Aleyn said...

Berlari jer yerk...bagus2....amalan hidup sihat..

arman said...

alyn> ya.. penyakit lelaki pertengahan umur.. :P

Benedick said...

So, I do not really suppose this is likely to work.
travailleur social

東京美女 said...

Good info, bro...I'll join tis event this weekend...2012 )