Pages

Race Report - Giant Kids Run 2011

Event: 16 September 2011
Venue: Taman Metropolitan, Kepong
Type: Running
Distance: 700m, 1.7km and 3.2km
Hadir: Arman (Suzie, Aaron, Adam and Aida) & Zul (Amy, Akil and Atta)

Ni sebenarnya acara untuk kanak2 ja. Ada 4 kategory, family aku masuk 3 kategory dan En Zul masuk 2 category. Aaron masuk group age 12-11 with 3.2km. Adam and Akil group age 8-7 with 1.7km dan Aida and Atta go for group age bawah 6 tahun with 700m. Untuk umur lebih 7 tahun, budak2 ni berlari sendri tanpa supervise dari mak ayah. Cuma bawah 6 tahun dibenarkan untuk mak ayah berlari skali.




Actually aku puji langkah yg dibuat oleh Giant. Xkisah la klu org kata marketing strategy ke, yg baiknya kita amek. Aku rasa xpernah lagi ada organisasi yg betul2 buat kids run secara besar2. Mungkin yang ni yg pertama dan alhamdulillah sambutan dan perjalanan event smooth. Pada aku, boleh kata smua anak2 and family enjoy the run dan smua dpt habiskan larian. It not about winning tapi aku yakin kepada konsep menanam minat dan lebih penting anak2 belajar tentang social skill.

So far Aaron, Adam, Akil, Atta dan Aida smua dpt habiskan larian dgn jayanya. Xda training pon, just put target for them to finish the run and they made it. Sepanjang event ada terserempak dengan Bro Ray and boboy (the ultraman taro and his kid), also terserempak dgn En Lan Besi and his wife (Ray jugak nama dia). Couple ni dlu sama2 bersakit2 dalam dunia adventure masa zaman uni dlu. Ingat lagi kmi sama2 berlari dalam hutan dari Sg Congkak bawak ke Kemensah in a day. Ni zaman tgh fit. La ni masing2 duk usung anak2. Anak dia pon berlari sama in this event.




Ada few things yg organizer can improve. I beliave this is the 1st time event ni berjalan dan berlaku beberapa insiden.

1. Mak ayah smua jns degil. Sibuk nak duk dalam kandang pelari dan sibuk nak berlari dgn anak2. Klu rasa nak berlari sgt daftar la masuk mcm2 event running yg ada kat malaya ni. Ni acara untuk anak2. Biar depa berlari. Xpyh buat smak dalam kandang tu. Percaya skit dgn anak2 tu. Ajar depa sikit. Klu anak2 jnis manja, nak melalak klu xnampak mak ayah, xpyh paksa depa masuk. Kesian aku tgk ada budak2 yg jatuh, mak ayah yg langgar budak2 berlari, korg tau la budak2 ni berlari mana ada brek2. Depa main sapu ja. Klu dah mak ayah org lain sibuk pegang anak depa, camna org lain nak berlari. Just let them run.

2. Ada kes yg mak ayah tarik anak2 depa berlari. Paksa, sampai nagis2, jatuh2. Come on. Aku tau hadiah dia cecah ribu2, tapi agak2 la. Klu nak anak menang, train them for competative event and let them run. Xpayah paksa2 masa dalam tournoment. Ni jnis mak ayah yg lebih2.




Advise to parents, learn to trust your kids. Perati dari jauh ja xpa. Let them run. Klu xpercaya, jgn register. Kesian gak pada organiser yg duk melayan kerenah mak ayah ni. Aku pon letih tgk kerenah org lain. Yg menang pon xda kecoh2 apa pon, yg xmenang ni yg lebih2.

Orait, habis kat situ. Salute aku berikan pada mak ayah yg sanggup berpanas tunggu anak2 depa berlari. To Ez Zul, Amy and Suzie from PAcat, this is just a beginning for the kids. Lots more to go.

Ole.



kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :