Pages

MyLoveOne Convocation


Smlm aku bercuti due to myloveone convocation. Seronok jugak tgk budak2 yg baru graduate ni. Giler happy depa ni, bergambau kehulu kehilir dgn jubah and scroll. Bila lagi yer tak? Walau pon masa depan belum tentu cerah, amek gambo itu pasti.

Aku dulu 2 kali convo. Masa diploma skali and degree skali. Actually convo antara perkara yg aku paling xgemar. Serius buang masa. Just nak amek sijil then duduk dalam dewan tu berjam2. Xleh nak pi toilet, xleh nak makan, xleh nak citcat. Giler boring 3-4 jam duk melangut tgk manusia2 berjanggut sampai ke pusat atas stage and tgk org beratur amek segulung kertas.


Pada parent's mungkin ni la kununnya kebanggaan keluarga. Duit yg dilaburkan untuk segulung kertas. Hakikat yg pasti kita kne tgk lebih jauh lagi. Ramai yg gagal dalam masyarakat walaupon ada bergulung2 kertas mcm ni kat umah. Lagi byk gulungan, lagi tinggi title, lagi tinggi topi, lagi kangkung bila dilihat.

La ni yg graduate, berapa ramai yg mengangagur? Berapa ramai yg memilih kerja? Berapa ramai yg buat kerja mengarut? Berapa ramai yg duk beratur mintak kerja gomen? Berapa ramai yg berhutang dgn PTPTN? Berapa ramai yg melanun sbb xda kerja? Serius klu nak listkan byk giler.


Pada aku, convo is just a start to be in society. Bukan pengakhiran kepada process pembelajaran dalam hidup. Ada tu lagi best bila tanya. Saya nak relax dlu, honeymoon, baru cari kerja or sambung lagi. Mmg sampah. Sampai bila2 la ko akan ketinggalan sbbnya ko rasa learning process tu cuma kat dalam kelas. Yg lagi best, klu bangsa2 ni amek PHD, Dr. Habis anak bangsa jd sampah mcm dia jugak. Sbb tu aku rasa ramai yg kangkung kat U. Ada pensyarah bila tanya soalan, dia suh kita balik bukak buku. Ni smua bangsa2 yg gagal tuk masuk dalam masyarakat, lepas tu sambung belajar in the end, smua budak bawah dia jd mcm dia. Serius ramai dalam U bangsa mcm ni. Kebanyakan kes ni tuk yg fresh graduate...

Lagi satu yg kelakar, kebanyakan gomen department or semi, depa sibuk nak staff depa belajar tinggi dan dah menjadi ukuran plak, lagi tinggi belajar lagi tinggi boleh pi. Come on. Pada aku pencapaian kerja yg kne tgk. Bukan sijil. Tgk bangsa bukan melayu, depa xbelajar tinggi pon tapi depa pegang byk jawatan tinggi dalam swasta. Kenapa? Sbb depa tgk pada pengalaman, kemampuan, kepakaran dan kemahiran. Lps tu kita nak dengki dgn depa buat apa?


Aku xnafikan ramai yg jd lebih berjaya dari yg kita jangkakan. Tapi boleh bilang dgn jari. Yg betul2 nak mengajar, yg betul2 nak anak bangsa ada otak, mmg ada tapi xramai. Imo plak aku hari ni, sbbnya mcm kes UKM ni, skali convo, costing dia juta2 beb. Mana depa dpt duit ni smua, tax payor jugak yg jadi mangsa. Yg budak2 graduate ni lepas ni apa plak nasib depa? Pusing kiri kanan kne pukul, hasilnya?

Cukup had tu, all this is my personal opinion, aku xboleh mengubah apa2, cukup dgn luahan dan pandangan untuk melihat perkara yg lebih baik dalam masyarakat. Jadi tahniah pada smua yg graduate expecially to myloveone. Dia la ni dah jadi usahawan dan pelabur. Degree tu just pelengkap syarat dunia hari ni tuk at least ada degree. Xda la org koman sgt nanti. Yg pasti dia tau what todo untuk hidup dia. Harini org xda sijil lagi byk yg berjaya kat luar tu. Pada aku dalam dunia ni kne ada ilmu dan kerja keras, determination and dicipline, else takuk tu ja la sampai bila2.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

pye:rudz said...

salam tahniah sama orang rumah.

anak beringin said...

Salam... ada kata pepatah dlm hal belajar ni.. Masuk dengan iradah(kehendak tanpa dipaksa) dan keluar pula dengan ijazah setelah tamat dan tauliah guru...

pengalaman hidup adalah sebaik2 pembelajaran krn membina siasah dan peribadi..

kuchalana said...

pirus> sama2 bagi pihak..

abg zaini> saya stuju bang.. camna dgn hal kuntau kita bang.. ada masa bagitau..

anak beringin said...

Salam... En Arman.. Pasal kuntau tu.. kite rasa molek kite berdua sama2 berziarah ke tempat latihan... berkenal2an dgn sifu dan juga dengar taklimat drpdnye dulu... bile dah setuju.. cukup pulak ahli corumnye... terus buka latihan dlm gelanggang... kalu ada member2 yg berminat buleh diajak sama nanti...

roger n out..

kuchalana said...

abg zaini> ok.. nanti saya roger balik.. ada jgk kaki2 kat bangi yg berminat.. molek cdgn abg tu.. kita tgk dlu.. lepas tu baru bukak gelanggang..

Steven said...

Quite effective information, thank you for your post.
painful first anal | office sex videos | sexy aprons