Pages

BackToBack - Hiking Bukit Broga + Mt Tok Wan and Siemens Run 2011

Event: 24 September 2011
Venue: Semenyih, Selangor
Type: Hiking
Distance: 4.1KM (4 jam sengah naik turun)
Hadir: Arman and Zul

Actually this is back to back event. At the 1st place, plan asal nak ke Mt Gap dan Mt Ulu Semangkok di Kuala Kubu. Tapi last minute ramai yg xdpt hadir. Jadi tinggal aku ngan En Zol ja. Memikirkan soal keselamatan sebab kami berdua ja, kne plak 1st time naik and this track xberapa popular dan xramai org, jadi jumaat malam kmi decide tuk redah Bukit Broga and Mt Tok Wan. Actually ada few in the list for replacement klu ada kes2 mendesak mcm ni.


Pagi sabtu en zul mai umah aku dan kmi car pool ke Semenyih. Kmi sampai peak Broga (yg ke empat) dalam 30minit. Mcm biasa Bukit Broga ni penuh dgn hikers. Ramai yg duk menghayati keindahan alam kat sini. Cuma mcm aku slalu tekankan, kesedaran pasal keselamatan dan kebersihan masih lemah dalam masyarakat kita. Sedih track ni agak kotor dengan sampah dan masih ramai yg bermain2 dikawasan curam. Mmg saja nak kasi bomba and ambulan buat OT gamaknya.


Lepas amek few picture kami continue ke Mt Tok Wan. Mt Tok Wan bersambung terus dari peak 4 Broga. Dulu ada signboard, la ni xda dah. Sampia peak, kat blakang signboard peak broga tu ada jalan kecik, ikut ja denai tu. Lepas tu korg akan jumpa marker. Sini marker depa pakai kain color merah.


All the way jalan dia clear. Marking pon disana sini jadi xda masalah la klu korg nak naik sini. Cuma track ni aku jumpa byk kubang babi hutan. Aku rasa xberapa sesuai klu nak hiking malam atau seawal pagi. Selain babi, kmi terserempak dgn beberapa ekor ular dan lipan bara. Lipan besar2 ibu jari ko, besar giler. Aku rasa ni 1st track kmi jumpa makhluk2 ALLAH ni secara berdepan. Binatang2 kat sini xtakut org.


Nak jadi cerita, aku and en zol kne sengat ngan tebuan tanah. Sarang depa byk sepanjang jalan dan berada ditgh2 track. Klu korg jumpa mcm sarang semut tu jgn le langgar. Sure kne ketip punya. Bengkak jugak la paler aku kne ketip. Sib baik en zul ada bawah bekal yg cukup tuk hal2 mcm ni. Ok, peak dia berada ditgh2 hutan. Xda view. Amat selesa dkt peak sbb ada pangkin, ada signboard dan agak bersih. Ada kerusi kayu dan bangsal utan untuk berteduh.

Track ni secara keseluruhan agak leasure. Beginner sedap le klu nak redah or klu boring2 weekend boleh naik.


**********************************
Event: 25 September 2011
Venue: Dataran Merdeka, KL
Type: Running
Distance: 10.2KM (1 jam 15 minit)
Hadir: Arman, Azim (rakan blogger), Faizal (malaysian hikerz)

5am aku dah bangun bersiap. Sampai KL dalam jam 6 suku. Subuh kat Mesjid Jamek. Lepas tu bersiap for the event. Pagi tu aku dah janji to meet an old friend yg xpernah bersua. Just communication in blog for past 5 years. Jadi pagi tu baru ada peluang untuk berckp secara live. Blogger yg aku maksudkan is Azim aka Aximud. Dia mai dgn kakak and kawan baik dia wan (klu xsilap aku). Xsmpat borak panjang pon, sbb dah nak flag off. Aku xsmpat warm up pon sbb excited nak jumpa dia ni.

Lepas flag off, azim dah hilang. Laju dia ni. Just kakak dia ja aku masih nampak. At 1KM ni aku dah kantoi. Keting mcm nak pecah. Aku yakin sbb xcukup warm up. Smlm lps hiking pon aku xbuat proper warm down. Ni smua punca2 nak aku DNF le. Masa ni dkt bukit depan padang merbuk tu. Aku keep push diri aku dgn speed walk kat sini. Sampai depan Royal Lake Club menurun bukit tu aku terserempak dgn satu untie ni. Pace dia slow and strong. None stop. Jadi aku pace dia. Actually masa Men Shape Run pon aku pace dia ni. Jadi all the way tu aku pace dia.

Masuk jalan parlimen mood aku dah ok, keting pon xmeragam. Aku just buat normal pace dgn untie ni. Xda masalah all the way sampai Tasik perdana skali lagi. Bila masuk padang merbuk, aku add more speed and tinggalkan untie ni. Aku buat pace 5KM. Agak laju dan konsisten. Xda masalah for this last 3KM. Aku sampai for 1j15m ikut jam kat hp aku.

Lepas run, tgk azim dah sampai. Dia buat 1j6m. Kakak dia kak tie buat 1j33m for her 1st time dgn training 2 minggu. Not bad. Aku ada jumpa Faizal dari Malaysian Hikerz, dia kasi segelas air seratus. Lepas tu dia hilang. Xsempat nak borak panjang dengan dia. Lepas tu kmi pi makan and aku drop azim and the friend kat pandan. Insyallah kmi akan bertemu lagi dibeberapa lagi event soon.

Anyway, event aku xabis kat situ. Aku trus pi umah mak aku for breakfast session dgn family inlaw aku then kami trus ke PD lepas tu. This is not backtoback tapi backtobacktoback. Selasa myloveone ada konvo plak jadi straight 4 hari jadual aku penuh sampai open house umah En Zol pon aku xdpt nak drop. Sory bos, nanti aku ganti port luck kat PNM.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

5 comments :

Cik Adek Manes said...

hehe, bro.. I rase semlm I sampai kat finishing line sama-sama ngan u ah..

kuchalana said...

cikadekmanes> is it? ramai seh smlm..

Cik Adek Manes said...

yeahh ! mmg agak ramai.. tpi I spot u mase smpai 1km terakhir.. anyway, jump from kurakura blog yg pasal kinabalu tue ke blog u.. hehehe.. salam kenal..

kuchalana said...
This comment has been removed by the author.
kuchalana said...

Cikadekmanis> ic.. apsal xtegur.. jgn risau aku xgigit org.. :P..