Pages

Temasek Dilanggar Mentadak

I just came back from Lion City for system cutover over the weekend. Alhamdulillah smua berjalan dgn lancar. No big issue and consider this round smua lancar selancarnya. There is few things happen dalam bulan posa ni yg aku nak share.

1. Pg masa nak bergerak ke SG, flight buat hal. Agak kelakar sbb SOP MAS ni agak kelamkabut. Aku rasa aircond xberfungsi dalam flight tu. Dah sejam kami berpeluh pagi2 dalam flight tu. Finally depa mtk kami keluar dari flight n tukar flight, kne pi tukar pintu lain. Jarak dari pintu ke pintu agak jauh. Cilaka, sampai pintu yg dikatakan, depa xkasi masuk. Kata xda arahan pada depa tuk kami masuk. Dah delay dkt sejam kat situ. Lepas tu baru depa announce dan tukar kmi ke pintu lain plak lagi. Aku pagi2 dah tarik napas panjang. Dah le tukar byk pintu. Xda proper communication. Jarak antara pintu bukan dekat. Ramai org tua2 yg merungut sbb depa bukan lalu nak berjalan sgt. Aku rasa MAS dah lebih kurang Airasia je. Airasia tu tambang murah jadi what we aspect? Seriusly memalukan nama baik tanah air. Kmi delay lebih 2 jam hari tu, dari 1st flight jadi 3rd flight. Finally tghhari baru sampai ke destinasi. Miss byk meeting pagi tu. Cobaan 1.

2. Sampai SG, aku terus ke mesjid for friday prayer. Mesjid dia agak jauh kat Orchard Road ni. Xsilap ada satu je mesjid kat situ which Mesjid Al Falah. Mesjid ni dalam bangunan not like malaisi mesjid sebesar2 mesjid dalam kawasan sendiri. Masa tunggu imam nak kasi kutbah, ada satu melayu dah duduk sebelah aku. Dia pakai singlet shirt je. Sih, ada tatoo kat lengan dia. Aku jadi pening kejap. Aku bersangka baik la kata dalam hati, dia mungkin dah insaf. Tpi klu dah insaf pon pakai le baju elok skit, xpyh nak tunjuk tatoo tu. Stau aku yg pakai tatto ni mmg xsuka pakai baju sbb nak tunjuk tatto depa. Cobaan 2.

3. Lpas jumaat aku terus ke office. Agak jauh jugak le. Cuba korg bayang aku kne buat jamak tiap kali ke SG. Kata pon musafir. Nak ke mesjid agak jauh. Kne berjalan 1km baru jumpa mesjid. Balik lagi 1km. Mmg terjelir jugak la dalam bulan posa ni. SG ni plak pulau, cuaca dia slalu panas kering pulau. Klu ujan pon ujan air masin. Kne kulit boleh itam punya. Cobaan 3.

4. Sampai opis, my big bos terus panggil aku. Actually aku ada raise surat mintak tukar company. Skang ni aku report direct ke SG main opis (Prudential Singapore, IT Division). La ni aku nak mtk tukar ke Prudential Asia (IT Division) main opis which depa control smua Prundential satu Asia. Dlu aku ngan depa ni. Sbb sangkut ngan SG project terus jadi anak angkat SG. La ni aku xrasa byk cabaran lagi kje ngan depa ni. Aku nak balik ke pangkal jalan. Klu balik, aku akan support satu asia, dari Jepun bawak ke Ostrolia. More challenging. Jadi untie ni pon tanya ngan aku napa nak tukar. Xsuka ka keje ngan depa. Itu dan ini. Jadi aku pon convince la dia sbb2 aku nak tukar. Dari logik mmg susah nak dp tukar sbb depa dah lekat ngan aku. Ada satu member dari team lain penah mtk tukar tapi xlulus. Jadi aku aspect yg sma. Tpi no harm to try. Finally dia agree tuk release aku. Alhadulillah. La ni aku tunggu surat dari dia ke HR team lagi satu. Interview, dan klu lulus aku akan balik ke cyberjaya. Target smua by end of this year. Harap smuanya berjalan lancar. Amin. Cobaan 4.

5. Abis smua hal, ptg tu aku dah mula dgn cutover aku. Aku leave opis tuk buka posa ptg tu. Actually kat SG buka puasa agak cepat. Jadi budak2 opis ni ajak pi layan Ayap Penyek SG dkt Lucky Plaza. Dlu mmg slalu pi situ tapi lokasi agak jauh. Jadi aku bawak korma skotak dan air mineral. Dekat kol 8 baru sampai ke building tu. Buka posa atas jalan ja masa nak kesana. Nak jadi lagi hal kedai tu penuh dgn manusia. Dah 8.30 baru dpt duduk. Kat sini walaupon mahal depa sanggup beratur wo. Xmcm kita klu beratur panjang sanggup cari kedai lain. Cobaan 5.

6. Mlm tu aku layan berlari 4KM kat treadmill hotel. Sja nak kasi letih badan. Aku dpt consisten berlari spnjg kat sini. Aku buat tempo run jer. Alhamdulillah not much problem. Weight aku la ni maintain 68-70kg.

7. Sini jadi masalah tuk sahur. kedai halal xda yg bukak. Jadi aku cuma telan kurma n air sejuk ja for sahur. Mula nak beli buah. Tgk kedai jual buah awal dah tutup. Jadi tu ja lauk sahur aku. Agak letih gak la sbb dgn kerje dalam bilik yg sejuk. Perut kosong. Tekanan weh. Lagi satu kat sini xda melayu or islam. Jadi depa makan and minum selamba ja depan kita. Cobaan 6.

8. 2nd day aku pi buka kat mesjid al falah. Masa ni rasa kecik ja kita ni. Ramai giler umat expecially expart. Lauk depa buffet. Jadi masa dah amwk lauk dan duduk kat meja luar mesjid aku duduk semeja ngan satu org tua yg agak segak. Aku mulakan perbualan tanya dari mana n hal keadaan semasa. Dia layan baik. Kmi makan sama2. Share buah dan kueh. Lpas buka makin rancak kmi borak. Lepas tu kami solat magrib. Lepas magrib dia ajak aku lepak borak kat luar sambil nak tunggu insyak. Byk isi perbualan pada hal melayu di malaisi dan SG. Finally dia kasi aku business card dia and mintak aku call dia klu mai SG lagi. Dia janji nak bawak aku tour pulau dgn dia. Aku suprise bila tgk dia ni CEO one of the biggest company in SG. Dia supply system and hardware to almost all big2 retail company in SG and JB. Serius aku xsangka dpt borak ngan very humble man. Siut, dia makan lauk free lagi kat mesjid. Dia kata dia suka mcm ni, baru dia dpt rasa yg dia jugak hamba ALLAH. Masa balik aku terfikir, boleh ke aku jadi mcm dia ni. Wallahuaklam.

9. Then all the way kat sana aku ada melepet buka puasa kat satu kedai mamak. Nak jadi hal meja penuh. Jadi aku share la satu meja ni dgn satu family anak dan ayah. Aku supprise jugak sbb tgk anak dia ada tatto penuh tangan. Agaknya bapa dia perasan kot aku memerhatikan anak dia. Dia ckp anak dia bukan islam. Dia ja islam. Tpi anak dia puasa mcm kita. Aku jadi lagi pelik. Boleh plak mcm tu. But both of them sgt peramah. Jadi aku xutarakan apa yg menjadi soalan dalam kepala sbb nak jaga jgk hati dorg ni. Mcm2 ada.

This trip mungkin yg terakhir tuk aku. Klu aku turun lagi pon mungkin not in business trip. Mungkin jadi leasure trip. Anyway aku plan to run few marathon in SG next year. Lagi pon kat SG ja ada larian2 long distance ni.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

pye:rudz said...

mentadak mentadu, macam mana nkau tido? hahahaha

kuchalana said...

pirus> angguk2 geleng2.. kekekke

Anonymous said...

Cobaaaaannnnnn!! Cobaan lagi buat kita banyak berfikir and nilai diri sendiri

-KuraKura-

kuchalana said...

kura2> tau xpa..