Pages

Revise - Hiking Bukit Ungku Busu


Event: Feb 2011
Venue: Lumut, Perak
Type: Hiking
Distance: 900ft dari aras laut (3 jam naik turun)
Hadir: Arman, Suzie dan Adam

Actually aku terlajak ke Lumut masa ni. Jadi dgn kesempatan yg ada aku pon ajak Suzi dan Adam naik bukit ni. Masa blajar kat ITM dlu, byk persatuan pelajar yg buat trip naik bukit ni. Klu nak kira ni trip aku yg ke 3. Dlu masa belajar ada naik 2 kali. Dlu naik xikut jalan masuk yg official. Dlu aku naik ikut kawasan kubur dkt bukit nak ke town lumut. La ni aku dgr dari kaum2 yg naik, track tu org dah xguna dah sbb dah naik semak. They all prefer ikut jalan yg official. Tpi sbnarnya aku tau kenapa public xsuka naik ikut jalan kubur tu. Jalan tu agak adventure. Dia pukul 70 darjah naik keatas. Mmg bernanah lutut.



Track ni track ke dua adam lepas Broga. Dgn kasut baru, giler semangat dia nak naik. Kmi xamek masa lama tuk smpai atas sbb track ni agak mudah. Di peak xda view apa pon sbb semak dan byk pokok. Cuma dalam 50 meter sblum peak ada satu view point yg agak landai. Dkt sini boleh nampak laut, pulau pangkor dan navy base. untung2 boleh nampak kapal selam dari situ.


Trip ni agak berkesan pada aku dan family. Kmi bergandingan dan rasa lebih seronok dalam smua hal. Lagi satu masa naik aku terjumpa ngan sorg kaum yg dlu ada berniaga di ITM. Abang Chot. Dia punya mee kari, tiap2 pagi aku makan. Mcm ada ganja. La ni dia dah xberniaga dah. La ni dia giler hiking dan cycling. Aku percaya ramai kaum2 kat ITM kenai dia ni. Dia akan hike bukit ni setiap sabtu petang. Jadi klu kaum2 ITM yg kenai nak jumpa dia boleh la naik dalam jam 4PM. Sure jumpa dia punya.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :