Pages

Pengalaman Ngeri Hilang IC

Last week aku kehilangan dompet. Nak jadi citer lagi best, dompet aku ni hilang dalam moto yg aku tumpang ke mesjid. Habis barai skuter member aku. Nak lagi best moto dia ni parking betul2 dalam mesjid. Yg hilang cuma dompet aku. Petang tu aku ke balai polis wat report. Abis smua hilang. IC, Lesen, Kad kawin, Credit Card (CC), BankCard, business card, duit dan pendrive. Actually bila realise hilang aku gelak je. Aku redha atas kehendakNYA. Kat balai bila tulis report sarjan tu tanya aku, kat mana hilang, camna boleh hilang n mcm2. Last2 dia ckp, "SEBENARNYA DALAM MASJID PALING BYK SYAITAN, SYAITAN BERTOPENG MANUSIA". Hari yg sama ada 3 kes mcm aku dimesjid yg sama.

Petang tu jugak aku call smua bank tuk block smua kad2 aku ni. 1st ngeri sudah mari. Aku ada 2 ja CC, AEON and Citibank. Aku call AEON, find xda kne denda RM50 as far ada polis report. Citibank pulak trus charged aku RM50, lps tu dia suh aku waive bila dah ada polis report. Cilakak. Klu dah charged interes trus jalan le. Klu waive, interest xleh nak waive, bijak2. Mmg makan duit haram betul depa ni. Penggantian card 2 minggu plak tu. Lagi aku hangin. Aku ckp aku nak kad ASAP. Kat TV sibuk show mcm2 iklan kata kad boleh replace on the spot, Serius, aku tgh cari bank lain gantikan Citibank ni. Dasar riba. Pandai depa ni, satu kad ilang RM50.

Lepas tu smlm aku pi ke JPN wat ic sementara. Tumb up aku kasi. Mmg cepat, 10 minit xsampai dah dapat IC sementara mcm grant tanah tu. Cuma klu hilang atas kelalaian kne charged jugak RM150. Jadi kes aku hilang sebab kecurian, depa waive RM150. Lepas tu aku pi JPJ. Ni mimpi ngeri kedua dah mai. Dpa cek system kata aku ada saman tertunggak. Aku pon pelik la sbb slama yg aku tau aku ada satu ja saman ekor masa kes bapak aku meninggal. Yg ni sahih sbb aku cek dgn trafic dan MYEG. Kes ni saman JPJ tahun 2009 dan dah blacklist pon nama aku jadi aku xleh buat lesen aku. Aku ckp ngan pegawai tu. Lesen aku renew 5 tahun dari 2010 sampai 2015. Camna lesen aku boleh renew masa tu sdgkan nama aku dah blacklist. Kedua, la ni apasal xleh keluarkan lesen yg dah aku renew 5 tahun tu. No use aku renew klu depa xleh kuarkan lesen tu. Klu nak kes mahkamah, masa aku nak renew lepas 5 tahun tu charge le aku. Aku persoalkan system depa ni. Nonsense. Lps tu dia kata dia xtau. Dia suh aku pi JPJ Shah Alam tuk confirm kan kes aku. Aku punya la bengang. Serius lousy. Dah la xupdate kes ni kat mana2 system expecially trafic, lepas tu suh aku pi shah alam tok foloup, lepas tu xleh kuarkan lesen aku. System apa mcm ni. Baik xpayah renew 5 tahun skali.

Mimpi ngeri xhabis kat situ ja. Aku ckp klu mcm ni aku akan guna ic as lesen aku. Actually dalam mykad ada state status lesen kita. It up pada JPJ or polis tok check dkt handheld devise depa. Lepas tu aku pi ke maybank tuk replace bankkad aku plak. Dah le dalam kocek aku ada Rm100 je tu pon pinjam duit bini, sminggu plak tu nak raya. Sampai ke bank depa xdpt nak replace bankkad aku. Aku tarik napas panjang dah masa tu. Katanya sbb aku xda ic. Aku kasi depa ic sementara, polis report and passport. Pon depa mati2 kata xboleh. Masa tu menggigil jgk la sbb tahan marah dgn depa ni. Aku ckp, habis tu xkan nak tunggu 2 minggu lepas ic siap baru boleh. Lgi satu ic sementara, polis report n passport mmg xlaku ker dgn bank. Mmg giler depa ni. Habis aku membebel dgn pegawai tu. Satu lagi kerenah bodoh birokrasi. Lepas tu satu card kne charged RM10. Mmg dasar riba.

Finaly aku call kaum2 berpangkat kat maybank. Depa advise buat Bankers Cheque atau tranfers pakai M2U. Finally aku suh depa proceed dgn Bankers Cheque. Tu pon kne charged RM5. Mmg haram jadah. La ni bukan aku saja2 nak hilangkan harta benda aku. Depa ni dah concider menganiaya. Mmg xguna.

Anyway, this is a good lesson. In future klu sapa2 hilang dompet, aku jamin korg akan face problem yg sama. Jadi be prepare... MALAYSIA BOLEH.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

11 comments :

pye:rudz said...

kerenah birokrasi memang menyakitkan hati.

Anonymous said...

kerajaan or swasta, sama je birokrasinya... tapi orang dok nampak gov je leceh.. :P

.::WaNiE::. said...

eh wani dulu penah dua kali kot hilang ic

penah jgk kes mcm ni wallet hilang, mmg guna ic sementara je, boleh je buat kad atm baru.

apsal bank tu melampau nau

kuchalana said...

pirus> mcm2 boleh simplified.. smua nak tunjuk dpa penting ja..

tanpanama> mmg pon.. can see gomen are improve at certain department..

wanie> dlu pon aku pnh ilang skali ok je.. skang ni melampau2 depa ni.. tahap marah sampai rasa nak minum dah smlm.. :P

Pumpernickel said...

Stupid bank stupid police stupid system.

kuchalana said...

nawal> all back to the system.. when come to system.. it will go to the cabinet and parliment.. malaisia boleh..

Anonymous said...

HAHAHAHAHAHA KAHKAHKAHKAH malaya memang bongok..

dah ahh orang tu hilang segala macambenda.. miskin hina lagi sebab duit takde.. nak cucuk kad dah kena pow..

lepas pergi JPN and bank, kena lak denda.. apekejadah ni weyyy!!

aku selalu persoalkan pasal ni.. buat laa satu sistem yang tak membebankan rakyat..

maybank and citibank memang harom jadoh perangai dia.. maybank selalunya staff2 macam taik perangai..

sungguh aku tak paham benda yang simple boleh jadi complicated.. cuba yang hiang ic tu dato tan sri or YB.. kejap je semua settle..

hai laaa nasib nasibbbbb..

tu laa kau.. kau patut kasi zakat kat aku si anak yatim.. nanti takde ahh wallet kau kena pow.. ehh ada kaitan ke?

-KuraKura-

arman said...

kura> aku pon anak yatim per.. anyway.. ni la nama dia lebih sudu dari kuah or birokrasi.. depa buat mcm duit aku tu duit depa.. tu yg jd mcm tu..

Anonymous said...

Yang paling aku hangin ngan maybank.. After draw duit lebih 4x dalam bulan yang sama mesti kali ke 5 dia charge 50sen.. Serius taik ahhh maybank.. Kau bayang ahh berapa ramai customer diorang leh kaut untung senang2??

p/s: kau anak yatim tua.. Aku ni masih kanak2. Bleh terima zakat lagi.. Hahahahah

..KuraKura..

arman said...

kura2> maybank2u 50sen pertransaction ko tau.. tu yg untung sampai 6 bilion tuk 2nd quater tu.. dasar riba.. la ni sbbkan kita xda pilihan ja.. klu dak dah lama bungkus maybank ni.. untung juta2.. bonus staf kedekut nak bayar..

Nabella Ahmad Zaki said...

Kalau ic sementara hilang kena denda jugak ke ?