Pages

Harimau Malaya



Sblum aku memulakan coretan, sekalung tahniah pada team harimau malaya yang telah sampai ke tahap semalam. Walaupon kalah, tetapi terlalu banyak impak kepada sukan bolasepak negara kita ni. Klu dulu org xmau pi stadium, smlm after 17 years stadium penuhi oleh malaysian dari berbagai genre. Dan kita xmalu tuk memakai jersey malaysia kemana2 harini dan amat pasti liga kita smakin rancak. Itu kesan dia.

Anyway, aku nak sentuh skit hal skeptikal malaysian yg masih sangsi dgn perubahan. Actually kita ada ramai org2 mcm ni. Smlm lps abis game, mcm2 komen dpt dilihat. Komenteter kat tv pon berckp mcm depa yg berada kat padang main (anyway they all dlu lagi teruk dari team hari ni). Smua yg buruk ja depa sentuh tapi kesan yg baik hampir tiada. Dlm FB mcm2 kerenah manusia yg mengata dan mengeji hatta ramai jugak yg memuji. Hari ni aku yakin paper2 dan media akan berkelakuan yg sama. Cuba cari yg memuji? Yg mengeji aku rasa byk. Aku yakin smua ni dtg sbb kita main dgn Singa. Klu main dgn mentadak or gajah sure xda byk sentimen. Itu yg tersurat. Betul?

Ok, balik pada game smlm, actually smua salah patut diltkkan pada couch dan bukan pada player secara total. Football is about startegy and tactical. Smua percaturan dalam padang dari couch dan pengurusan team. Klu rasa bola xsampai kat safi kne tgk sapa yg couch letak dkt tgh. Klu pertahanan main mcm taik, kne tgk sapa yg couch ltk dkt tgh dan yg lead pertahanan. Smlm kawasan tgh pdg tidak dikawal dgn baik. Sbb tu pertahanan dan serangan sakit. Team lawan, dia letak 3 org ja kat atas, dan 8 org main dikawasan tgh dan bawah. They really start everything dari tgh. Tgh depa main mcm nak mati smlm turun naik. Actually that is the way we should play smlm. And dgn strategy dan tektikal yg baik lawan deserve to win yesterday. Main cantik or stadium penuh dgn pnyokong or main kat pdg sendiri bukan tiket untuk menang. Anyway, couch team US yg kalah kat final copa america pon kne pecat smlm. Kalah final tu. Bukan qualifying. That is football.

Stu lagi perlawanan persahabatan pon sbnrnya xboleh dijadikan ukuran. Kita happy bila tgk depa main hebat dgn 3 team EPL yg mai sblum ni. Kne ingat, that game is intertainment game. Jadi xleh amek sbgai ukuran. International game yg kita kne tgk. Klu team epl tu main bersungguh aku rasa mau berpuluh gol kita kne. Game mcm tu slalunya epl team try to look on keserasian player baru dalam team. Jadi dia test main dgn team lain. Yg kita pon hantar team campur2, bukan original team yg patut main dalam persaingan antarabangsa. Itu yg FAM kne learn. Kalah xpa, soalan dia how we learn from there.

Anyway, aku yakin dgn program yg telah dirangka oleh FAM dan badan2 terbabit. Klu tak xkan kita boleh main sampai ke tahap smlm. Walaupon lama menunggu sekurang2nya kita nampak perubahan tu dari xda langsung. Jadi as malaysian kita kne sabar dan yakin. Mencaci dan mengeji xkan selesaikan apa2 mslah. Look forward for better team and better malaysia.

Pujangga ada berkata, "Klu ada 3 perkara buruk, jgn ditutup 7 perkara yg baik" jadi kita ni manusia yg sentiasa melihat kepada perkara yg xelok dan xbaik ja sdgkan ada byk kebaikan lain yg kita dah dpt dan kita lupakan sbb berlaku satu perkara yg kita xpuas hati (buruk). Jadi renung2kan.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

JM said...

sgt setuju dgn statement abg...rajagobal silalah buang ego dan silalah dgr pendapat org lain..

politik di mana-mana bang..

kuchalana said...

jm> btul dik.. dia mati2 kata salah player.. kita kne celik dalam hal2 ni.. klu dak xabis2 salah player..