Pages

Kisah Testeron dan Estrogen



Actually aku ada terbuat kajian tentang hormon dan kesannya kepada manusia dan lebih menarik meliputi gender. Baru2 ni aku terjumpa artikel tentang IMS (Irritable Male Syndrome). IMS adalah untuk lelaki dan PMS (premenstrual syndrome) adalah untuk wanita. Jadi sintom dia sama. Klu kita tgk klu pompuan nak dtg bulan they all coming dgn perangai pelik2. Mudah marah, merajuk, sakit2 anggota badan, tekanan dan mcm2. La ni lelaki pon ada penyakit ni. The best part perempuan cuma kene sbulan skali, lelaki boleh kene setiap hari. Ok, apa kene mengena dgn Testeron? Orait, punca kepada IMS adalah kekurangan hormon testeron kepada seseorg lelaki.


Ok kita ckp pasal testeron and estrogen plak. Kedua2 hormon ni ada pda lelaki dan perempuan. Yg lelaki, untuk menjadi lebih maskulin, berbulu sana sini, lebih garau suara, lebih lasak, lebih jantan, lebih kuat diranjang, testeron level kene tinggi. Dalam erti kata lain untuk menjadi lelaki mmg hormon ni perlu byk pada lelaki. Tu pasal pada pengkid2 slalu depa amek hormon ni untuk tampak seperti lelaki. Ok estrogen plak hormon yg lebih kepada wanita. Dlm erti kata lain klu nak kulit cantik, lemah lembut, gebu, sensitip dan lain2nya, estrogen level kene tinggi. Again, pada bapok2 slalu amek hormon ni untuk tumbuhkan tetek dan menjadi lebih feminin. Jadi kedua2 hormon ni ada pada lelaki dan perempuan. Tu pasal jgn heran klu tgk ada lelaki yg sensitip atau kuat merajuk or ada perempuan yg byk bulu dan muka berjerawat mcm lelaki. Sbbnya adalah lebih dan kurangnya hormon ni pada kita. Jadi pada pompuan, klu ada mlsh jerawat yg melampau, pi check darah, aku jamin doktor akan ckp ko ada mslh hormon. Lebih testeron, xda resdung2 nyer..


Ok apa kene mengena plak hormon dgn IMS. Ok, lelaki yg kurng testeron, ada peluang mengalami masalah yg lebih berat seperti DE (Disfungsi Ereksi) atau bahasa mudah mati pucuk, sakit jantung dan akan mendapat penyakit emosi yg amat tinggi. Apa punca dia? Punca utama adalah cara hidup dan pemakanan. Kita kene kurgkan amek makanan yg kasi lebih estrogen mcm soya. Kene amek mknan yg ada lebih zink dan ZMS. Tido kene cukup, rehat kene cukup, air kene cukup. Klu rasa kote xleh naik, mood nak marah ja, letih sampai xda masa untuk bini, maka korg dah terkene IMS. Jadi ikut nasihat diatas. Makan dgn betul dan dptkan rehat yg cukup.


Ok paras testeron paling tinggi adalah waktu pagi. Sbb tu org dlu2 bersenam atas katil pagi2. Sblum tahajut tu depa kene seround. Lepas subuh kene lagi seround. Sbb masa ni testeron level tinggi. Level tu akan terus menurun bawak kemalam. Ni klu malam baru nak bersenam, seround pon kene paksa baik xpayh. Lagi stu, kes soya ni. slalu ibu2 mengadung sibuk minum soya byk masa mengandung. kunun nak anak putih. Klu anak perempuan xpa la mmg perlukan lebih estrogen. tpi klu anak lelaki, payah beb. Takut keluar ja suka pakai baju pink. Masalah yg kita cari sendiri sebenarnya.


Jadi slalu kita dgr golongan2 pengkid and bapok ni ckp depa dilahirkan mcm tu. Mmg betul pon. Dari dalam perut dah di paksa menjadi apa yg depa ada hari ni. Lepas kuar kedunia, depa ni dikuatkan lagi hormon yg songsang. Klu ponpuan di bagi lebih makan mende yg meggalakkan testeron yg lelaki dibgi yg lebih estrogen. At last, kata smua ni takdir. Lu pikir le sendiri.


Finally, jaga kesihatan anda. Jgn dah sakit xleh nak "bangun" baru nak menyesal.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

JM said...

oooo..baru ku tau pasal mase ngandung minum soya byk2 tu.. fuhh!!!.. good info bang..thanks...

kuchalana said...

Tau xpa dik.. jgn ikut org.. seeloknya kaji kenapa org dlu2 buat mcm tu dan mcm ini.. ada sebab dia..