Pages

Hiking Mt Bunga Buah

Event: 18 June 2011
Venue: Tanah Tinggi Genting
Type: Hiking
Distance: 6.4km sehala/1340ft dari aras laut (10 jam naik turun)
Hadir: 20 org = 3 org Team PAcat, 1 org Malaysian Hikerz, 11 org Prudential, FreeLancer (Mior and 3 org dari Shah Alam)



Actually ni 1st trip paling besar aku pernah bawak, 20 org, ada 2 kanak2, makcik2, pakcik2, org bujang dan juga org fit dan xfit. Plan awal sbnarnya tuk Team Pacat jer. Tpi ada member2 opis yg nak turun ke Kinabalu hujung bulan ni jadi depa request to join. Jadi aku bukak event ni . Tgk2 ada lagi few team luar yg nak join. I take that challange dan jadikan trip ni bercampur gaul. Mengikut aturan dan logistik, big bos en zol patut ikut. Last minute plak dia kne masuk kerja. Jadi aku terpaksa mendapatkan bantuan Ezwan dari Malaysian Hikerz tuk bantu aku dalam mengendalikan big group ni.

Pacat Team Adventure


Jadi as a plan 6.30am aku dah sampai Puchong collect Ezwan. Letih gak rasa sbb shari sblum trip aku hentam berlari 10km kat putrajaya. Ku gagahkan juga. Janji dgn yg lelain kol 7.30am dkt Tol Gombak. At 6.50am ada satu call sudah masuk. Si Mior new friend dari PJ dah sampai. Giler tajam (sharp). Aku suh dia makan kat Genting Sempah and jumpa dkt Goh Tong Jaya. Aku sampai Tol Gombak lambat sikit sbb xleh laju pagi2. 7.40am smua dah sampai. Then dpt lagi call, ada satu lagi team dari Shah Alam dah sampai ke Goh Tong Jaya. Team ni kmi terserempak dkt Mt Kutu bulan lepas dan nak ikut ke GBB tuk trip bulan ni. Jadi kami smua bergerak ke Hotel Sri Malaysia, Goh Tong Jaya.

8.45am kmi mulakan pendakian. Lalu kawasan kebun sayur belakang hotel tu. Mendaki anak bukit dalam 15 minit. Akan jumpa jalan tar lama. Yg ni jalan genting lama. Jalan dalam 10 minit akan jumpa T juction. Amek kiri. Akan ada kuari batu besar belah kanan. Klu amek kanan kat T juction, korg akan sampai genting awana. Dari sini jalan dia atas tar tapi semak sampai ke leher. Sepanjang ni byk flora dan fauna cantik2 boleh dilihat. Pacat kat sini gemok2.


Sampah yg aku kutip sepanjang jalan turun


Lepas sejam, baru jumpa jalan mendaki. Track ni berjalan ikut permatang je. Xda byk sgt pendakian. All the way agak sejuk dan berkabus. Aku lebih suka kta perjalanan dia leasure je. Masa kat bukit pertama, kumpulan pertama dah kedepan dalam 30 minit. Aku jadi last man. Ezwan penanda tgh. Sham and mimi depan skali. Nak jadi citer, Hadi, kaum dari Pru tersepak tunggul. Bengkak keting. Jadi aku kne tunggu dia slow2 naik atas. Aku jamin klu org lain dah patah balik dah. Dia ni jiwa kental. Teruskan jugak walaupon terdengkot2.

1st team sampai peak at 12pm. 2nd team 1pm dan last aku n hadi sampai 1.30pm. View xberapa nampak apa sbb byk pokok. At 2pm 1st team dah jalan turun. Kmi 2nd team jalan 2.30pm. Aku last man mcm biasa kerja kutip sampah. Satu plastik itam besar aku bawak turun. Mior duk tolong aku kutip sampah sepanjang perjalanan. Sampai balik kat kebun sayur dalam kol 6.30pm. 1st team dah balik awal2 sbb depa laju dan sampai dalam jam 5.00pm.


Mior yg tajam (sharp)


Aku sampai umah kol 10.30pm. Serius letih trip ni. Tpi aku dpt byk pengalaman baru, kawan baru. Dgn mcm2 kerenah, mcm2 gaya, mcm2 perangai. But it fun. Alhamdulillah xda apa2 perkara buruk yg berlaku. Next official hiking trip will be lepas raya. Tapi bulan posa ni aku ada plan nak naik Angsi ikut bukit putus jadi tgk la nanti camna. Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

9 comments :

pye:rudz said...

menarik.

kuchalana said...

dlu masa2 muda2 abis pusing.. dah tua2 ni baru ada peluang.. :)

Anonymous said...

Hisshh aku benci GBB.. Perjalanan yang xde kesudahan.. Tercabar minda.. Tang2 tu jugak nak suruh Jejai dtg jemput pakai heli


-KuraKura-

Hunny said...

Enjoy sangat dapat join.. lawak ar bubble talk tuuu.. hehehe.. Insyallah, nak join lagi next time..
Wish us luck to Mt KK..

kuchalana said...

kura2- ko xtry mt irau.. lagi muntah beb..

hunny- insyallah.. smua dalam pale tu je..

Anonymous said...

huisshhh tunggu lepas raya laa aku nak bermesra2 dengan hantu2 kat gunung..



-KuraKura-

manje_zk said...

hunny... kena yakin tau... huhuhu

kuchalana said...

kura2> aku ada team.. jadi jadual dah dibuat tiap2 bulan.. xdpek nak ponteng hahaha..

manje_zk> dia boleh punya..

Anonymous said...

Aku takleh sangat manja2 ngan gunung selalu.. Kaki mudah kecut.. Kalau boleh aku nak naik pakai tangan, biar upper body yang kecut.. Ngggahaaahahaha..


-KuraKura-