Pages

Bangsa D24


Last week aku ada terbaca satu kisah ahli politik yg cuba nak letak bangsa anak dia Bangsa Malaysia. Aku tergelak jer baca mende2 mcm ni. Nampak sgt xda issue nak jadikan issue. Aku kira dia punya concern tu cuba nak lawan apa yg ada tapi pada aku dia kene lebih bijak dalam mengenengahkan issue. Klu dak jadi bahan jenaka ja.

1st minah ni pi JPN dan letak bangsa anak dia BANGSA MALAYSIA. Actually dia ni cina dan berkahwin dgn lelaki India. Minah ni pon duk bergaduh ngan kawan kat JPN ni sbb xkasi dia letak Bangsa Malaysia. Finally dia letak bangsa Cina dalam surat kelahiran anak dia ni. Ok klu kita revise dari sudut perlembagaan, bangsa anak adalah mengikut bangsa bapa dia. Jadi budak ni patut bangsa dia bangsa india bukan cina. Xkan malu kot letak bangsa laki dia kat situ? Aku rasa smua bangsa dalam dunia ni tau hukum mudah ni. Sbb tu anak2 dibinkan atau anakkan kepada bapa. Bukan ibu. Apa la punya sengal.

Satu lagi yg kelakar depa ni xtau ke pasal konsep bangsa malaysia. Aku pernah tulis pasal bangsa indonesia dan sejarahnya satu masa dulu. Depa jadi bangsa indon dengan menyamaratakan smua perkara, smua bangsa kene masuk skolah melayu, nama melayu, pakaian melayu dan segalanya melayu. Tgk sendiri bangsa indon hari ni. Dah tak tau dia melayu atau tidak sbb telah dijadikan bangsa depa ni satu dan tidak berbagai. Itu baru betul kita ckp satu bangsa. Cina and india pon nama melayu, ckp melayu dan makan makanan melayu. Boleh ke Cina dan india kat malaysia terima mende ni. Xda skolah jenis kebangsaan, nama kene nama melayu, pakai baju batik dan songkok sebagai baju rasmi, berbahsa melayu dan tidak ada bahasa selain darinya dan kene tau jawi. Klu boleh baru kita crita pasal Bangsa Malaysia. Xkan xtau sejarah beb. Camna boleh jadi adun ni.

Tapi aku yakin JPN punya kerja bukan nak pi check darah atau status root bangsa seseorang. It happen pada root aku sendiri. Blah mak aku, datuk dia sigh kawin ngan nenek dia melayu bugis. Dpt anak jadi bangsa melayu which is nenek aku. Spatutnya bangsa dia singh iku bapak dia. Lepas tu nenek aku ni kawin dgn cina dapt mak aku dan bangsanya juga melayu sedangkan aku yakin sepatutnya bangsa dia cina. Same goes pada bapak aku. bapak dia melayu acheh kawin ngan melayu perak dan yg tu kira melayu la kan. Bapak pada mak dia mamak dan nenek aku berbangsa melayu sedangkan sepatutnya dia berbangsa india dalam IC. Bila sampai ke aku smua dah melayu dan la ni aku kawin ngan Cina Iban. Anak2 aku bangsa apa? Bangsa 1 Malaysia?

Kdg2 pening dgn keadaan semasa hari ni. Tu yg malas nak menulis hal2 politik ni. Baik citer hal hiking or running baru ada pekdah. Anyway, ada 2 hari lagi sblum misi berpeluh ketiak akan berlaku. Jiwa perlu tenang dan hati kene cool. Baru boleh capai misi 21KM. Come on bebeh. Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

pye:rudz said...

jangan lupa pakai rexona.

kuchalana said...

pirus> hahahah.. kelas...

izman said...

setuju bro, cakap melayu pun pelat ada hati nak anak bangsa malaysia.

kuchalana said...

izman> tau xpa man..