Pages

Subsidi

Mungkin ramai yg xsedar dengan rancangan awal kerajaan untuk mengurangkan/menghapuskan semua subsidi yang diberikan pada rakyat. Survey masih dijalankan oleh mereka yg berwajib untuk medapatkan pandangan secara keseluruhan dalam rancangan ini. Katanya kerajaan boleh berjimat hingga RM106 Billion jika subsidi dikurangkan/dimansuhkan. Jadi diwar2kan juga jika kerajaan terus memberi subsidi kita akan tertonggeng seperti Greece hari ini dimana mereka mempunyai berhutang yg tinggi dan bankrup.

Pada yg xtau, kebanyakan negara2 discandanivia (termasuk greece) mengamalkan system politik sosialis dimana dipanggil juga negara kebajikan dimana banyak subsidi diberikan kepada rakyat depa dan cukai dikenakan amat tinggi untuk menampung almost 20%-30% kebajikan rakyat depa. Jadi klu dah nama kebajikan selalunya 2 perkara penting yg diberikan percuma adalah education dan perubatan. Dalam erti kata lain kos education dan perubatan mereka teramat rendah dan murah demi melahirkan rakyat berilmu dan sihat.

Ok, kita pandang pulak ke negara kita ni. Subsidi byk jugak diberikan kepada rakyat. Antaranya harga minyak yg disubsidikan separuh, pengangkutan awam, tol dan aku rasa paling byk dpt subsisidi adalah penjawat awam. Dalam bidang education dan kesihatan, there is subsidi juga tapi xla semurah yg kita sangka. Actually subsidi adalah satu cara untuk membantu rakyat dalam menampung separuh dari apa yg patut depa bayar dan kita kene paham duit subsidi datang dari duit kita pembayar cukai dan selalunya kerajaan yg memerintah perlu menyalurkan balik duit berkenaan kepada rakyat.

Ada pro dan kon dalam hal ni. Pada pendapat peribadi aku, boleh dikurangkan subsidi tetapi perlu dilihat beberapa sector dan golongan yg perlu dikurangkan. Bukan kesemuanya skali. Kita kene paham klu subsidi minyak ditarik balik, harga barang keperluan akan meningkat mendadak sbb kos production sesuatu barang akan meningkat. Inflasi akan meningkat dan segala2nya akan meningkat termasuk kes2 jenayah dan yg terpenting kecelaruan dalam masyarakat juga akan berlaku. Satu perkara lagi yg perlu kerajaan fikirkan adalah pendapatan perkapita setiap rakyat. Hari ni masih ada mereka yg bekerja di KL dgn pendapatan bawah RM600. Klu segala peningkatan ni berlaku, apa akan berlaku pada golongan ni dan korg jgn pandang mudah sbb diMalaisi ni working class adalah teramai sekali. Pada aku kalau ini berlaku, maka pendapatan dibawah RM3K boleh dikira miskin.

Futher, katanya kita akan bangkrup (2019) kalau kerajaan terus bagi subsidi. Actually aku xbleh trima statement ni sbbnya, negara ni dah 53 tahun merdeka, kenapa next 10 years baru nak kata bangrup. Kenapa tidak masa zaman tun? Xkan in next coming 10 years xda langsung income yg akan masuk. Smuanya rugi ja ka? Xkan xda cara lain tuk atasi perkara ni?

Lagi, adakah dgn pengurangan subsidi akan menyelesaikan masalah kerajaan. Adakah sistem pendidikan akan lebih baik? Adakah yuran perubatan akan jadi lebih murah? Adakah perkhitmatan dikaunter2 kerajaan akan lebih efission? Adakah itu dan adakah ini.. dan mcm2 persoalan lain yg akan timbul. Sbbnya bila kerajaan bagi subsidi pon kita xnampak ada efision dalam pengurusan pendapatan negara. Klu xda subsidi adakah ia akan menjadi lebih efision?

Actually pada aku, kerajaan kene tukar polisi depa. Xboleh nak letak smua beban kepada rakyat. Smua org tau silap urus telah berlaku selama ini. Kita boleh refer pada jabatan audit negara kalau nak tgk silap urus yg berlaku. They need to start from there to improve. Stop all infrastructure developtement. Start looking at human developtemnt. La ni klu manusia dalam negara ni otak maju, infra akan berjalan seiring. Ni kasi infra world kelas pon, manusia kat sini xtau nak flush bila berak apa cerita. Entah le, apa yg aku nampak kita akan terus terhimpit lepas ni kalau lebih byk bebanan dijatuhkan kepada marhaen mcm kita ni.

Smoga kita terlindung dari kekejaman manusia. AMIN.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

Mr PenyuBiru said...

betul tu. kalu nak bangkrup, tentu dah lama dah bangkrup.tapi sampai skang ok jer.

banyak lagi perkara lain yang boleh dikurangkan sebenarnya selain dari kacau subsidi tu.

pye:rudz said...

1: statement mengatakan negara boleh bankrupt pada 2019 aku rasa ialah projection berdasarkan pendapatan dan polisi semasa negara. ia tidak lebih dari metafora semata.

2: pembenaran kemasukan (dah jadi lambakan) warga asing juga mampu menjahanamkan negara. contoh, suami isteri indon, anak mereka yang lahir di sini adalah berstatus warganegara. sila semak juga yang berpendapatan bawah rm600 itu warga kita atau warga asing? bukankah lebih enak jika aliran wang ekonomi negara pergi kepada rakyat kita sendiri?

3: mentaliti rakyat perlu diubah. dan semua tahu bahawa ia perlu dibuat seawal di peringkat sekolah lagi. ya, melalui pendidikan.