Pages

Aku, Cepek dan Posa


Teringat lagi kisah2 ketika belajar diITM 13 tahun dulu. Kenangan kelam, pahit dan manis terus berligar tiap kali bulan ramdhan muncul. Aku punya teman sebilik yg agak nakal tetapi sentimental. Org panggil dia cepek. Bekas seorg pemain bola sepak negeri perak dan berlulusan sekolah agama. Kira layak la jadi ustaz. Aku kenal dia dari sem pertama aku diITM Perak dan menjadi teman sebilik aku sehinggalah aku habis belajar. Walau pon dia (termasuk aku) agak liar tetapi kami berjaya habis belajar on time. Ramai kawan2 agak tertanya bagaimana kami yg dikira tergolong dalam golongan yg malas belajar dan nakal tetapi berjaya habis belajar on time. Di ITM culture carry paper amat lah berleluasa. Itu rahsia kami. Hu2.

Nak dijadikan kisah, setiap ramadhan, cepek akan menjalankan aktiviti biasa. Iaitu tidak berpuasa. Aku terjebak pon skali skala ja. Xda la full time mcm si cepek ni. Dan cepek juga mempunyai kawan jaringan kumpulan dari puak2 yg lain dan yg xbest bilik aku la jadi medan aktiviti mereka. Depa ni advance, slalu lunch depa masak dalam bilik aku. Sampai berasap2 la keluar dari bilik. Masak bukan calang2, nasik goreng cili api ada, nasi pataya ada dan mcm2. Dapur jgn ckp la, lengkap beb. ITM perak ni rumah kedai dulu, jadi klu masak dalam bilik sure rumah sebelah boleh tau punya. Tapi aku pelik xpernah plak kantoi activiti depa ni.

Klu depa malas nak masak cepek akan jadi runner pi beli nasi. Slalunya cepek akan bermotorsikal ke kedai mamak dibelakang kolej tuk beli nasi + lauk ayam besar + kari + air sirap limau. Memang meleleh. Kedai mamak ni bukak separuh ja tapi dalam kedai mmg giler ramai org. Satu hari mau penuh satu beg tu cepek bawak balik nasi sbb ramai yg duk kirim kat dia pi beli makanan. Satu hari tu nak jadi hal dia pi pakai t-shirt putih. Air sirap yg dia beli bocor dan pecah dalam beg. Jadi air tu meleleh dari beg dan baju beliau pon jadi merah jugak. Pengawal pintu ITM tu duk tgk ja dia tapi xtahan dia sbb masih terfikir apa yg xkene ngan budak tu.

Klu masa terawih aku n cepek xpi terawih. Slalu kami akan ajak kawan2 serumah pi main bola dkt court bola tampar. Ada skali tu kami kene hambat dgn pengawal sbb main takraw pakai kain pelikat ja. Dah mcm org dolu2. Cepek ni ada musuh tradisi. Nama dia wak. Wak ni klu bab cari pasal dgn cepek mmg dia suka. Badan kecik ja tapi hati giler waja. Penah skali dia nyaris nak kene belasah ngan cepek sbb dia kejut mamat tu subuh dgn cara jirus air.

Anyway aku rindukan kehidupan dgn kawan2 masa tu. It a best moment dgn kawan2 giler mcm tu. La ni cepek dah bertaubat nasuha dan telah beranak pinak. Dia kat TM sknag. Wak plak xdpt dikesan. Last aku dgr dia kat afganistan berjuang dgn geng2 taliban. Smoga ALLAH memberkati kalian.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

8 comments :

.::WaNiE::. said...

hoh puak tak pose..hebat..apsal aku rasa mcm duk uitm dulu aku mcm budak baik2 jek ek..baik ke aku ke mmg aku org baik2 hahahhaa

arsaili said...

salam...kenapa la jadi gitu sekali..tapi baguslah dah bertaubat..semoga menjadi pengajaran.....

pye:rudz said...

aku kalau tak sama dengan nkau lah kat itm manjung tu.

SHITA said...

kenangan abadi...kat shah alam puasa tak?

*ayu* said...

kenangan kat uni mmg the best.. now sume dh bawak haluan sendiri..

zoe aka Z3ro_GravityX said...

muahahhaha... kepada sesiapa yang menjumpai wak sila lah berhubung dengan rakan2 terdekat...

Wei..tangkap jiwa beb citer lu.. nak bgtahu, nie "CEPET" bukan nama sebenar.. muahaha cover2 la ckit dapat tahu ke cepet tak ke kene cincang rapat ko nie hahahaha!!

pak tam said...

nk kongsi resepi paling famous di T6. "Bihun Tomyam Paie". Basuh baldi jamban, basuh lagi, basuh sikit lagi, lepas tu rendam bihun, last sekali tabur serbuk tomyam Maggi. Selamat mencuba... lol

Sebastian said...

Very useful material, thank you for the article.
game accessories