Pages

MJ Dah Sunat Ke ?



Baru2 ni lepas MJ mati kecoh kejap kes keislaman mamat Billy Jeans ni. Byk la email berterbangan dalam dunia maya menyatakan dan mendeclare yg mamat ni dah islam dan ada agenda dan pergerakan agama lain yg cuba nak tutup keislaman dia. Sampai ada yg kata dia menyanyikan satu lagi nasyid yg xselesai lagi dan ada yg kata dia ada berjumpa dgn beberapa imam dan menyatakan keislaman beliau. Actually this is not the 1st time perkara2 mcm ni dihidangkan dihadapan kita. Almost setiap masa ada ja email dan perkara2 yg boleh menimbulkan syak dan menambah kebencian kepada agama lain.

Jadi sini aku nak kita bermuhasabah bersama memikirkan perkara ni. Jgn kita cepat percaya kepada hersay atau gossip atau fitnah. Mcm kita tau 1Malaisi mmg suka pada gossip dan perkara2 mcm ni. Lepas tu always melihat bangsa lain, agama lain dan pergerakan lain sebagai jahat dan xbetul. Sedangkan kita sebenarnya cuba menutup kelemahan agama dan bangsa sendiri dari melihat dan memuhasabah dimana perlu. Bila kita lemah, suka2 plak nak menunding jari pada org lain. Itu salah dan silap pada aku. Ok kita berbalik pada MJ.

Actually keislaman beliau TERAMAT DIRAGUKAN. Sbb apa aku berkata begitu? Byk email2 yg dikluarkan telah disanggah termasuk la imam dan manusia2 yg dikatakan berkait dgn beliau dalam hal pengislaman beliau. Klu btol xkan la imam2 ni nak bohong. Klu ada agent CIA nak bunuh depa pon xkan smua yg terlibat termasuk CAT STEVEN aka Yusuf Islam mengatakan dia xtahu menahu pasal lagu nasyid dan keislaman MJ. Klu stakat abang beliau islam, belum tentu MJ akan islam (walaupon dia kata dia berminat dgn islam). Abg dia sendiri pon tidak menyatakan agama anutan adik beliau dgn jelas. Jadi kita xboleh terus jump to conclusion dia ni islam. Ada kata yg dia pernah buat haji and belajar mengaji di Abu Dhabi (setahun dia duk sana). Sampai hari ni xda pon org2 yg pernah mengajar beliau atau pernah bawak dia masuk mekkah keluarkan statement apa2. Jadi xpayah la nak sedapkan jalan cerita beb.

Dan ini bukan kes pertama. Dulu kes Neil Amstrong. Kata pertama kali jejak bulan ada dengar org azan. Balik ke bumi masuk islam dan keislaman dia xdidedahkan sbb agama lain takut. Email ni aku rasa sampai hari ni masih bertebar dalam mailbox korg. Tapi hakikatnya dia masih seorg kristian dan beliau sendiri mendedahkan perkara ni dalam web beliau. Dan lagi best, dia sendiri sebenarnya tidak ke bulan. Smuanya adalah penipuan america ketika tu tuk kenekan rusia. Smua org tau perkara tu. Cuma US xnak ngaku. Jadi kat mana plak mamat ni dengar azan?

Tu blum masuk kisah Lady D dan MalColm X. Depa dibunuh bukan kerana mereka dikatakan islam. Yes Malcolm X seorng islam. Tetapi amerika xsuka dia sbb dia radikal dalam memperjuangkan nasib org kulit hitam. Bukan sbb dia islam, cari buku2 dia dkt MPH. Korg akan jumpa sbb utama beliau dibunuh. It a same plot as JFK. Then why CAT STEVEN xdibunuh plak. Dia pon top apa kat UK in 70's. Bapak dia ada gelaran Sir lagi. But he is still a great muslim sampai hari ni dan xda sapa kacau dia pon.

Pada aku mmg ada gerakan2 yg hendak menjatuhkan islam diluar sana tu. Cuma aku rasa umat islam tu sendiri yg suka dijadikan bahan untuk dijatuhkan. Kdg2 umat islam itu sendiri yg menjatuhkan sesama sendiri. Contohnya pada kita yg xguna otak bila dpt email2 pasal keislaman seseorang. Lepas tu forward. Saja ja nak tambah kepada permasalahan umat. Jadi umat akan keliru. Kene plak jenis islam atas pagar, habis sesat. Jadi sama2 la kita gunakan otak bila cuba untuk menyebarkan email2 mcm ni. Klu rasa was2, simpan sebagai persoalan dan bukan fakta atau assume yg perlu dikongsi dengan smua org. Byk lagi main isu yg perlu kita lihat dari cuba mengesahkan si anu ini islam atau pon tidak. Kdg2 kita kene pikir jugak, duk sibuk pikir islamnya MJ kita tanya diri kita, ISLAM KAH KITA?
Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

Mr PenyuBiru said...

tu la pasal. orang² kita suka kecoh seseuatu hal yg tak pasti.

bozzobattousai said...

MJ mati kecoh...Teoh mati kecoh...jalan raya kat Pekan Parit tuh berlopak sana sini takde sape nak kecoh pon?????