Pages

BeruntungNya Rakyat Malaya

Semalam aku pi makan dekat satu kedai mamak di area seksyen 7 bangi. Saja nak try kedai baru jadi aku pon pi ngan myloveone. Nak jadi cite dekat sebelah meja aku ada satu table few remaja lepasan skolah tgh makan. Jadi aku xberapa nak amek tau la sehingga masa depa nak bayar aku dgr tambi yg amek bayaran diorang bersuara. Katanya kenapa xmakan habis nasi goreng ayam yg mamat sorg ni makan, xsedap ka dia tanya. Jadi mamat ni ckp sedap cuma dia xdapat nak abiskan sbb perut dah kenyang. Jadi tambi ni ckp dia nak ambik lebihan nasi tu tuk dia bawak balik makan. Masa dia ckp mcm tu, budak2 muda ni gelak2kan tambi tu. Dan aku nmpk tambi ni amek nasi tu dan bungkus dan letak satu tempat. Jadi mmg betul tambi tu nak bawak nasi lebihan tadi.

Actually this is not 1st time aku lalui peristiwa mcm ni. Maksud aku kes rakyat asing ni amek lebihan makan dan makan balik. PAda kita kat sini mungkin tu pelik, tapi pada dorg kita yg pelik sebnarnya sbb makan xabis. Depa kat sana actually amat susah nak jumpa makanan. Jadi bila tgk umat malaya makan xabis depa jadi pelik, jadi pada mereka itu satu pembaziran dan aku setuju ngan depa2 ni.

Umat malaya sebenarnya amat kurang bersyukur dgn rezki yg tuhan berikan. Aku boleh bet klu korg pi makan kat kedai2 selalu ada ja lebihan atau baki nasi dan lauk atas meja. Tu sbnarnya xberapa bagus sbb satu is pembaziran dan kedua merugikan duit. Kita kene belajar makan mengikut kemampuan perut dan poket. Jadi xkan berlaku pembaziran. Bila berlaku shortage beras ka, ayam ka, ikan ka or daging dalam pasaran kita bising sana sini tapi makan slalu ja xabis. Amat mudah kita menunding kesalahan pada smua org tapi dalam masa yg sama kita sendiri xreti nak kawal pemakanan kita.

Aku pernah kuar air mata bila tgk satu kejadian bila satu makcik tua ni terjatuh msa turun bas dan bekalan nasi yg dia beli dari kedai yg sama aku beli terjatuh. Dia renung makanan tu dan kutip satu2 masuk dalam plastik. Meleleh air mata aku masa tu. Aku turun bas dan kasi bekal nasi aku pada dia. Aku dpt rasa berapa sukar dia mencari duit nak beli makan tu. Jadi bila terjadi peristiwa kat kedai mamak tu aku slalu terkenang makcik yg aku kasi nasi dulu tu. Patut budak2 tu kene belajar menilai erti rezki. Klu xnak makan jgn order yg berat2.

Tu belum kisah masa belajar dulu, pagi roti canai, tghhari roti canai, malam roti canai. Klu ada duit lebih sikit dapat la makan lauk sardin tu pon masak sendiri. Pernah kami tong2 duk satu umah beli sardin n telur banyak2. Dah jadi hari2 makan sardin ngan telur ja. Isnin sardin masak pedas, selasa sardin masak kari, rabu sardin masak kicap dan seterusnya. Asasnya sardin. Serius klu kenang zaman belajar dan hari ni, aku rasa penuh keinsafan kehidupan yg pernah aku lalui.
Jadi kawan2 hargailah masa susah anda.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

3 comments :

Mr PenyuBiru said...

zaman student adalah zaman yg sedih dan memeritkan. kekadang aku pun pikir perkara yg sama cam ko pikirkan bila tgk ada org makan tak abis.

murnie sangat said...

zaman belajar la yg mendewasakan kita kan..sadin sedap,my peberet la kucha..masak kicap xpenah la pulak, kena try nih hihi

SHITA said...

mcm mana buat sardin masak kari..masak kicap? boleh bg resepi ni... :)