Pages

Masa Depan Kita

Aku ingat lagi kata2 ustaz aku masa skolah dulu. Dia ni slalu mengingatkan aku tentang tanggungjawab. Katanya Saidina Abu Bakar ada berpesan, "jika kita mahu melihat masa depan sesuatu bangsa atau negara, kita lihatlah remajanya hari ini." Jadi apa yg korg dapat lihat akan nasib diri kita dan negara kita ni dimasa depan?

Baru2 ni anak dara aku admitted ke hospital. Jadi myloveone dan aku sibuk menjaga anak dara aku ni. Jadi almost hari2 ada kawan2 dan sedara mara yang datang melawat. Satu hari tu kawan2 myloveone datang. They all smua puak2 cikgu yg mengajar disekitar lembah klang. Jadi keluar la mcm2 kisah benar dari mulut dorg tentang sekolah yg depa ajar.

Ada satu cikgu ni berbangsa india dan mengajar diklang. Katanya sekolah ni form one dia ja ada 16 kelas. Satu kelas ada 38 org max. dan skolah ni dua sessi. (ramai giler). Jadi dia ckp mmg cikgu2 xdpt nak kawal pelajar2 kat skolah ni. Almost smua cikgu lelaki pakai rotan kat skolah ni. Dan almost tiap2 hari ada org kene sebat dekat depan pejabat. Katanya lagi masa mengajar lagi teruk. Depa totally lost control in the class. Student alway buat bising dan dia kene keep mengajar dalam keadaan mcm tu. Ada yg geng2 jahat depa akan buat hal depa sendiri kat belakang class and it really mengganggu pelajar yg nak belajar. No wonder tuition centre boleh idup, dah budak2 xleh nak belajar dalam kelas jadi depa cari alternatif dan tempat lain yg depa boleh belajar. Jadi cikgu ni really tertekan tuk terus mengajar, kene plak skolah letakkan target mcm2 tapi dah student mcm hantu depa xdpt nak buat apa2. La ni dia plan nak benti mengajar dan meniaga.

Sorg lagi cikgu ngajar diputrajaya. Sini keadaan terkawal sikit, tapi pihak pengurusan skolah pulak yg byk songeh. Dalam sekolah ni almost 90% cikgu adalah perempuan. Jadi mmg queen control dan somemore guru besar dia ni ada "title" depan nama dia. Jadi really nak jaga nama. Cikgu2 sini xleh berpakaian sebarang. Smua wajib bertudung dan berbaju kurung setiap hari. Ada satu cikgu india ni mai pakai pakaian traditional dia siap kene warning mcm2 (WTF). Futher sekolah ni satu sessi. Jadi dari selepas subuh sampai la ke jam 3pm baru cikgu2 ni boleh balik. Tu belum yg ada ko-k then kene stay sampai kol 6. Nak kata student dia mcm malaikat pon xda jugak. Lebih kurang budak2 kat skolah klang ja cerita depa. Cuma cikgu2 bertambah preasure kat skolah ni sbb depa dikawal mcm budak2 skolah. Dan cikgu ni pon nak benti dan meniaga warung katanya. Sakit kepala pon at least business sendiri.

Then smlm aku masuk blog MSO. Dia reveal gambo2 budak2 skolah merokok dan buat mende xsenonoh. Aku rasa mende ni dari zaman aku skolah lagi dah ada cuma xda la melampau sgt. Hari ni mende2 ni smua jadi xterkawal. Kat mana punca dia? Mak ayah yg sibuk sgt bekerja ke? Or pengaruh TV yg melampau? Or pengaruh internet? Or silap cikgu yg xcukup garang dan berdidikasi? Or budak2 hari ni berjiwa kosong sbb terpaksa ke sekolah tanpa kerelaan? Or salah kerajaan? Or salah sistem pembelajaran yg ada? Or salah kementerian pelajaran? Or salah masyarakat? Or..Or dan or...

Skali lagi aku petik kata2 Saidina Abu Bakar, "Jika kita mahu melihat masa depan sesuatu bangsa atau negara, kita lihatlah remajanya hari ini". Jadi sesuatu perlu dilakukan untuk mengubah smua ni. Kalau tidak, tamadun malayo ni akan hancur dan amat sukar untuk dipulihkan. Silap2 dileburkan bangsa yg ada dan diganti dgn bangsa lain dibumi malayo ini.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

SHITA said...

sakit apa anak dara awak tu? ehh..apa cite kolej za'ba....dah jatuh bangunan la pulok. Ada tak nampak "hantu" berkeliaran...hahahaha...

pye:rudz said...

remaja malaysia hari ini?
pegi klcc hari sabtu kat area air pancut atau dome. duduk situ barang setengah jam dan buat kesimpulan sendiri.

mRs aZamTa said...

rasaya kat mana skolah camtu kot prangai budak...skolah aku ni pun sama...nama je sekolah kluster kecemerlangan tp budak2 ada yg x respect cikgu..kurang ajar..sbb diorg rasa diorg dah pndai sgt agaknya...susah betul, budak pandai prob budak x pndai pun prob...persoalan siapa yg salah, rasanya xde siapa pun akan mengaku yg dia bersalah...

mRs aZamTa said...
This comment has been removed by the author.
日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

金瓜米粉Jason said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社