Pages

Tips Ketua Balai



Baru2 ni dalam kawasan kejiranan aku telah berlaku satu kes pecah rumah. Jadi org2 kat sini mai dgn satu inisiatif untuk setup satu rukun tetangga. Langkah pertama yg depa ambil is call sorg ketua balai yg berhampiran dan kasi free speech pada penduduk kawasan aku ni. Jadi Encik polisia ni kasi la beberapa maklumat yg menarik untuk dikongsi.

Katanya, kejadian jenayah dalam kawasan perumahan selalu berlaku antara jam 10am ke 4pm dimana masa tu org pergi bekerja. Jarang jenayah mcm ni berlaku pada waktu malam unless curi kenderaan. Jenayah hari ni berlaku xkira samaada org ada dalam rumah atau pon tidak. Klu kes dimana org ada dalam rumah 99% kes akan melibatkan kematian satu contoh mcm diperak baru2 ni, disebab satu laptop habis satu rumah dikerat.

Lagi, kebanyakan kes pecah rumah la ni depa cuma cari laptop, hanphone dan cash. Main target slalunya laptop. Jadi pada anda yg ada laptop berhati2. Futher hanphone and cash ni plak target untuk org yg lalai kata dia. Ada kes, org tgh borak dalam kete penyamun ni cuma capai ja hanphone naik moto and blah. Tu blum kes org borak tepi jalan or perhentian bas. Kes cash lebih pada kes ragut atas moto atau org berjalan or tunggu bas.

Katanya lagi, solex yg kita rasa kunci mangga terbaik yg kita pakai dipintu rumah sebenarnya yg paling mudah untuk dipecahkan. Kes yg berlaku kat kejiranan aku ni, penyamun ni cuma masukkan ball bearing dalam lubang kunci. Lebas tu dirodok dgn screw driver. Abis terbarai komponen dalam tu. Then penyangkuk akan tertanggal. Satu lagi cara titikkan asid dalam tu. Abis cair komponen dia. Dia ckp klu kita pakai mangga emas tu. At least klu nak bukak kene pakai tukul atau clamper. Xkan penyamun nak pikul brg2 berat tu, bising plak tu klu nak ketuk.
Then struktur pagar pon mainkan peranan. Katanya kita kene ada rangka (frame) pagar yg kuat. La ni kebanyakan bahagian pagar yg kuat cuma tempat letakkan mangga tu ja, frame slalunya besi ringan. Jadi penyamun slalu pecahkan bahagian frame dari pecahkan bahagian mangga. Klu ada pagar cantik2 tapi frame pakai besi kosong pon xguna dia ckp.

Satu lagi masalah besar adalah sikap kejiranan. Byk kes kejiranan yg xkenai satu sama lain. Bila ada org yg meragukan dikawasan kejiranan slalu kita xamek port. Tu satu issue yg paling besar yg perlu ditangani. Kes2 mcm ni bukan kita boleh jangka. Klu dia masuk amek barang ja xpa. Klu kes yg melibatkan warga asing 99% slalunya kematian dan rogol.

Dan kebanyakan kes pecah rumah dilakukan oleh warga asing. 20% ja warga tempatan. Dan kes org tempatan ni slalunya bukan dari kawasan atau daerah kita. Penyamun2 ni slalu datang dari luar daerah. Jadi it good to have this tip dari org yg berpengalaman.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

pye:rudz said...

kes pecah rumah selalunya berlaku di kawasan yang baru. yang masih belum fully-developed.

zgila said...

Ade satu lagi cara nak bukak solex tu....Guna lighter.... nyalakan kat lubang solex tu.... dalam 5 minit terbaraile dia....

bozzobattousai said...

penyamun skarang dah bijak2 belaka..takun lepas umah bozzo kena pecah diaorg sungkit grill je...solek tak usik langsung...ingat dah secure abis dah...cis...

izman said...

tips yg berguna. kat area aku kami gajikan pengawal keselamatan berlesen utk jaga 24 jam. so far so good, dah 5 thn dah dgn security tu.

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

金瓜米粉Jason said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社