Pages

Kisah Ayam

Anak2 ayam baru tiba... 7/4/09


Anak2 ayam diletakkan dalam kotak.. aku ingat besau la kotak dia.. skali tgk muat satu van ja... + makanan dia skali.. mahal ko dedak ayam ni.. plak tu kuat makan anak2 ayam ni..


Tu dia anak2 ayam.. satu kotak ada 100 ekor.. hari ni sekor anak ayam kampung berharga RM1.70


Ni anak ayam kluk2.. ala ayam belanda yg slalu depa makan masa kristmas tu.. dapat free sbb beli 1000 anak ayam.. sekor anak ayam klux2 ni RM20 ko...



Tu dia anak2 ayam yang telah dilepas kan dalam reban... comel2 ja depa ni...




Masa ni ada 1019 ekor anak ayam... mati sekor masa pindahkan dari kotan ke reban....






Anak2 ayam ni nak kene stabil dalam suhu 35' ke 40' setiap masa.... jadi kawalan suhu mmg penting... sejuk sikit mati.. panas sangat mati... depa kene ada 28 hari dalam reban





Tu dia Mr Kuchalana aka Bapak Ayam.. sedang mengangkat dedak 50 kilo.. saja nak tunjuk kuat kat org umah... lepas tu sakit2 pinggang ko...







Ni dia keadaan anak2 ayam aku lepas 30 hari... dan la ni dah dikeluarkan ke tanah...

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

13 comments :

Mr PenyuBiru said...

jadi peternak ayam pulak ke bro!
syabas dan semoga suksess!

kuchalana said...

hi2.. life is to short to be ordinary... la ni pulun mana mampu.,..

pye:rudz said...

berapa yang survive lepas 30 hari?
berapa dah terjual?
huish, banyak tanya betul (berminat namanya)

Nek Cun said...

Salam... wah dah buka business baru ke? Semoga berjaya... nekcun suka tengok orang Melayu gigih berusaha... sebenarnya kita ni pun tak kurang hebatnya berniaga jika dibandingkan dengan kekawan kita yang putih kuning tuh!...hehehe...

bozzobattousai said...

wah...dah jadi penternak ayam kluk2 nampaknya....

~Cinta Cukulet~ said...

comelnya anak ayam...cute..rasa cam nak picit2 je heheee

kuchalana said...

pyerudz - survive lepas 30 hari is 1005 ekor.. 15 ekor mati.. dalam business ayam kene kurang dari 5% kematian.. klu dak rugi..

NekCun - Perjuangan masih jauh nek cun

Bozzo -tu la dia.. lepas ni aku nak bela ayam serama plak.. kekke

Cinta Cekolat - mula2 depa sampai pon aku dah picit2.. tapi bila dah besar rasa geli pon ada.. kekekeke

ahmdsyhmi said...

kaya kau lepas ni.

Bapak ayam. ahaha

izman said...

ko ni betul2 business minded la, ngan tokey kedai komputer, penulis buku, dan kini penternak berjaya.

respek kat ko la bro

SHITA said...

lps ni jumpa boleh dapat ayam free....didoakan semoga berjaya.

kuchalana said...

ahmadsyami - ko ni.. cari la yg barokah..

izman - life is to short to be ordinary.. anyway buku hang aku dah post..

shita - insyallah.. kita hanya merancang dan berusaha.. lelain ALLAH yg akan menentukannya..

hameiza said...

wehh brader...dah bela ayam kg plak ye...
kat bangi ke beb?
pasni bleh aku oder ayam kampung kat ko ekk...

Paul said...

Quite useful info, much thanks for the post.
landscaping | calgary airport | Niagara falls facts