Pages

Asal Barang Jadi Duit (Kotak, Tin dan Botol)

Mr Kuchalana terbang bersama burung besar

Baru2 ni anak dara aku kene gigit kucing. Jadi aku bawak dia pi klinik sbb tangan dia agak bengkak kesan gigitan kucing tu. Lepas ke klinik myloveone pi kedai 24jam berhampiran klinik berkenaan. Masa tunggu dalam kereta tu aku terperasan satu cina tua berpakaian uniform (seluar katuk dan baju t-lusuh, berselipar aka pakaian rasmi cina tua). Dalam kegelapan malam dan hujan yg agak renyai aku perasan dia memunggah sampah dari setiap tong sampah yang berada dipersekitaran rumah kedai tu.

Korang tau apa yg dia buat sebenarnya? Dia tgh cari kotak, tin, botol, besi buruk dan segala jenis barang yg mungkin boleh dikitar dan dijual smula. Dan aku bukan nak melekehkan cina tua tu tapi aku bagi salute spring. Dia bukan datang sorg, tapi dgn 2 budak bujang (aku suspect anak dia sbb muka sama). Sorang bawak lori 3 tan dan sorg lagi ikut cina tua tu punggah barang. Jadi dari satu kedai ke satu kedai dia jalan sambil punggah tong sampah. Berplastik2 tin dan botol dia dapat pungut + berkilo2 kotak dia dapat kumpul. Almost penuh satu lori.

Dari pengalaman aku mengumpul kotak di kedai. Penuh satu lori 3 tan boleh kasi aku RM400. Tin, botol plastik dan besi buruk aku tak pernah jual. Tapi aku dgr besi buruk agak mahal dalam pasaran sbb tu ada geng2 yg mencuri besi tiang lampu or pembahagi jalan untuk dijual. Jadi klu apek ni boleh kasi penuh satu lori dalam satu malam dan aku rasa senang2 ja dia boleh buat mcm tu sbb kawasan aku ni ada byk kedai dan seksyen perumahan. Jadi dia boleh generate RM400 dari sampah (futher it free). Tu belum masuk tin dan brg2 lain.

Kata la dia kerja cuma 3 jam ja satu malam. Dari jam 10pm sampai 1am. Dalam cuaca yg xpanas dan nyaman dia boleh generate RM400. Kalau itu kerja dia tiap2 malam maka dia boleh gen lebih kurang RM12K dalam sebulan. Byk tu beb nak compare ngan korg yg keje opis. Tu xkira brg2 lain ok mcm tin dan botol. Futher dia ni pon dah tolong separuh keje Alam Flora sbb dah kasi ringankan plastik sampah yg drg kutip.

Jadi pernah dak korg terfikir nak wat kerja mcm ni? RM12K beb.. fikir2kan la.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

Mr PenyuBiru said...

hmm..idea menarik tu. ko taknak coba ke? biasanya setiap kwsn dah ade org jaga.

pye:rudz said...

tepuk dada tanya selera
tepuk kepala tanya akal

zgila said...

La ni besi regenya dah murah.Kat area umah aku tu ade pakcik yang mengumpulkan barang2 terpakai ni. Aku kalu ade tin2, botol2, plastik2 aku x buang. Aku bagi je kat pakcik tu untuk dijual. So x membazir.

Visi Jutawan said...

Dah tak laku besi nie... tinggal saja pun orang susah nak amik sekarang...

erm.. apa yang dapat kita belajar...
benda nie ada pasang surutnya...

yang penting diri sendiri...
kumpul wang, berjimat dan uruskan wang dengan betul...

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

金瓜米粉Jason said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社