Pages

Tol Naik Lagi



Yahoooo... tol naik lagi. Aku ingat lagi janji menteri kita, xkan ada kenaikan tol dalam masa terdekat. Tup2 naik lagi. Naik bukan sikit yop. 5% atau bersamaan 0.68sen sekilometer. Dalam erti kata lain kalu KL ke Bidor akan naik RM6.80 + jumlah tol yg asal. WAWWWWW.

Jadi korg jgn terpedaya la dgn janji2 org politik ni. Hari ni org dalam parti yg menaikkan tol pon dah mula naik hangin sbb rasa xda sbb kene naikkan tol. Aku no komen la, klu korg sakit hati, aku lagi la sakit hati.

Orait, pada yg xtau atau yg jahil, kenaikan ini akan menaikkan lagi kos production sesuatu barang. Sbbnya kebanyakan lori2 hantar barang guna highway. Jadi HARGA BARANG KEPERLUAN AKAN NAIK LAGI. Yg paling best aku rasa smlm menteri kerja raya cakap, tol besraya akan ditutup serta merta. Hari ni, 5 tol akan dinaikkan. Apa citer ni yop.

Patutnya bila dah ada roadtax, xpayah ada tol. Mana ada negara yg ada tol dan roadtax dalam satu masa. Malaysia boleh ja yg ada. Klu dari selatan thai sampai ke chiangmai tu sebesar2 highway, free ja xda satu sen pon kene bayar. Bila aku compare ngan negara jiran ada plak kata aku xpatriotik. Aku nak patriotik camna klu korg kat atas sana xpatriotik. Sangap sgt k konsesi tol kita skang ni. Dgr untung berbilion. Hampeh.

Apa2 pon negara ni semakin kuchalana dibuatnya. Pagi tadi aku dgr ada PEMUDA belasah org kurang upaya. Apa kes, nak tunjuk jantan pon belasah la org ada kederat. Mcm2 budak2, elok tukar nama dari PEMUDA kepada KANAK2. Camni ke contoh future leader kita nanti. Budaya samseng yg korang bawak. Malu aku tgk la.

Jantan melawan mcm jantan. Show your professionalism, show your integrity, show your real capability. Bukan cara samseng. Baru org hormat. Baru org percaya. Entah la apa nak jadi skang ni.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

5 comments :

manje said...

salam

emm situasi hari ini dah mkin cacamerba... ntah ape2... hal
remeh dibesar2kan... hal yg besar
di pandang remeh.. tak pun tak amik peduli... haru biru

~ mizzAmy ~ said...

~ memang dah jadik kuchalana dah kat mesia nih. naik tol di kala org tgh kegawatan. memang tak sepatutnya berlaku. ~

.::WaNiE::. said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaa tol naik


uwaaaaaaaaaaaaa

Kebencian_Maharaja said...

hehehe...sebut betul2 "Tradisi Membela Towkey" bkn tradisi membela rakyat :D

Boo Tofu said...

teringat time ayahanda bonda posting kat negara siam...pernah drive to and from ibu negara kerajaan siam sampai ke mesia....asal masuk je jalanraya kerjaan mesia, di sambut ngan abg/kakak jaga tol.....kalau sebelah sana, all the way from sempadan saaaaampai la masuk bandar bangkok....satu tol pn takdak....and jalan ok aje. tapi masuk bandar bangkok ada laa tol....bila guna hi-waylaaa.