Pages

Kita Masih Tidak Belajar


Macam yg smua tau, sabtu lepas satu kejadian tanah runtuh berlaku. Habis gegak gembita satu malaya dgn kes ni. Actually klu di Bolivia, hari2 ada tanah untuh, xda kecoh pon. Dimalaya ni, dah hari2 citer politik, bila ada kes mcm ni, hari2 la ada update kat TV. But it good for everybody to learn 'AGAIN' from this story.

Orait, pertamanya aku mengucapkan takziah kepada keluarga mereka yg terlibat dalam kes ni. Mmg sedih jika kehilangan ahli keluarga dan harta benda. Keduanya tahniah plak kerana anda smua telah mengambil satu langkah yg berani untuk tinggal dikawasan berbahaya mcm tu. Mungkin mereka2 ini berpegang kepada konsep klu takut tanah runtuh, jgn duduk bawah atau atas bukit. Jadi xda apa yg perlu dirungutkan. Itu hakikatnya.

Dari sejarah, kawasan berkenaan bukan sekali berlaku kes mcm ni. Selang beberapa ratus meter dari tempat kejadian telah runtuhnya highland tower yg meragut 48 nyawa dan antara citer tergempar in 90's. Then happen again runtuhan disebuah rumah mejar bersara yg meragut nyawa family beliau dan berlaku jugak di kg pasir 2,3 tahun lepas yg meragut nyawa jugak. Itu xtermasuk kes2 terpencil yg berlaku setiap tahun dijajaran yang sama. Kenapa semua ni berlaku?

Aku ada bertanya dgn member aku di IKRAM dan Jabatan Meteorologi yg bertugas dikawasan berkenaan masa kes mejar bersara aritu. Sorg ni yg kuarkan lapuran untuk gomen dan sorg lagi yg buat keje tanah ditempat kejadian. Hasil laporan menyatakan kawasan bukit berkenaan dari jajaran Kemensah (dibelakang zoo negara) membawa ke Bukit Indah (ampang) adalah tidak selamat untuk diduduki kerana terdapat aliran air bawah tanah dikawasan berkenaan. Tidak sesuai untuk pembangunan dan penempatan manusia. Itu adalah hasil dari kajian pakar dan laporan yg dikluarkan.

Tapi member aku ni jadi pelik, sbb bila kuar ja statement dari pak menteri masa tu, dia ckp it safe dan boleh diduduki. Then cukup marah dia masa tu. Then dari siasatan beliau, smua keputusan dibuat oleh majlis bandaran tempat berkenaan dan dipercayai nak menjaga org2 berkepentingan. Jadi dia ckp, jgn heran akan ada lagi kes mcm tu bila2 masa sbb tanah2 kat situ mcm bom jangka. Bila2 masa boleh runtuh dan bila2 masa boleh bergerak walaupon bukan pada musim hujan.

Tuk rekod kawasan berkenaan diduduki oleh golongan berjenama. Dalam dunia property, aku rasa org yg bijak depa xkan duduk kawasan berisiko mcm tu. Sbbnya, kebanyakan insurance xcover bencana alam. Sebut bencana alam, aku nak jugak quote kata2 sorg ahli akademi yg ditemuramah pasal kes ni. Katanya, dimalaya ni xda kes natural tanah runtuh. Semuanya disebabkan kesilapan manusia menarah bukit xikut spec. Jadi smua kerana tangan2 manusia yg menyentuh pasak bumi ni.

Jadi pada kawan2, kita ada byk pilihan sbnarnya tuk tinggal dimana kita nak. Atas bukit ka, bawah bukit ka, kawasan mendatar ka, tepi laut ka, tepi sungai ka. Jgn ckp kita xda pilihan. Pilihan smuanya ditangan kita. Nak salahkan developer pon xleh gak, sbb ada demand atau pembeli. Nak salahkan majlis bandaran xleh gak sbb ada developer yg berani letak harga tinggi. Jadi sama2 kita pikirkan.

Ole.
* Dgr2 ada pampasan untuk mereka yg terlibat dalam kes ni. Sory to say, perkara ni xpatut sbnarnya. Pada aku smua yg terlibat patut membayar pampasan untuk membetulkan balik pasak bumi tu. Bukan diberikan pampasan. Lebih ramai rakyat marhain yg susah kat luar tu patut diberikan perhatian. Kdg2 rasa mcm byk mende yg terbalik plak dimalaya ni. Entah la.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

7 comments :

dakgilachoc a.k.a nani said...

setuju. kita ada pilihan tp nape msh nk duk tmpt mcm tu. sendiri pk la kan. x amik iktibar langsung. xpela mereka tu kaya..ada insurans kaver..runtuh pn runtuhla..adehh..

KM said...

Malaysia nan indah ni byk kekorupannya bro....depan belakang, atas bawah korup...so tak heranla kalau semua projek bleh jalan....Salam Aidil Adha bro...

Boo Tofu said...

takziah pada mereka2 yg terlibat dan kehilangan....sesungguhnya ini semua dugaan Allah Ta'ala...sabar dan tabahlah menempuhinya....syabas kepada para penyelamat yg bertungkus lumus bertugas menyelamatkan mangsa.....

sedih sebab fokus dalam media too much on bkt antarabangsa yg ber'jenama' tinggi...sedangkan ramai masyarakat se malaisie lain yg juga turut sengsara dan kehilangan kerana becana alam seperti banjir di timur dan di utara...

cemut said...

tu la ngeri tol .. dah sume nk gondolkan bukit..

manje said...

salam bro

emm dah terhantuk baru nak tergadah... dah jadi tak gune lagi nak menyesal... nasihat pakar diperkotak katikkan... tapi benda dah jadi... terimalah padahnya...

vagg. said...

part last tuh memang pun bang oiiii..
kalo nk kasi sangat, make sure dulukan utk hal nk betulkan PASAK BUMI tuh. kalo lepas nihh jadik lagik.. nak terus2an kasi pampasan pdhal punca sebenar tuh smpai sudah tak dibetul2kan

~ mizzAmy ~ said...

~ macam satu musim plak skang nih. musim tanah runtuh. tambahan plak skang nih musim hujan kat mesia. apa2 pun, takziah buat mangsa2. ~