Pages

Terima Kaseyyyyyyyy



Trima Kasih daun keladi aku ucapkan pada mereka2 yg berkuasa sbb turunkan 15 sen harga minyak. Xbanyak sikit aku rasa dapat la bantu kesesakan kocek mereka2 yg marhain diluar sana. That is one step needs to be done to control inflation tapi adakah itu cukup? AKu akan jawap dalam point aku yg seterusnya.

Bila aku sampai dari temasek weekend baru ni, aku tertgk berita kat TV345. Memanda Bapa Demokrasi, enounce yg peniaga2 kat luar sana, please reduce your price. Katanya, 2 hypermarket dah reduce, jadi kenapa pasaraya besar lain xikut dan kenapa peniaga2 kecik kat luar sana xikut. Katanya rakyat patut pegi ke 2 pasaraya ni klu kedai2 lain xturunkan harga. Dan katanya lagi xda sebab kedai2 lain xleh turunkan harga. Reaksi pertama aku adalah... Kahkahkahkahkahkahkahkahkah (trademark hisham tukartiub). Jawapan aku pon dalam point yg seterusnya sbb 2 kisah diatas ada kene mengena sbenarnya.

Dalam kes kenaikan harga barang, sebenarnya ada beberapa elemen lain yg terlibat selain dari kenaikan harga minyak (kos hantar barang tu). Antara yg jelas adalah kenaikan tol (kos hantar barang lalu highway) dan kenaikan tarif elektrik (kilang pakai api). Kedua2 elemen ni memainkan peranan dalam kenaikan kos operasi dalam pengeluaran sesuatu product. Jadi pada aku bukan minyak ja yang memainkan peranan dalam isu ni. Agak2 harga barang akan turun ka? Jawapan aku tidak selagi elemen2 lain tidak dilihat dan diturunkan. Tapi sekurang2nya people boleh bergerak sbb harga minyak telah diturunkan.

Camna plak dgn kes pasaraya yg turunkan harga barang. Please ok, klu kita nak buat perbandingan biar adil. Klu nak bandingkan apple, ambil apple dan apple bukan apple dan limau. Dalam kes ni, kenapa kita nak bandingkan pasaraya dan kedai runcit. Pasaraya beli barang pakai kontena, kedai runcit beli barang pakai lori. Xsama. Soalan aku, sampai bila 2 pasaraya ni boleh tahan dgn reduce harga barang tu. Aku bleh kata diorang rugi dgn berbuat mcm tu (walaupon sedikit, still rugi, klu lama2, rugi kuasa 2). Klu kira kos operasi depa aku jamin dalam tempoh 3 bulan drg pasti akan naikkan sikit2 harga barang tu or naikkan harga barang lain.

Soalan aku, kenapa 2 pasaraya ni ja yg beriaya nak turun harga barang, pasaraya lain tidak? Setau aku, salah satu pasaraya tu sharenya dipegang oleh negara jiran (yg aku pi tu la). Dan mcm smua tau, share2 lain dipegang oleh org2 yg berkuasa dimalaya ni. Jadi no wonder depa suh pi beli kat 2 pasaraya ni ja. Jadi tolong berlaku adil bila memberikan kenyataan.

La ni harapan aku, klu pemerintah boleh lihat bank2 dimalaya. Mtk turunkankan interest rate klu betul2 nak tolong working class. This is one reason kenaikan inflasi rate dan kenaikan harga barang. Klu ini dpt dilakukan, at least people will c, pemerintah really want to solve this issues.
Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

18 comments :

~ mizzAmy ~ said...

~ lega skit bila harga minyak dah turun nih... bab2 lain tak turun2 pun. huhuhu...

yg pasal interest rate tuh, memang melampau2 skang nih. dah naik banyak dah.. ~

chekdenoor said...

Salam,

Walaupun minyak dah turun...kesan dari kenaikan minyak yang lampau telah mengubah banyak hal....hmmmmm

Kawan-kawan..... saja nak ingat mengingati..... kemelesetan ekonomi akan berlaku sepanjang 2009...... so...berjimat cermat dan jika boleh jangan berhutang....takut interest melambung.....boleh bungkrup......

Berbelanja ikut kemampuan...... Menabunglah sewaktu ada......

ku tak sempurna said...

gajah nak banding ngan semut... memang tak ada logika...

dlm banyak2 benda yg turun skrg ni, aku paling suka satu je... PAKLAH TURUN!!

ehehehehehe

kux a.k.a zam said...

hahha... gua paham dan gua akui kerana apa yg diluahkan adalah dari ati seorang peruncit yang sedikit sebanyak terlibat dalam soal kait turun naik harga pasaran semasa nie.. yg bercakap diluar tu kadang2 bukannya paham pun. men ikut sedap mulut ja. apa pun kita tunggu je lah apa result pasal pembelian helikopter dulu..(isk ada kene mengene ngan topic ke tu?) hik2..

arsaili said...

salam...wahh bes minyak dh turun..minyak makan turun tak?

:: Cikgu Wiween :: said...

tetap bengang psl turun sesikit. cubelah turunkan skali byk skali lagik senang kan. hehe

.::WaNiE::. said...

ada beza ke?

xdek beza

nasi lemak ngn pisang goreng kt tmpt aku ni sejak2 minyak turun ni pulak dia nak naik harga..tak paham aku

PENDEKAR said...

cumer yang aku bengang smalam ramai pengusaha stesyen ikut prangai yahudi gie tutup stesyen minyak....

izman said...

itulah dulu guna pendekatan yg salah. minyak naikkan tinggi sgt dan harga naik melangit. walaupun rega myk turun, harga brg tetap tinggi. salah sape tu?

org marhaen mcm kita terpaksa membayar utk hidup.

manje said...

salam bro

harga barang kat penang takde yang turun pon... :(

IdaShah said...

iyo lah harga minyak dah turun tp harga barang x byk yg turun. susu baby n pampers naik pulokkk...permintaan tinggi lah tu

theconfused said...

Ku sokong point KTS...

naympesss jaa dorg nih..

cemut said...

tu la..nak tunggu harga minyak turun seperti asal :) hihi

lindosh said...

oh lega.. tapi penggunaan mcam sama je.. adoooii

izman said...

walaupun turun harga minyak, harga barang tetap tak turun. itu yg aku benci dgn org yg berkuasa tu. kalau dulu naik harga myk sikit, perkara ni x berlaku. yg susah sape? rakyat cam kita la...

nasazfrog... said...

bro lu g mane neh lame no tak update... :)

zgila said...

nasazfrog - bro kite tengah sibuk kat temasik tu...

13may said...

aku tak rasa apa pun minyak turun....sebab barang makan tetap dok mahai