Pages

Boleh Ka Sama Rata?



Apa2 pon aku nak mtk mangap pada kawan2 smua, dulu aku bleh update blog ni hari2. Pastu jadi 3 hari skali, la ni dah jadi sminggu skali. Actually aku mmg busy tahap dewa2 skang ni. Sistem yg aku tgh usahakan ni nak diupkan early Feb 2009 ni. Jadi la ni mmg busy giler2. KL ke Temasek dan jadi mcm pergi pasar ja skang ni. Masa nak melompat dari blog ke blog pon agak kurang. Insyallah, aku akan usahakan jugak untuk mengupdate dan melompat keblog2 korg nanti.

Anyway, hari ni aku nak citer pasal 2 perbualan aku ngan sorg perempuan berkerjaya dan juga sorg perempuan yg serupa lelaki(pengkid) baru2 ni disinun.

Kes 1. (Hak Wanita oleh Cik Tut)
"Kenapa kami org perempuan selalu dipertikaikan dalam smua bidang? Kenapa kami xboleh disamakan dengan lelaki? Kami hari ni cukup hebat. Kemana sahaja kami mendominasi dunia lelaki. Bagi tau aku bidang lelaki mana yg xda perempuan hari ni? Kami mampu. Apa pendapat ko man?" Cik tut mengomen lepas membaca satu artikel dalam paper tentang kes sorg perempuan yg kene buang keje di US.

Aku pon jawap dgn nada melawak.

"See, baru org tu kene buang keje ko dah emo mcm ko plak yg kene buang keje. Camna nak buat rasional decision dalam apa jua keadaan. Dalam Quran pon dah ckp, perempuan tetap perempuan dan perempuan xkan lebih dari lelaki. Perempuan ada istimewanya, walaupon lemah lembut tetapi berhati waja. Ko tgk beza bapak ko ngan mak ko. Tgk sapa yg hati waja. Lelaki pon sama, ada istimewanya, sbb tu diciptakan ego untuk membezakan perempuan dan lelaki. Tapi aku tgk ko ni, ego ngalahkan lelaki, payah le laki ko nanti." Aku tarik napas.

"Yer ke, nampak aku ego ke?" Cik tut membalas aku.

"Klu ko rasa nak hak sama rata, aku cdgkan ko tulis surat pada persatuan hak asasi manusia atau hak2 wanita sedunia. Tuk smu acara sukan, jgn diletakkan gender. Klu nak main bola, biar xpa team pompuan lawan team lelaki, kita tgk tulang kering sapa kuat. Klu main ragbi pon sama, kita tgk sapa yg patah riuk. Then toilet pon sama, kita buat smua sama ja, sinki berdiri tu, biar smua kencing berdiri. Camna?"

"Lor, xkan sampai kencing berdiri?"

"Dah ko nak hak sama rata?" Aku jawap sambil gelakkan dia...Cik tut diam dan xmenjawap apa lagi lepas tu...


Kes 2 (Fatwa vs Pengkid)
"Weh, ko xjoin geng2 ko pi buat rally ka baru2 ni? Kes lawan fatwa haram pompuan berpakaian meniru lelaki dan lelaki meniru perempuan?" Aku tanya boy (nama sebenar hu2).

"Tah apa2 tah kerajaan ni, kami xkacau sesapa pon. Tau2 keluar fatwa ja. Mmg xskolah la diorang ni." Boy menjawap aku.

"Aku dari kecik mcm ni, mak bapak aku pon xleh nak buat apa lagi, la ni kerajaan ingat drg bleh btolkan kami ka?" Boy menjawap aku lagi.

Aku tarik napas dan menjawap kepada boy bagi pihak kerajaan.

"Boy, la ni bukan kerajaan yg kuarkan fatwa, majlis agama yg kuarkan fatwa. Dan fatwa ni bukan perkara baru. Pada aku smua manusia yg beragama islam tau pasal hal ni. Ko islam ka boy?" saja aku provoke boy..

"Tgk IC la, tgk ni islam la" Boy tunjukkan ic dia pada aku.

"Lawa jgk gambo ko kat IC ni ekk" Boy mejuihkan bibir dia.

"La ni, aku tau naluri ko mmg ganas mcm lelaki, tapi ko tetap pompuan boy. Ko tetap period tiap2 bulan walaupon ko telan mcm2 ubat nak tahan period tu. Ko tetap ada kopek walaupon ko makan hormon tuk kuarkan bulu dan kecikkan kopek ko tu. Ko tetap perempuan seperti yg tertulis diluh mahfus dan klu ko mati dgn rambut pendek dan berkeadaan mcm lelaki, ko rasa ko akan mati jadi hantu apa?" Boy pandang aku..

"La ni smuanya letak pada hati ja. Klu hati ko kata ko nak jadi mcm ni, otak ko akan benarkan ko jadi mcm ni. Klu hati ko kata ko xnak jadi mcm ni, insyaallah ko xkan jadi hantu klu ko mati nanti. Sbb tu tuhan berfirman lebih kurang, yg membezakan kita ni adalah iman dan akal. Jadi kita kene pilih jalan hidup kita bukan org lain yg tentukan. Jadi jgn salahkan fatwa, salahkan diri ko. Klu ko rasa fatwa tu salah, pi jabatan pendaftaran, tukar status agama ko tu kepada agama selain dari islam atau tulis ja kat situ MURTAD. Abis crita, xda lagi ko nak pening ngan isu ni." Aku jawap panjang lebar.

"Ish, xnak aku mati jadi hantu, murtad tu berat sgt bunyinya" Boy ragu2..

"Lu pikir la sendiri boy, sbb tu tuhan kasi ko akal"...

Ole...

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

21 comments :

ita.itu said...

alahai comel je kera tu disusukan..geli aku ngk

axim said...

bongek si ita ni kan..

orang nak kasi pengisian yang tang gambar tu jugak dia duk pulun tengok..haha

pompuan dan lelaki tetap takkan sama..hak pun tak boleh di samaratakan..

apa apa pun,

lu pikirlah sendirik!!

bozzobattousai said...

laki ngan pompuan mana bleh sama...taraf dan tanggungjawab pon tak sama....isu pengkid tuh nak di besr2kan wat pe? pondan yg berlambak tuh nape buat tak pedulik plak? yg tak bestnya budak2pengkid mesti ada awek yg cun giler babes....dengki tol aku....

shafa said...

ermmm....tp betoi ler ape yg dikatakan...
mmg ptt pn bubuh cukup2 si pengkid tuh...
nk lawan fatwa...

cendawanintim said...

kopek???terussssss tingatkan hantu kopek!!

ixora said...

btol2...xleh sma ngn laki..
pompuan leh cuti bln2..laki xde keistimewaan itu...hehe..
pulak dah..ape aku ngarut nih...hehe...sowi2...=p

btw, aku x stuju laki=pompuan...
hak pn xyah sama2..masing2 ader keistimewaan sendiri..laki or pmpuan..

kansss..=)

Boo Tofu said...

aku setuju ngan abang bozzo..pasai apa isu pondan/bapuk/nyah tak di persoalkan?

it's simple: pompuan tetap pompuan walaupun ko pengkid, kitorang masih tetap boleh cam anda...walau macaman kasar/macho korang jalan, sifat kewanitaaan dan keayuan mu tetap terselah........

Aida said...

Cayalah Man.. Jawapan yang bernas dan tangkas!! Huhu Good luck!

~ mizzAmy ~ said...

~ lelaki tetap lelaki dan perempuan tetap perempuan. tak sama, mereka tetap berbeza.

entah la, maybe dah nak akhir zaman dah. macam2 skang nih, sampai ke nak tukar jantina bagai... ~

vagg. said...

nak soh pompuan jadik pemimpin besar.. time PMS.. trus emo. contoh:AKU. muahahaha

JM said...

kesian pompuannn.. huk huk...

Nek Cun said...

Kata busy sesangat tapi sempat gak buat N3... Ok ler tu...

kuchalana said...

ita.itu - aku pon suka gambo tu.. cute ja.. ekkekekek

axim -lama aku xdgr ayat bongek tu.. dulu mmg suka sebut tu.. kekekek

bozzo - la ni aku rasa fatwa tu xsebut pasal pengkid.. cuma menyatakan tentang manusia yg meniru untuk menjadi gender yg berlawanan.. paper punya kerja ni.. biasa la..

shafa - kan..

cendawanintim - kakakaka... mmg antu ko ni..

ixora - ekkeke... hakikat tetap hakikat..

BooTufo - Tingat kat ikmar.. kakakakakkaak

Aida - weh.. ko senyap ja skang.. dah ada isi ka... kakakaka

Mizzamy - kan.. kdg2 takut tgk.. sampai ada bini org lari sbb ikut pengkid..

vagg - hakikatkan.. tapi aku tetap meletakkan pompuan disatu tempat yg tinggi.. :)

JM - kekekek...

Nek Cun - Ni pon suh org upload nek cun.. kekekekek..

cemut said...

MUrtad terus.iskkkk.. ade otak pikir la kan.. kalao malas pikir bek jd lembu je :))

ku tak sempurna said...

ekekekekeke... yg paling aku tak sanggup : kencing berdiri... smpi hati lu bro.... klu sukan, ok lg... ish ish ish...

perasan tak, pengkid punya awek sume cun2... pndi dorang tekel kan...

13may said...

betul laa....pengkid punya marka, semua sempoi sempoi....jeles aku :D

NahWaL said...

tu pengkid.lom lagi gay bang.hu.dahla laki makin pupus, nak plak jadi gay.haru haru

chekdenoor said...

hmmm....... tak best ler kalau semua orang asyik nak sama hak.......

sapa nak jadi boss...dan sapa pulak nak jadi pekerja......

sapa nak jadi suami dan sapa pulak nak jadi isteri.......

sapa nak jadi ibu dan sapa pulak nak jadi bapa......

hmmmmmmmm........feninggggggg

kuchalana said...

cemut - kita klu menafikan apa yg dituntut.. klu kita jahil it find.. tapi klu kita tau tapi buat2 xtau, leh jatuh hukum tau..

kuxsempurna - cinta pengkid is save.. drg xkan pregnent.. sbb tu ramai bini org sanggup lari.. but percintaan songsang ni nak berlaku sampai bila.. naluri manusia sentiasa mahukan anak dan keluarga yg normal..

13May - kekeke... pengkid layan baik bro.. ekkeke

Nahwal - herm.. kesian kat korgkan.. kekeke

chekdenorr - perasan dak.. yg duk lawan hak2 ni smua..smua jenis xkawin or xda stabil comitment.. klu ada pon yag dah bercerai berai.. why?

amanda said...

mmm..good issue. totally agree..

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片