Pages

SoNgSanG




One time aku pernah menjadi seorg yg cukup seni. Shah ko ingat dak masa kita tulis script untuk pertandingan teater di KL one time ago. Kita berdebat tentang Hang Tuah dan sejarahnya sampaikan cerita yg disampaikan menjadi satu point radikal dalam konteks sejarah Hang Tuah dan script tu dapat tempat ke-3 keseluruhan (sampai hari ni aku xdpt hadiah dia.. korg kejam.. kakakaka). Hari ni bagi melayan otak yg agak sendat dgn aktiviti kerja yg terlampau, kita hayati kata2 Bro Pyan Habib dalam puisi beliau SONGSANG.

SONGSANG (oleh Pyan Habib)...

Ma'afkan aku! kalau aku sering saja berlaku songsang, terutama di perayaan tahunan seperti hari ini.
Apabila orang telah sedia duduk, aku bangun berdiri
Apabila orang bertepok, aku diam
Apabila orang orang ghairah berbincang, aku tidor
Apabila orang membaca zikir, aku takot mati
Ma'afkan aku jika aku sering saja berlaku songsang terutama di perayaan tahunan seperti hari ini
Orang lain sudah merdeka, aku belum
Aku bahagia kerana aku masih Melayu, walaupun

Melayu kata "Melayu bodoh!" Melayu kata "Melayu kecoh!" biarkan, biarkan
Melayu kata "Melayu malas!" Melayu kata "Melayu mulas!" biarkan, biarkan
Melayu kata "Melayu kecot!" Melayu kata "Melayu takot!" biarkan, biarkan
Melayu kata "Melayu belut!" Melayu kata "Melayu belot!" biarkan, biarkan
Melayu kata "Melayu kasap!" Melayu kata "Melayu lesap!" biarkan, biarkan
Melayu kata "Melayu tongong!" Melayu kata "Melayu bingong!" biarkan, biarkan
Melayu kata "Melayu serong!" Melayu kata "Melayu jerong!" biarkan, biarkan
Melayu kata "Melayu sombong!" Melayu kata "Melayu murong!" biarkan, biarkan
Maka Luncai pun terjun dengan labu-labunya.


To Bro Pyan, lu pernah jadi one of my favorite person dalam dunia puisi. Gua ikut lu punya kisah, geng2 kopratasa, arwah loloq dan bro m nasir. Xda org boleh gantikan radikal point of view korg dgn cara korg sendiri. Gua xleh lupa bila bro sani sudin duk merapu kat CM (open speach). Smua org duk layan dia. Walaupon nampak konservatif but it really open the atmosphere with new idea n almost with radikal point of view. Long life everyone...

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

13 comments :

~ mizzAmy ~ said...

~ wah, pandai wat skrip ker? camnih leh la jadik producer. hehehe... ~

.::WaNiE::. said...

peh sastera giler ni

alangkah bestnye kalau aku sekretip ini..huhu

bozzobattousai said...

hasil tangan pyan habib memang best. aku pun minat. kena baca bnyk kali baru btol2 paham...

chekdenoor said...

Salam,

Chekdee suka dengar lagu puisi kumpulan Kopratasa......tapi chekdee tak ada cd nyer..... pernah cari...tapi tak dapat..... kalau ada..... chekdee nak juga...

Chekdee pun suka lagu-lagu m.nasir..... ada banyak cd dia.... selalunyer chekdee dengar lagu m.nasir sewaktu dalam perjalanan balek kampung...... terasa tenang.....

Pyanhabib said...

sdr kuchalana,
sajak songsang bukan saya punya. ia karya a latiff mohidin. tetapi melayu vs melayu, ya, saya punya. dalam entri sdr ini sebenarnya dua sajak yang telah dicantumkan. sama ada sajak songsang (latiff) atau melayu vs melayu (saya), dua-dua sajak ini juga telah disalah kutip dan hilang bentuk asalnya. sajak melayu vs melayu telah dibacakan dalam satu konsert m nasir dan songsang (latiff mohidin) sepatutnya dibacakan oleh m nasir.
dua sajak ini agak panjang dan apa yang tersebar di internet telah dicampur aduk dan disalah kutip.
terima kasih. selamat hari raya.

cendawanintim said...

lama dah pyanhabib tak muncul tb, mana pegi erk?

~s.a.w~ said...

hehehe...iyelaaa man...brings back cool memories...betul punya bincang kita masa bua skrip tu....si mahfuzah laa punya kepala! Tapi hasilnya memang best...aku ingat lagi, kita debat tentang kelurusan watak si Tuah dalam legendanya....aku rasa aku pun tak merasa hadiahnya....tapi aku rasa ada simpan video pementasan tu somewhere.....tapi vhs laaa....then teringat pula masa kita jam lagu 'tong sampah' dengan si Amad kat belakang pentas school hall...ko ada ingat???

imz said...

leh buat novel ni...lagi mendapat sambutan...haii..i'm back...

ku tak sempurna said...

suka puisi tp aku tak pndi berpuisi :D

fiezafadilla said...

wah...bersastera... er er er... dalam sgt ar...tak sampai ke tahap penulisan sastera lagi.

kuchalana said...

mizzamy - bleh la sikit2... kekeke

wanie - kene kreatip ke..?

bozzo - lu jgn puji lebih2.. dia ada singgah mai blog kuchalana beb.. kekeke

chekdeenoor - try cari kompilasi kopratasa somewhere around 1998.. tu memang best...

pyanhabib - terima kasih diatas maklumat saudara, saya dapat sajak ni dari satu kompilasi sajak di penyairmalam.. amat sukar untuk mendapatkan sumber benar sesuatu karya, saya rasa saudara mempunyai medium yg baik (blog) untuk menulis kembali karya yg telah ditulis. Ramai pencinta puisi rindukan karya benar saudara... termia kasih skali lagi..

cendawanintim - pi tanya dia kat blog dia.. tu ada dia komen kat atas tu...

shah - kakaka.. tapi bestkan sajak tu.. TONG SAM PA.. tah mana tah aku letak script n note dia.. aku ada tulis tu.. ekekeke

imz - ni pi buat umrah ka hilang lama2... kekeke

kuxsempurna - seni xsemestinya pada puisi..

fiezafadila - aku budak sains.. tapi suka sastera... kakakaka

* ayu * said...

dat poem..

TERBAIIIKK!!!

kuchalana said...

ayu - kekeke... ya..