Pages

Sejarah Sentiasa Akan Ditulis Oleh Mereka Yang Menang




Aku dpt ayat ni dari buku terbaru AZIZI ALI.. EQUINOKS.. nih novel.. baru baca separuh.. bro AZIZI ni slalu tulis buku buat duit ja, kali ni dia buat novel plak.. last aku baca novel masa aku umur 13 tahun.. sbb aku ni fan dia.. aku layan jugak la.. beli ok kawan2 (Bro AZIZI.. ni aku kasi iklan ni buku lu ni.. cepat le skit review 111 Cara Berjimat Cermat.. hu2).

Orait balik pada topik, kalau kita lihat sejarah dunia, negara, kampung hatta sejarah diri kita sendiri berlaku perkara seperti header diatas. Satu contoh (seperti yg dinyatakan dalam EQUINOKS), Yg kita tau JWW Birch dibunuh diPerak dikatakan kerana cuba mencampuri urusan istana (itu yg ditulis oleh mereka yg menang), tetapi hakikatnya beliau telah menghapuskan perhambaan dan kutipan ufti yg mana dimonopoli oleh pembesar2 diperak ketika itu sehinggakan pembesar2 tadi jadi kaya raya hasil dari keringat dan kederat manusia lain. Satu contoh lain seperti yap ah loi, mengikut kata2 org yg menang, dia adalah jutawan dan org yg membuka KL. Dia tokey lombong bijih dan yg membangunkan KL. Sampai satu tahap di KL ada 10000 cina dan hanya ada 5 org ja polis yg menjaga 10000 cina ni tadi. Hakikatnya, this guy adalah samseng paling besar diKL dan smua 10000 cina ni takut dgn dia sbb tu ada 5 org ja polis. Again, hakikatnya xkan sama dgn crita disebalik tabir dan sudah pasti ditulis oleh mereka yg menang.

Dan aku rasa kita pon mempunyai sejarah kita sendiri yg akan kita turunkan pada ahli keluarga lain. Ada satu kes aku nak share tentang sorg sahabat. Dia jadi org yg paling dibenci dalam family. This guy (kawan aku) dah berumur 50 tahun dan dia bergaduh dgn adik dia sbb adik dia kasi ibu dia yg berumur 90 tahun makan makanan yg tidak berkhasiat. Dari cerita adik dia (dari org yg menang) abg dia xguna sbb kawin ramai dan slalu menyusahkan adik beradik yg lain. Tapi dari sudut lain (hakikatnya), si abg la yg terpaksa berenti skolah dan bekerja nak kasi adik2 dia makan dan pelajaran suatu ketika dulu selain si abg juga la yg bersusah pyh jaga mak dia yg tua dgn jaga makan pakai, sampai ke adik abis diberi segala makanan (junk food) beracun sampai sakit2 org tua tu.

Aku rasa sejarah negara ni pon sama. Byk perkara yg telah digelapkan dari mata smua dalam beberapa perkara, termasuk sejarah perjuangan kemerdekaan yg tidak ditulis dari mereka yg berjuang dan kalah. Semuanya hanya cerita dari mereka yg menang. Pada aku hakikat tetap hakikat. Kita mungkin boleh mengubah sejarah tetapi tidak akan sekali2 boleh mengubah hakikat (begitu juga makrifat).

Jadi, berlaku jujurlah dalam kehidupan kerana smua yg ada dalam hidup datangnya dari yg ESA. DIA mampu untuk mengubah dan menunjukkan apa yg tidak mampu dipikir oleh manusia.

Selamat berumah terbuka ... kekekek.. ole.

* Sapo2 nak mai umah den bleh drop email. Den kasi peto. Ado la ckit2 makan2 sabtu ni. Jadi datang jangan xdatang. Tq.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

15 comments :

vagg. said...

jauh benau le bang..ekekeke
tp xpe soh adam ngan aida tlg mkn utk saye yek ekekeke

JM said...

ko kene dtg gak vagg..tak kiree... sambil ketuk sampai pecah spek gabanz..ekekek

insyaAllah bang..JM dtg dgn seorang kwn ...

excavator specifications said...

thats amazing story.

mini track loader said...

not bad.

skid loader said...

what happened to the other one?

chekdenoor said...

yang menang... yang kalah..... markahnyer nak kira cam mana yek??? ...ni soalan objektif atau struktur ??? ..... banyak kraiteria yang perlu diambil kira..... menang harta??? menang anak??? menang amal??? menang bilangan isteri heheheheh ..... so... susah gak tu......

hmmmmmmmm

~ mizzAmy ~ said...

~ insya-Allah akan ku sampai nanti kalau tak sesat. apa2 pun will confirm later before pergi. ;) ~

.::WaNiE::. said...

ye ye dpt duit raya ye ye dpt duit raya

Kebencian_Maharaja said...

Dengar kata ada BBQ kambing, betul ke? hehehe

kuchalana said...

vagg - tu la pasal.. nak ajak mai jauh banget.. kekekeke

JM - dtg byk kawan pon xpa..

cikdenor - manusia xkan mahu kalah.. manusia sentiasa mahu hebat.. bila terasa hebat.. sejarah perlu ditulis atas rasa kehebatan tadi tanpa melihat hakikat kelemahan diri.. yg kita nampak hanya kelemahan org lain dan sejarah perlu ditulis untuk melihat org lain menjadi lebih lemah.. itu kita perlu hayati hakikat insan kamil dan buang jauh2 sifat2 mazmumah.. masa tu kita akan lihat sejarah sebagai pengajaran semata2..

mizzamy - ya..slemat datang.. kekeke

wanie - duit syiling bleh..?

KM - mcm2 ada.. kekeke.. meh email.. aku forwardkan peta ketempat kejadian...

.::WaNiE::. said...

ek elleh...nak bagi duit syiling pun make sure lepas tol aku dari shah alam..hahahah

vagg. said...

xyah ajakle JM tuh bang... kalo nk ajak soh dia basuh pinggan ngan bancuh sirap ahahaha

kuchalana said...

wanie - ala.. aku lupa kasi duit raya la.. kekeke

vagg - xbaik ko... kekeke

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

金瓜米粉Jason said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社