Pages

Interview aka Test Market



Baru ni aku ada pi interview dgn satu company insurance (takaful) ni. Saja nak test market. Jawatan yg dioper adalah assistent manager. Jadi dah niat pon saja2 nak test market aku pergi gamble ja sehelai sepinggang tanpa ada buat apa2 rujukan pon. Mcm yg aku pernah tulis sblum ni dalam tips camna nak dptkan kenaikan gaji 300% dalam 10 tahun maka ianya terjadi kepada aku lagi dimana pencari kepala (head hunter) yg bermain2 didalam industry aku meletakkan tawaran seperti diatas.

Jadi nak jadi citer, dari 30 minit target sessi ni abis dia drag up to 2 jam sengah. Naik berekor aku dalam bilik interbiew tu. Actually sessi tu agak panas dgn aksi2 bertikam lidah dan provokasi. Dalam bilik tu ada 2 org dari company berkenaan. Satu lelaki A as a bos department IT dan sorg pompuan B as HR manager. Jadi this lady keep provoke aku dalam melihat point of view aku dalam beberapa isu. Jadi aku pon mcm biasa dgn selamba wawa.. aku menjawap apa yg sepatutnya dan part paling best aku pon bersoal balik dalam konteks yg lebih provokasi dan kesannya this lady naik angin dan mula tinggi2 suara.

Dalam hati aku dah tergelak dah. Nak provok aku, at last diri sendiri yg naik angin. Part paling best bila dia mtk aku nyatakan camna aku bleh buktikan yg aku sorg yg fast learner.. dia bleh kasi sample diri dia yg baca buku berkoyan2 dalam masa 3 hari.. aku ckp kat dia.. tu bukan fast learner.. to fast reader xsama.. tu dia.. dia naik lagi hangin ngan aku... kakakaka... padan muka..

At last this guy yg duk diam dari tadi masuk campur.. tukar topik.. jadi process interbiew ni mmg agak panas hari tu. At last aku ckp ngan drg yg aku xespact pon nak keje kat sini dgn keadaan pihak pengurusan yg nampak xbrapa bijak dan cepat panas hati, it not good for the atmosphere. Aku paham mmg keje dia nak provok aku tapi dia xleh marah klu aku provok dia balik. Mana aci sebelah pihak ja kenekan.. kekekek..

At last this guy said yg dia berminat dgn cara aku.. terus trg dan berani melawan. Tapi that lady ckp dia xberminat sbb dia takut aku akan bikin masalah lain nanti. Then aku ckp it ok, i just try my luck. Lagi pon industri ni kecik ja, sok lusa silap2 saya jumpa dgn kalian smua lagi, xsaya jadi bos, mungkin kalian akan jadi kuli saya. Terdiam drg. Then aku bangun dan balik dalam keadaan yg amat puas. Xdapat keje tu pon xpa. Dah namanya niat nak test marketkan. Aku rasa klu niat aku serius nak blah xkan jadi kot sessi panas 2 jam sengah tadi. kekeke...
Pengajarannya, kalau korg dalam kumpulan pengurusan, be professional dalam bidang kerja anda. Dan jika anda hendak cari kerja, jgn buat camna yg aku buat. Ingat beb, niat awal tu penting. DILARANG MENCUBA KAEDAH INI JIKA ANDA TIDAK PUNYA HATI YG KERING.
Ole..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

35 comments :

mama ranggie said...

memang betul2 kering nih..hehehe..

chekdenoor said...

hehehe .....

nasib baik calon temuduga kat tc hari tu tak cam u.... heheheh

hmmm..... chekdee maseh berpegang kepada work smart... bukan work hard.....

good luck...di lain masa....
jangan test market kat tc dah ler......

heheh...chekdee cari yang spm nyer so so jer...... senang nak suruh-suruh..... heheh

~Cinta Milo Ais~ said...

hehe...that lady patut belajar macam mana nak kawal emosi..ni tak sikit -sikit nak naik angin..macam mana pekerja bawahan nak hormat huhu

izman said...

ha.3x. gelak aku bc entri ko ni. as HR practitioner, that is the part of our job to test the candidate reation, emotion and action. but, the HR sfaff himself must strong enought to attact and defence himself.

provoke pd aku x blh keterlaluan, but lady boss mostly like that: EMOTIONal.

so, puah hati test market? atau nak test lagik?

loader forks said...

thats amazing story.

kuchalana said...

mamaranggi - saja ja mama.. kasi panas skit.. kekkee

chekdenor - mmg cam2 klu interbiew dalam level pengurusan.. provoke dan diprovoke.. tapi kita xleh menjadi terlalu emosional sama ada yg menginterbiew dan diinterbiew..

cintamiloais- dia tgh PMS kot.. kekekeke

izman - yes bro.. that correct.. aku paham tugas HR mmg mcm tu... cuma agak pelik bila type marah2 dia not related to the question.. jadi aku pon provoke lagi.. curah minyak byk2.. kasi dia naik angin.. mmg dia emo hari tu.. yg sorg lagi tu cool ja.. mungkin dia PMS kot.. xpon baru lepas gaduh ngan laki.. kekeke.. lagi pon interbiew start kol 5 lebih.. then 8 lebih baru abis.. lama tu.. aku xterpikir pon nak belah sbnarnya.. saja nak tgk market skg camna... sbb kat cyber aku ada byk freedom then dkt plak tu dgn umah... mlm tu aku sampai umah dekat kol 11 beb lps interbiew.. lembik klu hari2 camni..

Dayu said...

bangga la ngan kamu bro
berani..
tapi saya masih belum cukup berani nak menajdi begitu, saya masih memerlukan keje ini

Namun, bila top management yg semakin ari semakin terserlah kesengalannya...makin menjadi2 dia punya keputusan yg entah pape..boleh jadik giler ok keje gini...

oowwhhh..semoga suatu hari nanti saya tak kan jadik pihak pengurusan yg membebankan org bawah..*janji ni*

Anonymous said...

Kuchalana....ur the man.

laxmana said...

Salam...

Gua SETUJU SETUJU dan SETUJU...

heh!

axim said...

wahahaha

msti HR TU TERSENTAP DAN TERGEZUT dengan kepetahan ko lazer diorang balik..baru depa tau langit ni tinggi ke rendah kan..haha

~ mizzAmy ~ said...

~ cool la bro kuchalana nih. seriously, kekadang org yg interview kita tuh cam bagus jer. if diorg tuh tuan punya company lain citer la kan. nih setakat makan gaji gak, tak yah la nak over provoke org lain. wat malu diri sendiri jer nanti. ~

kuchalana said...

dayu - dalam pengurusan kita xleh emo.. sure akan menggangu perjalanan kerja samaada kita atau team kita.. jadi kita kene asingkan kepentingan atau rasa tinggi diri dgn kerja yg kita ada.. kene paham.. keje is keje.. kawan is kawan..

tanpanama - man in the dark..

laxmana - jgn la camtu bro.. kene gak pangkah skali skala.. kekeke

axim - aku bukan saja beb.. bila dia naik minyak.. aku cool down.. tapi mungkin ayat cool down aku tu dia trasa kot.. tapi yg lelaki tu nmpak hapy ja bila kau kenekan pompuan tu.. sure drg mmg xsukakan pompuan tu.. ekkekeke.. kdg2 bila aku sindir dalam bahasa pengurusan.. mamat tu siap join aku gelakkan pompuan tu.. kekekke

mizzamy - tau pon.. actually keje HR mmg menilai ppl dgn cara drg sendiri.. tapi drg xleh lari dari guideline yg sepatutnya.. kene paham..drg pon makan gaji.. xleh la over mcm ada share dalam company.. tapi it quite a good session.. jgn tiru aksi ini dirumah.. kakakak

ixora said...

susah tol nk cr keje skrg...mcm kt sini br je ckp lain sket trus kena reject...ayt yg best...

'kamu sabahan ker..? kami mau cr sabahn jer..snang bah..'

adusss, lain kali taruk ah awl2 kat iklan...hanay negeri kelahiran...adusss...

ixora said...

opssss, kepada sabahan yg jenguk blog ni, Xora nk mntk maaf awl2...bkn semua sabahan macam tu bah.. just segelintir sj... Xora pn ske d sini...SABAH TANAH AIRKU..=)

.::WaNiE::. said...

hahahahahahahha padan muke

kakakakakakakka

kuchalana said...

ixora - mmg dik.. tapi kene usaha.. rezki ada dimana2 dik.. kita jgn tgk sijil yg kita ada ja.. byk peluang lain.. contoh berniaga.. la ni sistem kita xbrapa elok.. dia ajar kita blajar tinggi2.. then keje ngan org... tapi xajar camna nak kerje untuk diri sendiri.. bab org sabah.. mmg mcm tu.. kebanyakan negri yg berdialek mmg gemar amek ppl dalam dialek dan bangsa mereka sahaja.. sng nak bekerja terutaama dari sudut bahasa... bukan sabahan ja tau.. sarawak.. kelantan.. n9.. cina.. india.. smua sama ja.. ekkeke

wanie - sibuk ko ekk... ekekekke

imz said...

wah mmg powerla ko..aku tabik..aku tak berani cmtu..ngeh.ngehh..

bozzobattousai said...

lu memang hebat la bro... klu aku memang dah tak berani nak wat apa yg lu buat....

~s.a.w~ said...

Cayala lu Man!!! Baik nye test power....tapi penuh pengajaran....I'll remember this entry everytime aku masuk bilik menginterbiu job applicants....t

he 'view' memang different from the other side of the interview desk.....macam2 karenah orang yg datang mintak kerja....must know how to control the situation and also learn about the person, whether dia kaki goreng ke tidak....mcm tak biasaaa!!!! hehehe

PENDEKAR said...

;-)

ade jugak manusia macam ko nie ye....
ish ish ish....

kok a.k.a zam said...

hang memang tetap macam hang..lu start lu tanggung..get rid of that minah yang cuba mulakan provokasi..bumi kita bumi demokrasi..buat apa nak takut kat orang.. selagi kita tahu dimana kita berpijak..jangan biarkan orang lain plak yg amik kesempatan..good move bro!

NahWaL said...

er..tere la abang man..tapi rasanya budak undergrad macam kitorang ni memang takleh aplikasikan kot.huhu.alamat ke tua tak dapat kojo.hahahhaa.

salute!

arsaili said...

salam..no offence tapi boss perempuan mmg ramai yg emo...tapi ada yg ok

.::WaNiE::. said...

kekekekeke..nak gak gelak

aku penah keje beb dulu di mana HR dia mcm ppn mcm yg ko ckp ni lar sbb tu aku gelak

theconfused said...

keh3.. cek pernah coba dgn a session of about 10 interviewers.. provoke kite, tp ble kite provoke blk depa plak hati tisu.. sgt ampess.. bis, dp ja bleh marah, kite takleh marah kan?kan?

lagikpun, mmg sajaja pi utk jawatan tuh, borangpun member yg tolong amik, isi, dan hantor.. ngeh3.. terus, dlm seminggu dia bg surat dukacita dimaklumkan.. hahhahaha... yg member smpi la nih tadak surat paper.. ampess!!!

fiezafadilla said...

pergh....gila best. hebatla. berani giler. bilalah saya pn berani jadik mcm tu. maybe experience tak cukup lg. masih mentah. tp respek la bro...

ad3ck said...

hang memang hebat hehehe.

biskutrajin said...

wohooo...salute la ko

ku tak sempurna said...

BRAVO bro... I likeeee....

tapi tak mungkin aku akan buat mcm yg ko buat... sbb aku tak berhati KERING :D

I wish I have that dry heart :P

kerry said...

i agree with you... female bosses often tend to be too emotional... i hope i won't turn into one... now, as an HOD, aku kena asah people skills utk tackle my staffs... as well as leadership skills, decision-making skills, be more professional & paling penting how to play my cards with the upper management so that they'll notice me in a good way... quite tough i must say!

Anonymous said...

Provoke mmg boleh provoke in interview session, but in such way?

You are potraying of your true self in the eyes of interviewer as you've been evaluate by the word, intonation, body language, your face expression and most important is the idea that you give to support your provocation at dat time. We still can bend the rules but not break it up!. Interview pun ader guideline n rules of thumb aper?.

Eventhough you are giving a harsh provocation nevertheless it should be on the bottomline of the conversation for you as an interviewee.

The HR lady should control and end up the session earlier if she think that u not a right candidate, not to drag for extra hours unless shes might want to hire!

Anyhow the lady naik angin n ko pun tak mengalah showed that both of u mmg amik kesempatan nak say gud bye ngan bertikam lidah..sbb pasni mmg tak kan berjumpa lg hehehehe. Jumpa kat pasar malam Jln Reko je kut. You are born to be A Taukeh la beb!..not an assistant manager - Fiq.

* ayu * said...

baik punyer kering kontang!
:P

ixora said...

lmenyer bro intebiu...adush.. =)

:: Cikgu Wiween :: said...

uih baba. tabik spring laa. huhuhu da mcm debat plak yek dlm bilik intebiu. msti wanita itu hangin satu badan. agagag :p

Saul said...

I fully match with whatever thing you've presented.
Embrun real estate | Clarksville MD | Parksville real estate