Pages

Update on 16+1, 16+2, 16+3 and 16+4



UPDATE 16:
Demand from paknuar just now to Mr. Prime Minister (2pm 160908).
- MPs are not stopped from defecting;
- The Internal Security Act not be used to detain defecting or PR MPs;
- A state of emergency should not be declared;
- No roadblocks be set up to stop MPs from going to Parliament.

UPDATE 16+1:
- SAPP sah keluar dari BN dan tidak akan bergabung dgn mana2 parti. (kan aku dah ckp)
- Zaid Ibrahim dikatakan akan join PKR..
- PM tukar portfolio dgn TPM... nih apa kes ni
- Kicdafella dah kene ISA...
- Lehman Brothers (bank ke 4 terbesar diUS) telah jatuh.. US kelam kabut.. ekonomi dunia juga kelam kabut...

UPDATE 16+2:
- Jawatankuasa Pusat PAS dah terima senarai MP yg akan berhijrah (mana2 ahli PAS yg xpercaya dan mengeluarkan kenyataan pelik baru2 ni dikatakan terkejut beruk sambil menggaru2 kepala dan me-lompat2).
- AIG Insurance telah jatuh (syarikat insurance terbesar US)... US kelam kabut... ekonomi dunia bertambah kelam kabut....
- US kerugian 2 Trilion USD smlm dalam pasaran saham dan kesemua pasaran saham asia merundum jatuh mendadak hari ini..
recession is coming.. seperti yg aku tulis dari tahun lepas dan awal tahun ni.. lepas olympic ekonomi dunia akan jatuh.. and it start to happen ... dgr2 ada beberapa syarikat mega diluar dan didalam negara akan jatuh xlama lagi..
- (2PM) Pak nuar meminta parlimen mengadakan persidangan tergembar ASAP untuk mengadakan undi tidak percaya kepada PM. Surat dah dihantar ke PM dan meminta parlimen bersidang selasa depan. (kan aku dah cakap)
- (3PM) Skang juga ada meeting majlis tertinggi UMNO dalam membincangkan beberapa isu. (relax2.. tarik napas)
UPDATE 16+3
- PM kata xperlu bubar parlimen.. tunggu 13/10 parlimen akan bersidang sndri..
- PM dipercayai akan menyerahkan kuasa lebih awal kepada TPM, ada ura2 kata sblum Dec.
- Mr Hacks kata kerajaan akan memerhatikan anwar, ISA jika perlu.
- PM plak kata no ISA at this point (bleh percaya ka)
- Nasib madey xdibincangkan smlm dalam meeting MT Ameno. (sian, mlayu mudah lupa)
- Pakar perlembagaan kata, anwar ada satu move lagi. Jumpa agong dan serahkan senarai MP dia, agong boleh gunakan artikel 402A tuk lantik anwar as PM jika prove he has the majoriti. Agong jugak bleh bubarkan parlimen tuk adakan GE klu oso prove anwar ada majoriti MP. Same case mcm di trengganu dan perlis baru2 ni dalam kes perlantikan MB.
- Kes TGNA dan Tuk Pa dah selesai. Depa jumpa face to face smlm dan selesaikan isu SUARA UMENO baru2 ini.
- (1.40PM) Teresa kok telah dibebaskan. RPK dan Kicdefella masih dalam tahan polis.
- (2PM) MT Ameno dah berpecah 2.. ada yg nak PM xbertanding jawatan presiden dec ini dan resign sbelum 9/10.
UPDATE 16+4
-Kicdafella telah dilepaskan dari tahan polis.
Conclusion yg boleh dibuat. Anwar tgh pening paler skng sbb byk perkara yg beliau perlu buat sblum PM resign. Klu dia resign sblum parlimen bersidang, peluang anwar amat tipis untuk memerintah. Jadi anwar tetap kene call for undi xpercaya ASAP or gunakan kuasa agong. Pada aku agong xkan kasi kuasa camtu ja sbb di kene pikir tentang kestabilan keadaan semasa. Jadi keadaan menjadi semakin menarik. Sapa2 nak tunggu, bleh tunggu. Tapi pada aku, this plan amat tipis kejayaannya sbb BN ada byk alasan untuk terus menggagalkan rancangan ni. Unless ada satu lagi GE, itu aku amat pasti BN akan gugur. Tapi entah la, Allah lebih tahu untuk setiap sesuatu. Sbbnya anwar ni panjang akal dia. kekekek.. ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

12 comments :

wanie said...

rasa cam nak bersiul la bro..heheheheh

kuchalana said...

wanie - aku xsabar nak dgr apa PM ckp.. klu dia rsa pak nuar menipu.. he should call the parliment meeting and show his confident... klu dia rsa pak nuar btol ada MP.. dia akan kasi mcm2 alasan tuk gagalkan persidangan.. but for sure 13/10 bila parliment bersidang.. kita akan tgk apa akan jadi...

apa2 pon skang ni smua ditangan AGONG... keputusan akan dibuat oleh beliau nanti.. kita tgkkan ja..

chekdenoor said...

cam mana kalau mereka tangkap anwar dulu sumbat dalam isa?????

inilah yang tak syok kan kan kan

raya ni sure best kalau ada kerajaan baru.........

axim said...

WAHAHAHAHA..

AKU SUKA UPDATE TERKINI NIH...

.::WaNiE::. said...

sokong chekdenoor..kot raya ni dah kerajaan baru kan murah minyak..syok sket nak balik kg jalan2

bro, bila dia tolak persidangan tu aku dah gelak2 kat rumah..kata anwar dok merepek jek tukar kerajaan..yg dia dok takut sgt nak buat persidangan tu pasai apa? hahah

kuchalana said...

chekdenoor - ala klu dia kene pon, 13/10 parlimen akan bersidang... masa tu depa boleh buat undi xpercaya... jadi paling lama dia kat dalam xsampai sebulan.. lepas tu pasti sapa2 yg tahan dia tu kene hukum gantung... kekekekek.. klu dia kene ISA.. dia akan dpt lebih perhatian dan kredit dari MP2 yg xnak lompat tu... jadi satu keputusan yg xbijak tahan dia dalam ISA...

axim - skang ni sibuk byk la bro.. jadi kita wat entry update2 ja.. kakakaa


wanie - minyak akan turun.. aku pasti depa nak kasi gula2 sebelum raya ni.. kakitangan kerajaan akan dapat next week.. staf2 kedai aku pon akan dpt duit raya minggu depan.. kuang3..

.::WaNiE::. said...

aku pun nak gak duit raya...nak isi minyak bak mai sket.hahaha

Laxmana said...

Salam bro...

Fuhh! Mantap update terkini lu nih!

Rajin2 la update slalu yer...

Hm, cume nak wat correction skit, bro 'kickdefella' tak kene tahan under ISA la bro, dia ditahan bwh akta hasutan...

p/s : bro, gua ada somting untuk lu kat site gua, come and take a look! ;)

kuchalana said...

wanie - bleh je..

laxmana - ala mak bro susah ja.. tq for the correction...

bozzobattousai said...

best2... baca entry ko lagi best dari baca paper...

kuchalana said...

bozzo - sibuk la bro.. nih xda masa nak bergosip.. kekekke

Laxmana said...

gossip dah habis ke bro?

ni dah 16+6 dah ni... heheh!